Raamfolie aanbrengen – Stappenplan + Extra Handige Tips

Raamfolie aanbrengen is heel eenvoudig, maar je hebt de juiste producten, een helder stappenplan en slimme tips nodig. Je hebt raamfolie voor allerlei soorten ruimen, zo is er raamfolie voor voordeurfolie, badkamerfolie, keukenraamfolie en raamfolie voor bedrijven. Er is een onderscheid tussen statisch raamfolie of zelfklevend raamfolie. Welke van deze folie’s moet je kiezen en past het beste bij jouw situatie? En heb je dan gekozen, wat heb je nodig en volg het stappenplan voor raamfolie aanbrengen. Zo is de klus zo geklaard!

Raamfolie aanbrengen - Stappenplan + Extra Handige Tips

De verschillen tussen statische en zelfklevende raamfolie

Statisch raamfolie hecht uit zichzelf, door het aanbrengen van water. Voor zelfklevend raamfolie geldt dat niet, daarop is een lijmlaag aanwezig. Bij statisch raamfolie heb je geen last van lijmresten, wat erg fijn is bij het weer verwijderen van het folie. Daarnaast heb je de mogelijkheid om de raamfolie vaker te gebruiken. Welke je uiteindelijk kiest is natuurlijk ook afhankelijk van het design. Wat is het aanbod en wat vind je echt mooi?

Raamfolie aanbrengen: wat heb je nodig?

Je hebt voor het aanbrengen van raamfolie wel een aantal producten nodig. Denk dan aan een plantenspuit, schoonmaakmiddel of een allesreiniger, rolmaat, raamwisser, schaar en een doek. Waarom heb je bijvoorbeeld een plantenspuit nodig, daar ga je in deze blog vanzelf achter komen. Je wordt immers expert in raamfolie aanbrengen.

1. Hoe zelfklevend raamfolie aanbrengen? + Tips

 • Stap 1: reinig het oppervlak waar je de raamfolie wil gaan plakken. Besteed hier veel aandacht aan en gebruik ontvetter of glasreiniger voor een schoon oppervlak.
 • Stap 2: meet de oppervlakte waar het zelfklevende raamfolie geplakt moet worden. Snijd of knip de raamfolie op maat. Het handigste is om de vlakverdeling aan de achterkant van het raamfolie hiervoor te gebruiken.
 • Stap 3: maak het raam licht vochtig. Hiervoor kun je het beste een plantenspuit gebruiken, maar die had je natuurlijk al aangeschaft.
 • Stap 4: verwijder de eerste tien centimeter van de achterkant van het folie. Verwijder niet teveel, want dan is het lastiger om het begin van het folie te plakken.
 • Stap 5: begin met het hoekje recht te plakken. Vervolgens plak je steeds meer van het zelfklevende raamfolie. Werk het vanuit de midden en vermijd luchtbellen zoveel mogelijk. Dit doe je door het folie gelijkmatig aan te duwen. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld een trekker, waarmee je normaal ook de ramen zeemt.
 • Stap 6: verwijder de laatste luchtbelletjes met de trekker. Kun je een luchtbelletje er niet uit krijgen, wacht dan even. Je kunt dan het beste na een paar weken de belletjes door prikken met een dunne speld. Zo sluit het raamfolie weer perfect aan en zijn de luchtbelletjes volledig verdwenen.

2. Hoe statisch raamfolie aanbrengen? + Tips

 • Stap 1: net als bij zelfklevende raamfolie is het belangrijk om het oppervlak goed schoon te maken voor het plakken. Gebruik ontvetter of glasreiniger voor een schoon oppervlak.
 • Stap 2: meet de oppervlakte waar het raamfolie geplakt moet worden. Snijd of knip de raamfolie op maat. Het handigste is om de vlakverdeling aan de achterkant van het raamfolie hiervoor te gebruiken.
 • Stap 3: maak het raam licht vochtig. Hiervoor kun je het beste een plantenspuit gebruiken.
 • Stap 4: in tegenstelling tot zelfklevend raamfolie aanbrengen, kun je bij statische raamfolie direct het papier aan de achterkant van het raamfolie losmaken.
 • Stap 5: plak het statische raamfolie volledig op het raam. De licht natte ondergrond zorgt ervoor dat het raamfolie in positie te schuiven is.
 • Stap 6: zodra het raamfolie precies op de goede plek moet je het raamfolie nat spuiten, waarna je het overtollige water vanuit het midden naar de randen veegt.
 • Stap 7: het beetje water onder het raamfolie zal vanzelf verdwijnen. Mocht er na enkele weken nog iets blijven zitten, dan kun je het raamfolie doorprikken met een dunne spelt. Hierna verdwijnt het water onder het raamfolie vanzelf.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]