Prefab villa laten bouwen: de mogelijkheden en kosten

Je hebt vast wel eens nagedacht om ooit in een luxe villa te wonen. Hier heeft zo goed als iedereen hoogstwaarschijnlijk wel van gedroomd. Je kunt je voorstellen dat je behoorlijk wat geld neer moet leggen voor een beetje moderne villa en dat is dan ook vaak waarom mensen afhaken. Toch is het mogelijk om een betaalbare luxe villa te laten bouwen. Je kunt namelijk kiezen voor een prefab villa. Dit is een huis dat al in een fabriek gemaakt wordt en helemaal in een stijl van een villa gemaakt wordt. Zo kun je toch een prachtig mooie villa laten bouwen naar jouw wensen, maar ben je hier geen godsvermogen aan kwijt.

Prefab villa laten bouwen: de mogelijkheden en kosten

De perfecte kant-en-klare villa

Een prefab woning is dus een huis wat al voor het grootste gedeelte in een fabriek gemaakt is. Deze wordt dus al op afstand voor het grootste vervaardigd. Vervolgens wordt deze overgebracht naar het stuk grond waar je villa moet komen te staan. Alle losse gedeelten worden vervolgens aan elkaar bevestigd zodat zo vanzelf je droom villa ontstaat. Hoe duur je villa wordt, hangt natuurlijk niet alleen van de prefab woning af, maar ook van de grond waar het huis geplaatst moet worden. Je kunt de grond waar je huis moet komen te staan zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Door hier enigszins geld op te besparen waar mogelijk, kun je meer geld in de villa van je dromen steken.

Dromen waarmaken

Voor veel mensen is het bouwen van een villa echt een droom en met een prefab woning kan deze droom werkelijkheid worden. Zelf een villa bouwen is veel eenvoudiger dan je misschien zou denken. Door gebruik te maken van een kant-en-klare villa kun je in 3 maanden tijd al een casco woning hebben staan. In welke stijl deze woning gebouwd moet worden, heb je zelf in handen. Je kunt de indeling bepalen en ook de opzet, het formaat, de kozijnen en de dakpannen. Het is wel zo dat elke extra aanpassing extra kosten met zich meebrengt. Door je budget goed op orde te hebben, weet je precies wat je uit kunt geven.

Zelf de binnenkant afwerken

Zodra de buitenkanten van je droomvilla gerealiseerd zijn, is het dan alleen nog tijd om deze van binnen af te werken. Je kunt veel van de indeling zelf bepalen en zo bijvoorbeeld ook kiezen voor een grote keuken en een ruime en luxe badkamer. Het ideale tijdens de bouw van een prefab huis is dat deze niet onderhevig is aan weer. De bouw vindt plaats in een fabriek waarbij er dus geen vocht tussen de materialen kan komen. Ook zul je door slechte weersomstandigheden niet te maken krijgen met het stilleggen van de bouw. Je kunt gewoon door zonder enkel probleem.

Zelf je villa ontwerpen

Het is mogelijk om zelf je eigen villa te ontwerpen. Zo kun je deze helemaal naar je wensen laten bouwen. Ben je hier niet zo in thuis, kun je altijd nog naar een architect stappen. Zij kunnen je echt een villa op maat ontwerpen. Zo krijg je een unieke woning en niet een die tot de standaard prefab woningen uit de catalogus behoort. Hierbij is het mogelijk voor de architect om rekening te houden met het budget dat je hebt. Door hiermee rekening te houden, kan de architect ervoor zorgen dat de kosten er binnen vallen. Op het moment dat je akkoord bent met de schets, zal de villa daadwerkelijk gebouwd worden.

Prijzen van een villa    

Als je erover nadenkt om een villa te laten bouwen in de vorm van een prefab woning, dan is het wel verstandig om hierbij na te denken over de prijzen. Een standaard woning kun je vanaf 150.000 euro laten bouwen. Voor een villa zal je ongeveer aan een vanafprijs moeten denken van het dubbele namelijk 300.000 euro. Wanneer je een villa laat bouwen zijn er bepaalde elementen die bij in de prijs zitten. Zo zijn elektrische installaties, behangklare muren en standaard sanitair bij de prijs inbegrepen. Er zijn wel een aantal dingen die je zelf nog moet laten plaatsen. Denk hierbij aan een vloer en de keuken en ook het schilderwerk zit er niet bij inbegrepen.

