Restaurant inrichten: waar moet je op letten?

Hoewel eten afhalen steeds populairder wordt, gaan mensen nog steeds graag naar een restaurant. Dit doen ze vooral voor de gezellige sfeer, die ze thuis minder snel kunnen creëren. Ben je net een restaurant begonnen of wil je je bedrijf een make-over geven? Hieronder lees je hoe je je restaurant zo inricht, dat mensen niet meer naar huis willen.

Restaurant inrichten

Sfeervolle verlichting

Een sfeervolle verlichting is misschien de belangrijkste factor om gezelligheid te creëren. Want zeg nou zelf, jij eet toch ook veel liever in een restaurant met gedimd licht en kaarsjes dan in een grote zaal met felle tl-verlichting? Kies altijd voor warme en zachte kleuren. Olielampen, kaarsen en gloeilampen zijn hiervoor perfect. Ook kun je kiezen voor ledverlichting, waarbij je zelf de kleur kunt instellen. Bovendien zijn lampenkappen erg sfeerbepalend. Koop wel een lampenkap die bij de rest van je interieur past.

Voldoende loopruimte

 Je doet er goed aan om een plattegrond te maken, voordat je de meubels gaat kopen en het restaurant gaat inrichten. Houd daarbij rekening met het volgende: zorg dat er voldoende loopruimte tussen de tafels is. Het is niet fijn als mensen geen goede doorgang hebben of elkaar constant aanstoten. Maar er moet ook weer niet te veel ruimte tussen de tafels zitten, aangezien de ruimte dan kil en ongezellig overkomt. Zorg er daarnaast voor dat het personeel genoeg loopruimte heeft. Je wilt niet dat het personeel telkens moet wachten op klanten om door te kunnen lopen of dat hun dienbladen zelfs worden omgestoten. Bovendien moet het personeel te allen tijde eenvoudig de keuken kunnen bereiken.

Het meubilair

Bij een horeca inrichting hoort natuurlijk ook meubilair. Kies voor meubilair dat bij de sfeer van het restaurant past. Kleuren zijn hierbij van groot belang. Als je een knus, gezellig restaurant wilt beginnen, koop dan ook meubilair in warme kleuren, zoals rood of oranje. Je kunt echter ook de muren rood verven, bijvoorbeeld, en juist voor meubilair in neutrale kleuren gaan. Zorg wel dat al je meubels tot dezelfde stijl behoren, anders oogt de ruimte al snel rommelig en chaotisch. Maar let op: koop niet allemaal dezelfde meubels. Dit kan erg saai overkomen.

Comfortabele meubels

De meubels die je koopt, moeten niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch. Niemand wil de hele avond op een harde stoel zitten. Investeer daarom goed in de stoelen. De kwaliteit is enorm belangrijk. Als je gasten lekker en ontspannen kunnen zitten, draagt dat op een positieve manier bij aan hun beleving van de avond. Zorg er bovendien ook voor dat de tafels en stoelen qua hoogte goed op elkaar aansluiten. Je moet uiteraard geen hoge tafel bij heel lage stoelen zetten. 

Leuke decoratie

Om de ruimte op te vullen en gezelliger te maken, heb je decoratie nodig. Uiteraard kunnen kaarsjes en kandelaars niet ontbreken. Plaats hier één of meerdere van op elke tafel en het liefst ook nog op een andere plek in het restaurant, mocht hier plaats voor zijn. Denk aan een schouw of een vensterbank. Daarnaast zijn planten echt een must. Niet alleen zijn ze leuk voor de aankleding, ze zorgen ook nog eens voor zuurstof. Zorg er altijd voor dat je de planten in een leuke pot zet. Bovendien zijn sierkussens, lantaarns een beelden –bijvoorbeeld Boeddhabeelden – ook altijd leuk.

De menukaart

Het lijkt een onbelangrijk detail, maar zelfs de menukaart moet goed passen bij de rest van het restaurant. Ook hier geldt weer dat kleuren enorm belangrijk zijn. De kleur van de menukaart moet overeenkomen met de kleuren van het restaurant, of met het soort restaurant. Zo kun je ervoor kiezen om een rode menukaart te laten maken als je rode muren hebt, maar als je bijvoorbeeld een chique restaurant hebt en dat via de menukaart wilt uitstralen, kun je er ook voor kiezen om donkere kleuren en een eenvoudige opmaak te gebruiken. Zo is een donkergrijze menukaart met witte letters en niet te veel versieringen ideaal voor een chique restaurant.

De juiste muziek

In een gezellig restaurant hoort uiteraard goede muziek. Onderschat het effect dat verschillende soorten muziek op de gasten heeft, niet. Zo is bewezen dat mensen sneller gaan eten bij up-tempo muziek. En als de muziek op het eind van de avond zachter wordt gezet, weten de gasten dat het tijd is om naar huis te gaan. Kies ook muziek die bij jouw restaurant past. Bij een Italiaans restaurant kun je dus het beste ook Italiaanse muziek afspelen, waardoor je je gasten het gevoel geeft dat ze op vakantie zijn. Wees echter niet te eentonig en wissel af en toe tussen verschillende muziekgenres.

