Sfeer creëren in huis, zo pak je dat aan

Als je je huis gaat inrichten, of als je de huidige inrichting beu bent en aanpassingen wilt, dan zijn er verschillende tips om voor meer sfeer te zorgen. Kleuren zijn daarbij erg belangrijk. De kleur van je interieur bepaalt voor een groot deel de sfeer. Kies je voor een harde kleur, zoals blauw of rood, dan kan het interieur wat kil en zakelijk overkomen. Kies je voor aardetinten of pasteltinten dan creëer je weer een heel andere sfeer. Het mooie is dat je het eigenlijk nooit fout doet. Wat jij sfeervol vindt is immers het belangrijkste.

Meer sfeer interieur tips

Hoe creëer je sfeer met licht?

Voor welke stijl je ook kiest, licht speelt vaak een belangrijke rol als het gaat om het creëren van sfeer. Tl-verlichting is niet aan te raden, maar mooie sfeerverlichting daarentegen wel. Zorg voor voldoende verlichting in je woonkamer, maar voorkom dat je het gevoel hebt in de spotlights te zitten. Een heldere leeslamp kan dan natuurlijk wel weer handig zijn als je ’s avonds nog wilt lezen of handwerken. Je kunt ook werken met kleuren. Een kleuren lamp kan zorgen voor een bijzonder effect. De kleur die het licht geeft is afhankelijk van de hoeveelheid energie die wordt doorgestuurd naar de ledlampen in een kleuren lamp. Rood licht wordt opgewekt met weinig energie, blauw licht met veel energie. Daartussen zitten uiteraard nog meer kleuren. 

Wat komt er voor de ramen?

Bij het creëren van sfeer speelt raambekleding een belangrijke rol. Als je wilt dat je woonkamer niet klinkt als een kantoorruimte, dan moet je zeker voor gordijnen of stoffen lamellen gaan als er op de vloer plavuizen liggen, de muren zijn gestukt en geschilderd en metaal en kunststof de boventoon voeren bij het meubilair. Gordijnen kunnen dan het geluid een beetje absorberen zodat het niet al te hol klinkt. Andersom kun je gerust kunststof raamdecoratie kiezen als je al een lekkere knusse bank hebt en warme kleden op de vloer. 

Kies je wel of niet voor design?

Design meubelen zijn natuurlijk leuk, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Bedenk dat je niet de hele woonkamer vol hoeft te zetten met dure design meubelen. Je kunt ook kiezen voor één bijzondere lamp, een mooie stoel of een apart tafeltje. De rest van de meubels koop je dan gewoon bij een bekende meubelketen. Zo geef je toch je eigen persoonlijke tintje aan de inrichting.

Kies voor kleuren die gemakkelijk combineren

Als je voor meer sfeer gaat in je huis en je gaat aanpassingen doen, kies dan kleuren waar je gemakkelijk mee kunt combineren. Zo voorkom je dat de gehele inrichting moet vervangen als het bankstel is versleten. Als je de eethoek, de kast en de salontafel in een redelijk neutrale kleur kiest, dan past daar gewoon een nieuw bankstel bij als je in plaats van een aantal fauteuils uiteindelijk toch liever een gezellige hoekbank wilt. 

Sfeer creëren met accessoires

Je eigen sfeer maak je vaak met kleine dingen. Het hoeft echt niet zo te zijn dat je alle grote meubels moet vervangen als je iets aan de sfeer in je woonkamer wilt doen. Een mooie bos bloemen op tafel kan soms al het verschil maken. Of laat van die mooie foto die je tijdens één van je vakanties maakte een mooie afdruk op canvas of hout maken en hang hem aan de muur. OP die manier kun je de sfeer al een heel stuk verbeteren zonder dat je forse ingrepen in het interieur hoeft te doen. 

Professioneel advies bij de inrichting van je huis

Als je er niet uit komt hoe je in je woonkamer meer sfeer kunt creëren, dan kun je natuurlijk altijd nog professioneel advies inwinnen. Een binnenhuisarchitect kan je tips en adviezen geven maar je kunt natuurlijk ook de gehele inrichting aan een professional overlaten. Deze werken vaak met een moodboard. Hierop geef je jouw ideeën en wensen aan, zoals stijl en kleuren waar je van houdt. Hiermee kan de professional vervolgens aan de slag gaan. Er hangt wel een prijskaartje aan natuurlijk, maar je hebt er zelf geen omkijken naar en hoeft niet talloze winkels en webshops af te struinen op zoek naar de juiste meubels en accessoires.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]