Mag ik rente aftrekken als ik geld leen voor verbouwing of onderhoud eigen woning?

Als je je eigen woning gaat verbouwen of renoveren dan is daar natuurlijk geld voor nodig. De meeste mensen met een eigen woning sluiten hiervoor een extra hypotheek af. Dit is mogelijk als de waarde van je huis hoger ligt dan de hypotheek die er al op rust. Vaak moet de woning hiervoor opnieuw worden getaxeerd. De hypotheekverstrekker wil immers zeker weten dat het geld van de lening terugkomt mocht het huis onverhoopt verkocht moeten worden. De rente die je betaalt over zo’n extra lening mag je in de meeste gevallen aftrekken van de inkomstenbelasting die je betaalt. Dat maakt het aantrekkelijk om voor een renovatie van je huis een hypothecaire lening af te sluiten.

Rente aftrekken onderhoud verbouwen

De aftrek is aan regels gebonden

Als je een verbouwinghypotheek afsluit dan moet je er rekening mee houden dat de periode waarbinnen je rente mag aftrekken beperkt is tot 30 jaar. Als je al eerder een lening afsloot, bijvoorbeeld om de woning te kopen, dan tellen die jaren mee voor de aftrek. Dus stel je hebt 10 jaar geleden een huis gekocht en sluit nu een lening af omdat je een deel wilt aanbouwen dan geldt voor deze hypotheek een aftrekperiode van 20 jaar. Laat je hierover goed informeren door je hypotheekadviseur, om te voorkomen dat je ineens veel meer voor de aflossing moet betalen dan waar je rekening mee had gehouden. 

De aftrek van hypotheekrente wordt langzaam afgebouwd

Mensen die in de hoogste belastingschaal vallen merken het al een paar jaar: de aftrek van hypotheekrente wordt langzaam afgebouwd. Steeds gaat het percentage van de aftrek een klein beetje omlaag. Uiteindelijk zal er een situatie ontstaat waarbij hypotheekrente niet langer aftrekbaar is. Dit wordt overigens wel gecompenseerd met een hogere arbeidsaftrek en aanpassing van aftrekposten voor zelfstandigen. De hypotheekrente aftrek zoals deze in Nederland wordt toegepast kan al langer rekenen op kritiek van deskundigen. Hierdoor gaan mensen te veel lenen en daardoor financiële verplichtingen aan die ze uiteindelijk niet meer kunnen opbrengen. Zo ontstond ook de huizencrisis vanaf 2008. Veel woningen stonden toen ‘onder water’ omdat de huizenprijzen ineens dramatisch zakten. Anno 2021 is er een heel andere situatie: vanwege het enorme tekort aan woningen stijgen de huizenprijzen al enkele jaren explosief, waardoor een eigen woning voor een steeds grotere groep onbetaalbaar dreigt te worden. 

De lening moet volledig aan de verbouwing worden besteed

Een belangrijke voorwaarde voor aftrek van de rente voor een lening is dat je deze volledig aan de verbouwing besteedt. Als je 25.000 euro leent en daarvan 5.000 euro aan een vakantie uitgeeft en de rest aan de verbouwing van je woning dan mag je alleen de rente van 20.000 euro aftrekken. De Belastingdienst kan om bewijzen vragen. Bewaar dus facturen die betrekking hebben op de verbouwing zorgvuldig. 

Waar kan ik terecht als ik vragen heb over renteaftrek van mijn hypotheek?

Als je vragen hebt over het kunnen aftrekken van de rente van een hypotheek voor de verbouwing van je woning dan kun je belasting contact zoeken met een deskundige. Dat kan je hypotheekadviseur zijn, deze mensen hebben doorgaans goede kennis van de op dat moment geldende wet- en regelgeving met betrekking tot de aftrek van hypotheekrente. 

Kan ik een lening voor een verbouwing ook zelf regelen?

Er zijn vandaag de dag ook hypotheekverstrekkers die het mogelijk maken om online zelf een hypotheek af te sluiten. Hiervoor moet je wel voldoende kennis van zaken hebben. Vaak worden er daarom eerst wat vragen gesteld om te toetsen of je voldoende op de hoogte bent van hypotheken om dit zelf te regelen zonder tussenkomst van een adviseur. Uiteraard wordt je aanvraag altijd getoetst. Aan de hand van je inkomen, opgegeven door middel van een jaaropgave of aanslag inkomstenbelasting wordt bekeken of het verantwoord is om een extra lening aan te gaan. Hierbij worden ook andere schulden meegenomen zoals een doorlopend krediet, een creditcard of roodstand die je bij je bank mag hebben. Ook als je van deze kredietmiddelen geen gebruik maakt worden ze meegenomen, omdat je immers wel de mogelijkheid hebt om deze te gebruiken. 

Verantwoord geld lenen voor je huis

Ongeacht of je de rente van een lening voor een verbouwing aan je woning mag aftrekken is het altijd het belangrijkste om verantwoord te lenen. Ondanks dat een aanvraag wordt getoetst kan een hypotheekverstrekker niet alles weten omtrent je uitgavenpatroon. Zet dus vooral eerst zelf op een rijtje of je de gewenste lening kunt betalen zonder in de financiële problemen te komen. Je kunt natuurlijk altijd bekijken of je bepaalde uitgaven zoals abonnementen kunt schrappen om op die manier meer financiële ruimte te krijgen voor je verbouwingswensen.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]