Snel realiseerbaar huis

Het grootste voordeel van een prefab huis is dat deze zeer snel te realiseren zijn. In no-time heb je er een prachtige villa staan. Je moet natuurlijk zelf de binnenkant nog wel helemaal zelf of laten afwerken, maar in theorie zou je in 4 maanden tijd je villa helemaal af kunnen hebben. Dit komt ook doordat een groot gedeelte van het voorwerk al gedaan is. Zo zijn de muren al behangklaar en is de CV installatie ook al aangebracht en werkt naar behoren. Al het leidingwerk in de keuken en de badkamer is daarnaast ook al geplaatst. Zodra de villa dus op de plek staat, kun je direct al met de afwerking beginnen. Juist omdat dit zo snel gaat, kiezen veel mensen voor een prefab woning.

Na plaatsing nagenoeg niet te wijzigen 

Er zijn wel een aantal nadelen aan prefab huizen. Zo zijn deze nadat deze geplaatst zijn bijna onmogelijk te wijzigen. Zo kun je dus geen aanpassingen maken en zul je van tevoren heel goed moeten denken wat er allemaal in moet komen te zitten. Daarnaast is het ook moeilijk om achteraf stopcontacten en leidingen toe te voegen. Zorg daarom dat er van stopcontacten bijvoorbeeld genoeg zijn en dat deze ook op de juiste plekken zijn geplaatst. Zo voorkom je dat er achteraf niet genoeg zijn en je met verlengsnoeren moet gaan werken. Je kunt beter wat stopcontacten te veel laten plaatsen dan uiteindelijk tekort komen.

Altijd een kraan nodig   

Een ander nadeel aan een prefab villa is dat er meestal een kraan gebruikt moet worden om alle onderdelen op de juiste plek te krijgen. Deze onderdelen zijn namelijk behoorlijk groot. Er worden vaak complete muren in 1 keer geplaatst en dat gaat natuurlijk niet zonder kraan. Je moet er daarom wel voor zorgen dat de kraan goed op de plek kan komen. Zorg dat er vrij baan is om je prefab huis te plaatsen zodat dit ook op de juiste manier gebeurt. Een muur van een gewoon huis wordt vaak ter plekke gefabriceerd en daar heb je geen kraan voor nodig. Voor een prefab muur is een kraan echter noodzakelijk.

Maak een lijst met wensen

Wil je dus echt heel graag een villa, maar heb je niet het budget om deze te laten bouwen? Kijk dan vooral eens naar de optie prefab. Het kan maar zo zijn dat je een prachtige kant-en-klaar villa kunt laten bouwen die compleet aansluit bij jouw wensen. Je kunt zelf je droomvilla samenstellen en ontwerpen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit door een specialist te laten doen. Maak voor je aan het ontwerp begint wel een lijst wat je allemaal graag in de woning wil hebben. Door alles goed voor te bereiden, vergeet je niets en zul je niet achteraf nog heel veel kosten hoeven te maken om aanpassingen te doen aan je nieuwe villa.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Nieuwe droomkeuken? Zo kun je deze realiseren

Het realiseren van je droomkeuken is een spannend en bevredigend project. Een keuken is niet [...]

Een gezellig buitenverblijf creëren met stijlvolle tuinmeubels: hoe pak je dat aan?

De tuin is een heerlijke plek om lekker te zitten tijdens de warmere zomerdagen. Daarnaast [...]

Zijn je leidingen thuis vaak verstopt? Hier zijn wat oorzaken en oplossingen

Niets is zo irritant als een gootsteen die niet doorloopt, een toilet dat niet goed [...]

4 redenen waarom je een vloerkleed in huis moet nemen

Een vloerkleed kan een geweldige toevoeging zijn aan elk interieur. Of je nu op zoek [...]

Woningrenovatie: hoe pak je dat aan?

Het renoveren van een woning biedt een unieke kans om nieuw leven in een oud(er) [...]

Screens: alle voordelen van screens voor je ramen

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je wooncomfort en het verlagen van je energiekosten, [...]

Wat is belangrijk bij stoelen voor in de horeca?

Stoelen zijn een essentieel onderdeel van elk horecagelegenheid, of het nu gaat om een café, [...]

Bijpassende eettafel en bijzettafel: zo zorg je voor een bijpassend geheel

Het kiezen van meubels voor je woonkamer en eetkamer kan een uitdagende taak zijn, vooral [...]

Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]