Een goede akoestiek 

Je wilt niet dat er een heel harde echo aanwezig is in je restaurant. Om dit te voorkomen, moet je zorgen voor een goede akoestiek. Zorg ervoor dat de ruimte niet te leeg is. Plaats daarom voldoende meubels en accessoires in de eetzaal. Hang wat schilderijen op de muren en zet wat planten op de grond neer. Een goede akoestiek is heel belangrijk voor de beleving van je gasten, je wilt niet dat ze zich aan het geluid of aan anderen ergeren.

Kleding van het personeel

Dat je op alle details moet letten, blijkt wel weer uit het volgende punt: zelfs de kleding van het personeel speelt een grote rol bij de sfeer van een restaurant. De kleding van het personeel moet weer goed afgestemd worden met de sfeer van het restaurant. Bij een fastfoodketen is het dus niet nodig dat het personeel strak in het pak is gekleed, maar in een chique restaurant komt dat wat nauwer. Zo doen overhemden het altijd goed. Houd met de kleur van de kleding wederom rekening met de kleuren van het restaurant.

Schone toiletten 

Niks is zo vervelend als vieze toiletten in een restaurant. Maak de toiletten daarom ook regelmatig schoon. Bovendien is de inrichting van de toiletten belangrijk. Deze ruimte moet modern en netjes worden ingericht. Daarnaast moeten de toiletten voorzien zijn van genoeg toiletpapier, een vuilnisbakje en moeten er voldoende wastafels zijn met zeep en (papieren) handdoekjes of een luchtdroger. Al met al is het belangrijk dat de toiletten er hygiënisch uitzien, zodat de klanten er ook van uit kunnen gaan dat in de keuken alles netjes schoon wordt gehouden. 

De keuken

Het is misschien wel de belangrijkste ruimte van het restaurant: de keuken. Ook bij het inrichten van de keuken moeten er aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Uiteraard gelden hier niet dezelfde eisen als bij de eetzaal zelf; de keuken hoeft natuurlijk niet sfeervol te zijn, maar toch komt er veel bij kijken. Zo moet je rekening houden met de hygiënevoorschriften, de juiste apparatuur gebruiken en moet de ruimte praktisch ingericht worden.

Hygiëne in de keuken

Goede hygiëne is het allerbelangrijkst in de keuken. De gasten moeten ervan uit kunnen gaan dat de keuken schoon is en het voedsel nog houdbaar is en op de juiste temperatuur wordt bewaard. Hiervoor is het belangrijk dat de keuken bestaat uit materialen die makkelijk en snel schoon te maken zijn, denk aan roestvrijstaal. Naast het feit dat roestvrijstaal makkelijk schoon te maken is, roest en slijt het ook niet. Bovendien moet de vloer van ondoordringbaar en niet-absorberend materiaal gemaakt zijn, zodat er geen schimmels ontstaan. Daarnaast moeten er voldoende mogelijkheden voor het personeel zijn om hun handen te wassen.

De juiste keukenapparatuur

De belangrijkste keukenapparatuur zijn: een oven, een koelkast, een fornuis, een grillplaat, messen, pannen, een wasbak en een vaatwasser. Daarnaast is een chafing dish, een warmhoudbak dat waarin je eten warm kunt houden, erg nuttig. Bovendien moet je zorgen voor bestek, borden, glazen, etc. Zorg ervoor dat alle keukenapparatuur van goede kwaliteit is. Tevens moet alles wat zichtbaar is voor klanten, dus borden en bestek, etc. passen bij de sfeer van het restaurant. Vierkante borden, bijvoorbeeld, worden als chique gezien.

De keuken praktisch inrichten

Net als in het restaurant zelf, is het belangrijk dat er genoeg loopruimte is in de keuken, zodat het personeel eenvoudig overal bij kan en elkaar niet in de weg loopt. Bouw de keuken dus niet helemaal vol met apparatuur. Dit kan lastig zijn, aangezien de keuken vaak niet heel groot is en er wel veel apparaten nodig zijn. Bedenk daarom ook welke apparatuur per se in de keuken hoeft, en welke apparaten je wat minder vaak gebruikt. Voor deze apparaten kun je vaak ook het magazijn gebruiken.

Het magazijn

Aangezien er in een restaurant heel veel voorraad binnenkomt, en dat ook ergens moet worden opgeslagen, is een ruim magazijn nodig. Zorg ervoor dat je deze ruimte efficiënt inricht, bijvoorbeeld door gebruik te maken van stapelbare bakken of rekken tegen de muur. Daarnaast is het belangrijk dat het magazijn de juiste temperatuur heeft, zodat de etenswaren niet bederven. En zoals al genoemd in het vorige punt, je kunt het magazijn ook gebruiken voor producten die niet meer in je keuken passen. Het magazijn is tevens een prima opslagplaats voor onder andere schoonmaakproducten, onderhoudsproducten, keukengereedschap en schalen.

Ruimte voor het personeel

En tot slot: vergeet het personeel niet. Je medewerkers moeten ook een plek hebben om pauze te houden. Een kantine, bijvoorbeeld. Daarnaast zijn eigen toiletten fijn en hebben ze een kleedkamer nodig. De personeelsruimte hoeft niet groot te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van een kelder of een kamertje boven het restaurant, als dat mogelijk is. Als je geen extra ruimte over hebt, kun je het personeel ook toestaan om zich in het magazijn om te kleden en daar hun pauze te houden. Zorg er dan wel voor dat er wat stoelen staan.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]