Rooklucht uit huis verwijderen: geur weg in 7 stappen

Tijd om de rooklucht uit huis te verwijden? In dit artikel bekijken we 7 handige tips om de rooklucht te verwijderen uit het huis, maar ook om rooklucht te voorkomen. Je zult erachter komen dat de rooklucht verwijderen uit huis relatief gemakkelijk is. Het is een hardnekkige geur, maar met de juiste tips is het ook weer niet enorm moeilijk. Het nadeel: een rookgeur gaat overal in zitten, daarom beginnen we in de eerste stap met de grondige schoonmaak. Daarna gaan we aan de slag met andere handige tips voor het verwijderen van rookgeur. Kortom, aan het einde van dit artikel kun jij aan de slag en is jouw huis weer helemaal fris.

Rooklucht uit huis verwijderen: geur weg in 7 stappen

Stap 1: begin met de grote schoonmaakbeurt

Een huis waarin is gerookt is goed te herkennen. Geel verkleurde muren, vloeren en kozijnen. Met een stevig sopje met flink wat schoonmaakmiddel moet je alles afnemen. Dat betekent: van de muren, tot alle muren en de vloeren. Een beetje schoonmaakazijn in het sopje helpt extra bij het reinigen van de oppervlaktes.

Na het reinigen van alle oppervlaktes is de volgende stap de gordijnen of andere raambekleding. Ook hierin zit de geur van rook natuurlijk verstopt. Was de gordijnen zelf in de wasmachine of breng ze naar de stomerij. Nu alle raambekleding eraf is, is het direct een goed moment om de ramen goed te zemen.

Stap 2: rooklucht uit meubels verwijderen met baking soda

Je hebt naast de raambekleding waarschijnlijk nog wel meer textiel in huis. Denk bijvoorbeeld aan de bekleding van stoelen of de bank. Deze zijn vaak lastiger te wassen dan de raambekleding. Daarom is een handige tip het gebruik van baking soda. Strooi een ruime hoeveelheid baking soda op al het textiel. Dit kan over de stoelen en het bankstel, maar ook over vloerbedekking en een tapijt. De geur zal zich binden aan de baking soda, waarna je de baking soda na een paar uur met de stofzuiger van het textiel af zuigt. Je neemt op deze manier een groot deel van de rookgeur weg het uit textiel. Je kunt dit proces gerust meermaals herhalen voor meer effect, dat per herhaling natuurlijk wel steeds kleiner wordt.

Stap 3: de muren verven voor een frisse aanblik

Een muur die door de jaren heen geel is geworden door het roken laat zich lastig schoonmaken. Een manier voor het verwijderen van de geur én direct een frisse aanblik is een het verven van de muur. De tip voor een huis waar veel is gerookt is een verf met een dikkere structuur. Door die dikkere structuur blijft de rooklucht onder de verflaag. Ook een muur meermaals verven geeft een nog beter effect, ook voor de uitstraling.

Stap 4: houtskool voor een luchtzuiverend effect

Meerdere bakjes houtskool op verschillende plekken in huis zetten zorgt ervoor dat de geur in de houtskool trekt. De houtskool heeft namelijk een luchtzuiverende werking, net zoals veel kamerplanten. Je moet echter niet verwachten dat deze tip effect heeft zonder het opvolgen van de andere stappen, het is echt een aanvulling. Maar wel een die het laatste zetje kan geven naar een huis dat volledig vrij is van rookgeur.

Stap 5: de woning goed doorluchten

Naast de eerste vier tips is het doorluchten van de woning ook erg belangrijk. Je denkt nu in eerste instantie aan de ramen en deuren, klopt: erg belangrijk. Denk echter ook aan andere luchtkanalen zoals ventilatieroosters in de ramen, op het toilet of de afzuigkap. In deze ventilatiekanalen is jarenlang de rooklucht gekomen, vandaar dat deze ook schoongemaakt moeten worden met een sopje met schoonmaakazijn. 

Stap 6: losse spullen schoonmaken

Merk je naar bovenstaande stappen nog steeds een rookgeur? Tijd om op onderzoek uit te gaan, want vaak ben je een item vergeten schoon te maken. Denk bijvoorbeeld aan een lampenkap, het matras of de bedbodem. De enige manier om daar achter te komen is door rond te lopen en te ruiken. Goed om te weten is dat ook boeken veel geur vasthouden. Zet ze tijdelijk buiten om te luchten, waardoor ze hun lucht verliezen.

Stap 7: houd rookgeur en verkleuringen van muren buiten

Misschien wel de meest eenvoudige tip om vieze muren en rookgeur in huis te voorkomen is door niet meer binnen te roken. Echter, met name op de dagen met minder weer kunnen we ons voorstellen dat dit minder aantrekkelijk klinkt. Denk dan eens na over een vape, een e-sigaret, waarbij je verschillende geuren hebt. Je hebt hierdoor sowieso minder geur, maar ook een geur die jou aanstaat. Bovendien verkleuren de muren minder snel bij vapen wanneer je het vergelijkt met het roken van normale sigaretten. Natuurlijk geld ook voor vapen: niet onder de 18 én niet roken blijft natuurlijk de slimste keuze. Toch binnen blijven roken, overweeg dan een luchtreiniger die continue de lucht in huis reinigt.