Een PVC vloer leggen: zo pak je dat aan

Steeds meer mensen kiezen voor een vloer die gemakkelijk te onderhouden is. Lag er tot begin deze eeuw in vrijwel iedere woonkamer en slaapkamer tapijt, vandaag de dag kiest de meerderheid voor een ander type vloerbedekking. Er zijn dan verschillende opties, zoals hout, laminaat, plavuizen of een gietvloer. Zelf een PVC vloer leggen is ook een optie. Je moet hier wel een beetje handig voor zijn. Als je geen enkele ervaring hebt met het leggen van vloeren dan is het misschien beter om er niet aan te beginnen om teleurstelling te voorkomen. Je kunt er natuurlijk ook altijd voor kiezen om je PVC vloer te laten leggen door een vakman als je het niet ziet zitten om het zelf te doen.

PVC Vloer leggen

Wat kost een PVC vloer?

Als je besluit om zelf een PVC vloer te gaan leggen dan wil je natuurlijk een mooie maar betaalbare vloer vinden. Voor een goedkope PVC vloeren van Kwantum kun je naar één van hun winkels gaan of online shoppen. Bij Kwantum kun je kiezen uit een ruim assortiment met stijlen en kleuren. Uiteraard is er ook verschil in kwaliteit dat zich vertaalt in de prijs. Je kunt op die manier een vloer kiezen die past bij je smaak en bij het beschikbare budget. Bereken voordat je gaat shoppen eerst goed het aantal vierkante meters. Houd rekening met materiaalverlies, je hebt dus altijd wat extra platen nodig om een mooie vloer te kunnen leggen.

Een goede voorbereiding

Voordat je een PVC vloer gaat leggen moet je ervoor zorgen dat je ondervloer goed is voorbereid. In veel gevallen moet deze eerst worden geëgaliseerd. Doe je dat niet dan is de kans groot dat de platen PVC niet strak op de vloer gelegd kunnen worden waardoor je lelijke naden ziet. Hod er rekening mee dat de vloer na het egaliseren minimaal 1 tot 2 etmalen moet drogen en uitharden. Die tijd kun je de vloer niet betreden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het egaliseren aan een vakman over te laten als je het niet ziet zitten om dit zelf te doen. Het is een zeer secuur karwei wat zorgvuldig moet gebeuren om een mooi resultaat te bereiken. 

Zorg voor goede isolatie

Je geniet van meer wooncomfort als je de vloer goed isoleert. Dat is niet het enige voordeel, je bespaart ook stookkosten met een goed geïsoleerde vloer. Als de ondervloer geëgaliseerd is kun je er een isolerende laag op aanbrengen van bijvoorbeeld vilt. Hierop wordt dan de uiteindelijke PVC vloer gelegd. Bedenk daarom goed wat je planning is voordat je aan de slag gaat met zelf een PVC vloer te leggen. Maak een lijst van de spullen die je nodig hebt zodat je bij het bezoek aan de bouwmarkt meteen alles kunt inkopen. 

Voorbereiding bij het leggen van een PVC vloer

Als je een PVC vloer hebt aangeschaft is het belangrijk om deze te laten acclimatiseren voordat je aan de slag gaat. Leg de pvc platen daarom minimaal 2 etmalen voordat je de vloer gaat leggen in de kamer waar de vloer moet komen. Zorg ervoor dat de temperatuur in deze ruimte minimaal 18oC is. Als er vloerverwarming in de ruimte ligt, schakel deze dan 48 uur voordat je de vloer gaat leggen uit. Je kunt als dat nodig is de ruimte verwarmen met een elektrische kachel, maar zorg dat het er niet te warm wordt want daardoor kunnen je PVC platen gaan vervormen. Bovendien is het niet echt prettig werken in een ruimte waar het te warm is. 

Een klik PVC vloer leggen

De makkelijkste soort PVC vloer om zelf te leggen is een klik PVC vloer. Dit systeem is ook voor iemand die nog niet zo veel ervaring heeft geschikt om zelf de vloer te leggen. Begin altijd in een hoek, zodat je van daaruit verder kunt werken. Houd bij het leggen rekening met een uitzetvoeg omdat de vloer vaak nog wat gaat ‘werken’, daar moet wel ruimte voor zijn. Op de verpakking van de PVC vloer die je hebt gekocht staat vaak de aanbevolen afstand aangegeven. Je klikt de stroken PVC in elkaar door een strook een beetje schuin tegen de strook die je al hebt gelegd aan te zetten. Je hoort een duidelijke klik als de strook goed is vastgeklikt. Tik de strook vast door een blokje tegen de gelegde strook en geef hier een tik tegen met een hamer. Voorzichtigheid is uiteraard geboden.

Plak PVC zelf leggen

Plak PVC zelf leggen vraagt wat meer ervaring. De stroken moeten in één keer goed gelegd worden, herstel is niet meer mogelijk. Zorg dat je al het voorwerk goed doet, zoals het uitsnijden van PVC stroken die in hoeken of tegen ongelijke plinten worden gelegd. Smeer een flink deel van de vloer in met lijm en leg de PVC platen in de juiste volgorde. Werk altijd zo dat je na het leggen van de vloer bij een buitendeur uitkomt zodat je de kamer kunt verlaten zonder over de vloer te hoeven lopen. Die moet immers eerst goed drogen.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]

Tijd om je woning te verduurzamen? Dit zijn 4 tips hoe je dat het makkelijkste doet!

In een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter onderwerp vormt is het belangrijk dat we [...]

Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een [...]

Milieuvriendelijke kelderafdichting: duurzaamheid voor een droge kelder

Een van de cruciale aspecten van kelderafdichting is niet alleen de bescherming van je huis [...]

Dit moet jij weten over een garagedeur van aluminium

Veel woningen hebben een garage. Garages zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan [...]

Hoeveel kost een hal- en traprenovatie?

Bij het renoveren van een woning wordt vaak veel aandacht besteed aan woonkamers, keukens en [...]