Raambekleding inmeten: meetinstructies raambekleding

Raambekleding inmeten: op zichzelf geen lastige keus, maar precisie is erg belangrijk. Je moet bovendien weten hoe je tewerk moet gaan. Ook is het belangrijk om te bepalen hoe de raambekleding komt te hangen, waarop je natuurlijk de maten aanpast. In dit artikel de basis instructies voor raambekleding inmeten. Kortom, meetinstructies voor raambekleding, zodat jouw raambekleding precies zo komt te hangen als jij het voor ogen hebt. Wil jij liever jouw raambekleding laten inmeten, ook dat kan. Houd er dan wel rekening mee dat het totaalplaatje dan duurder uitvalt dan wanneer je zelf jouw raambekleding inmeet.

Raambekleding inmeten: meetinstructies raambekleding

Soort raambekleding kiezen: de mogelijkheden

Elk soort raambekleding heeft toch een net even andere meetinstructie Daarom is het goed te bepalen voor welk soort raambekleding jij kiest. Elk soort raambekleding heeft zijn eigen kenmerken, voordelen, nadelen en stijl. Op die manier is er altijd een soort raambekleding die past bij jouw interieur. Je hebt de keuze uit plisségordijnen, rolgordijnen, duo rolgordijnen, dakraam rolgordijnen, aluminium jaloezieën, houten jaloezieën, pvc jaloezieën, vouwgordijnen, gordijnen en lamellen, elk met een eigen meetinstructie.

Beginnen met raambekleding opmeten: de basis

Om te beginnen, enkele basisprincipes waar je rekening mee moet houden wanneer je zelf raambekleding gaat opmeten. Je bent zo volledig voorbereid en voorkomt meetfouten.

  • Benodigdheden: om raambekleding te kunnen inmeten heb je natuurlijk een pen en papier nodig. Je kunt zo gemakkelijk de maten opschrijven die je gemeten hebt. Ook een meetlint of rolmaat is natuurlijk belangrijk. Gebruik nooit een stoffen meetlint voor het inmeten van raambekleding. Door eventueel uitrekken van de stof is deze niet secuur genoeg om raambekleding te kunnen inmeten.
  • Openingsrichting van het raam: controleer altijd goed hoe het raam open gaat. Je voorkomt op die manier dat de raamdecoratie in de weg zit. Je kunt hier vervolgens ook de afmetingen van de raamdecoratie op aanpassen. Ook uitstekende onderdelen zoals een handvat kunnen in de weg zitten.
  • Verschillende soorten raambekleding: we kunnen het niet vaak genoeg vermelden. De exacte meetinstructies van raambekleding worden bepaald door het soort raamdecoratie uit de vorige alinea. Gebruik dus de algemene meetinstructies uit deze blog, maar kijk daarnaast ook nog naar de instructies van het soort raambekleding en die van de aanbieder van de raambekleding.

Een standaard raam opmeten

Wanneer je een standaard raam gaat opmeten is het belangrijk om rekening te houden met de openingsrichting van het raam. Meet altijd op meerdere plekken, en neem hiervan altijd het smalste punt. Het kan namelijk dat een kozijn niet helemaal recht is. Door de kleinst gemeten maat te nemen voorkom je dat de raambekleding na ontvangst niet past.

Raambekleding in het kozijn

Wanneer de raambekleding tussen het raamkozijn, tussen de muur of tegen het plafond wordt geplaatst moeten de volgende maten opgemeten worden:

  • Meet de breedte tussen het kozijn of de muur.
  • Meet de hoogte tussen het kozijn en de vensterbank of de vloer.

Raambekleding op het kozijn

Wanneer de raambekleding op het raamkozijn, een openslaande deur, raam of op de muur wordt geplaatst moeten de volgende maten opgemeten worden:

  • Meet de breedte van het raamkozijn inclusief de gewenste overlapping.
  • Meet de gewenste hoogte inclusief eventuele overlapping.

Een draai-kiepraam opmeten (zonder boren)

Wanneer je raambekleding plaatst in een draai-kiepraam kun je de instructies van een standaard raam overnemen. Voor een kunststof draai-kiepraam geldt een uitzondering: in dat geval wordt boren afgeraden. Een plaatsing in het kozijn met handige klemsteunen op het bewegende gedeelte van het raam en de deur is dan handiger. Kies je voor deze manier van bevestigen, dan gelden de volgende meetinstructies voor raambekleding:

  • Meet de breedte van het glas. Wil je dat de raambekleding iets breder wordt dan het glas, meet dan iets extra.
  • Controleer de positie van hendels, grepen en knoppen. Deze buiten de raambekleding houden geeft het mooiste effect.
  • Meet de hoogte van het bewegende deel van het draai-kiepraam.

Voor het niet bewegende deel van een draai-kiepraam kun je de standaard meetinstructies aanhouden. Controleer altijd of jouw soort raambekleding ook geschikt is voor draai-kiep ramen voor het mooiste effect.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]