Een rieten dak: De voor- en nadelen

Een rieten dak wordt steeds populairder. Waar je het vroeger bijna alleen tegenkwam op boerderijen, zijn rieten daken steeds vaker terug te vinden op villa’s en vrijstaande huizen. Het is tegenwoordig een luxe product. Misschien denk je erover na om een rieten dak te nemen of je huidige rieten dak te vervangen. Het is goed om te weten wat de voor- en nadelen zijn, dus hier staan ze op een rij.

Voordelen

1. Nostalgische uitstraling

Een rieten dak voegt veel waarde toe aan een woning. Het riet creëert namelijk een nostalgische sfeer wat veel mensen mooi vinden. Een rieten dak brengt een natuurlijke uitstraling met zich mee. In sommige gevallen is het riet ook aan de binnenkant zichtbaar. Dit zorgt voor veel sfeer. Daarnaast kleurt het riet mee met de weersomstandigheden. Riet is donkerder als het regent en licht wanneer de zon schijnt. Riet is een duurzaam en natuurlijk materiaal en geeft een woning daarmee een unieke uitstraling. Wil jij je woning een natuurlijke of sprookjesachtige uitstraling geven? Dan is een rieten dak ideaal.

2. Goede isolatie

Er zijn twee soorten constructies voor rieten daken:

  • Het traditionele rieten dak: Dit is de constructie die al eeuwenlang gebruikt wordt. Vooral met deze constructie kun je een nostalgisch gevoel creëren. Tegenwoordig vind je deze constructie alleen nog in al bestaande woningen.
  • De gesloten constructie: Hierbij is het rieten dak goed afgestemd op de bouweisen van dit moment. Wanneer je een rieten dak wil, kan dat alleen nog op deze manier geplaatst worden. Bij nieuwbouw zie je dus alleen nog de gesloten constructie.

Het voordeel van de moderne constructie is dat het heel isolerend werkt. Dat komt door de holle stengels. Daarnaast wordt warmte gereflecteerd, dus tijdens een hete zomer blijft het huis koel. In de winter houdt het rieten dak de warmte juist binnen. De goede isolatie zorgt ook voor minder energiekosten.

3. Lange levensduur

Een rieten dak kan erg lang meegaan. Als het dak op de goede manier is geplaatst en goed onderhouden wordt, gaat een rieten dak minstens 25 jaar mee. Sommige daken gaan zelfs 40 jaar of langer mee. Het is verstandig om een rieten dak te laten installeren door een dakdekkersbedrijf. Je hebt dan zekerheid dat het dak juist is gemonteerd. De moderne bouwconstructie is gemaakt op de bouweisen van nu en bieden daarom een mooie levensduur aan. Echter moet het dak wel regelmatig onderhouden worden, anders bestaat de kans dat het dak minder lang meegaat.

4. Flexibel

Een dak van riet is erg flexibel. Zo kun je er namelijk verschillende vormen in brengen. Je kunt het dak rondingen geven, of juist hoekig maken. Zo kun je het dak dus naar jouw ideeën laten maken. Tegenwoordig laten steeds meer mensen zonnepanelen installeren op hun dak. Ook bij een rieten dak is dat geen enkel probleem. Een rieten kap is dus flexibel en te combineren met jouw woonwensen.

Nadelen

1. Kwetsbaar voor brand

Veel mensen denken aan het brandgevaar wanneer ze denken aan een rieten dak. Dat is ook niet zo gek: riet is erg brandbaar. Vooral het traditionele rieten dak is erg brandgevoelig. De moderne constructie is hier gelukkig op aangepast en is een stuk brandveiliger geworden. Tegenwoordig zijn rieten daken die geplaatst worden dus een stuk veiliger. Wanneer je een huis hebt waar nog een traditioneel rieten dak op zit, is het risico op brand groter en zijn de kosten van de verzekering duurder dan bij de gesloten constructie.

2. Het onderhoud

Een rieten dak vergt veel onderhoud. Na enige tijd kunnen mossen en algen zich op het riet ontwikkelen. Deze mossen creëren een laag op het dak waardoor het riet wordt afgesloten van lucht en licht. Wanneer het dan begint te regenen zal het lang duren voordat het riet weer droog is. Dit kan het riet vervelend aantasten. Daarom is het belangrijk om de laag op tijd te verwijderen. Dit is te doen met bijvoorbeeld een heggenschaar. Je kunt de laag mos als het ware van het dak snijden. Strijk het rieten dak glad en schoon. Als je het dak regelmatig bijhoudt hoef je per keer niet al te veel werk te verrichten. Maar het dak vergt dus wel degelijk veel energie en onderhoud. Als je de tijd niet hebt, kun je hier ook iemand voor inhuren, maar dit brengt dan weer extra kosten met zich mee.

3. De kosten

De kosten van een rieten dak zijn ongeveer gelijk aan die van dakpannen. Echter ben je op de lange termijn veel geld kwijt aan het onderhoud. Het is verstandig om verschillende dakdekkersbedrijven te raadplegen. Daarnaast moet je ook een goede verzekering hebben. Vooral bij een traditioneel rieten dak kunnen de kosten daarvan hoog zijn. Houd hier rekening mee als je opzoek bent naar een nieuwe dakbedekking.

Dakdekker inschakelen

Je hebt dakdekkers met veel verschillende expertises. Zo richten sommige dakdekkers zich specifiek op rieten daken, waar andere bedrijven in dakbedekking zich juist richten op pannendaken of bitumineuze of kunststof daken. Heb jij zo’n hellend of juist plat dak, dan kun je een dakdekkersbedrijf inschakelen voor isoleren, groendaken, daktuinen, luchtzuiverende daken, dakterrassen, gebruiksdaken en permanente dakveiligheid voorzieningen.

Stappenplan van een dakdekker

  • Dakinspectie: het is natuurlijk van belang dat de dakdekker goed op de hoogte is van de situatie op het dak. Daarvoor wordt altijd aan gratis dakinspectie uitgevoerd. Op die manier wordt ook duidelijk wat er moet gebeuren.
  • Ontvangst offerte: na het inmeten en de inspectie worden gezamenlijk de werkzaamheden bepaald en verstuurt de dakdekker jou een offerte.
  • Uitvoering: de werkzaamheden worden uitgevoerd. Met oog voor kwaliteit en service wordt het dak aangepakt. De werkzaamheden aan het dak zijn afgerond.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]