Rouwvliegjes in planten: hoe bestrijden én voorkomen

Je hebt er nu misschien last van of bent benieuwd hoe je ze kunt bestrijden: rouwvliegjes. Daarom een uitgebreid artikel over rouwvliegjes, hoe je ze kunt voorkomen en hoe je rouwvliegjes kunt bestrijden. Op die manier zijn jouw kamerplanten binnen no-time volledig vrij van rouwvliegjes én weet je hoe je ze in de toekomst kunt voorkomen.

Kamerplanten

Definitie: wat is een rouwvlieg of rouwvliegje?

Een rouwvlieg, ook wel rouwvliegje, rouwmugje of varenrouwmug genoemd, lijkt qua uiterlijk eigenlijk exact op een fruitvliegje. Je kunt ze dan ook met het blote oog niet onderscheiden. Het enige aspect waar je het aan zult merken is de plek waar ze zich begeven. In plaats van rondom jouw fruit, vliegen rouwvliegjes rondom jouw kamerplanten. Een rouwvliegje blijft maar 2 dagen in leven, maar een vrouwtje legt zo’n 200 larven per keer in de potgrond. Je snapt het al: het aantal rouwvliegjes vermenigvuldigt zich snel. Voorkomen en bestrijden zijn daarom de twee belangrijkste actiepunten, waar we verder op in gaan in dit artikel.

Rouwvliegjes voorkomen

Een rouwvliegje houdt van natte grond. Daarom is het belangrijk om jouw kamerplanten nooit teveel water te geven. In het algemeen geldt bovendien: een kamerplant kan beter tegen te weinig water dan teveel water. Het beste is om de plant nooit te verpotten in een sierpot, omdat je zo een teveel aan water niet weg kunt halen. Zet daarom een pot met gaatjes op een schotel. Zo voorkom je dat water in de pot blijft staan, de grond nat blijft en de wortels gaan rotten. Tegelijkertijd voorkom je hiermee dat de rouwvlieg een weg vindt naar jouw kamerplanten en zich zonder problemen kan (blijven) vermenigvuldigen. Houd naast de hoeveelheid water ook het onderhoud in de gaten: ruim dood materiaal altijd op.

Let op: kamerplanten kopen in de winkel

Koop je kamerplanten in de plantenwinkel of het tuincentrum, controleer de plant en de omgeving dan altijd goed. Bevat de plant op dat moment vliegjes of zie je vliegjes in de omgeving, dan is de kans groot dat die plant er ook last van heeft. Onze tip: kamerplanten direct van de kweker. Zo voorkom je rouwvliegjes in jouw kamerplanten.

Rouwvliegjes bestrijden

Zodra rouwvliegjes voorkomen voor jou te laat is, is het tijd voor rouwvliegjes bestrijden. Dit is een behoorlijke klus, maar moet direct serieus aangepakt worden. Door het continue vermenigvuldigen kun je er daarom maar beter snel bij zijn. Het is belangrijk om te beginnen met de isolatie: zet de kamerplant met rouwvliegjes apart. Hebben alle kamerplanten er al last van, dan ben je hiervoor te laat. Om te controleren of de kamerplant ook last heeft van rouwvliegjes geef je de plant wat water. Zie je nu rouwvliegjes, dan hebben ze er last van.

De eerste stap is om de (te) vochtige grond te laten uitdrogen. Even geen water meer geven, maar niet (te) weinig, is belangrijk. Om van de rouwvliegjes af te komen is het belangrijk om de larven te bestrijden, niet de rouwvliegjes. Je kunt hiervoor het beste aaltjes tegen rouwvliegjes kopen. Deze aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn kleine wormpjes die de aaltjes op-eten. Je doet ze bij iedere plant met rouwvliegjes en ze doen hun werk.

Ondanks dat aaltjes de beste oplossing zijn, zijn er ook andere oplossingen. Je moet hiervoor alle potgrond vervangen. De wortels moeten hierbij ook goed schoongemaakt worden want, slechts één larve kan weer voor nieuwe rouwvliegjes zorgen. Er zijn daarnaast ook niet-natuurlijke middelen verkrijgbaar, natuurlijk op eigen risico voor de plant.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Nieuwe droomkeuken? Zo kun je deze realiseren

Het realiseren van je droomkeuken is een spannend en bevredigend project. Een keuken is niet [...]

Een gezellig buitenverblijf creëren met stijlvolle tuinmeubels: hoe pak je dat aan?

De tuin is een heerlijke plek om lekker te zitten tijdens de warmere zomerdagen. Daarnaast [...]

Zijn je leidingen thuis vaak verstopt? Hier zijn wat oorzaken en oplossingen

Niets is zo irritant als een gootsteen die niet doorloopt, een toilet dat niet goed [...]

4 redenen waarom je een vloerkleed in huis moet nemen

Een vloerkleed kan een geweldige toevoeging zijn aan elk interieur. Of je nu op zoek [...]

Woningrenovatie: hoe pak je dat aan?

Het renoveren van een woning biedt een unieke kans om nieuw leven in een oud(er) [...]

Screens: alle voordelen van screens voor je ramen

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je wooncomfort en het verlagen van je energiekosten, [...]

Wat is belangrijk bij stoelen voor in de horeca?

Stoelen zijn een essentieel onderdeel van elk horecagelegenheid, of het nu gaat om een café, [...]

Bijpassende eettafel en bijzettafel: zo zorg je voor een bijpassend geheel

Het kiezen van meubels voor je woonkamer en eetkamer kan een uitdagende taak zijn, vooral [...]

Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]