Deursloten: voor welk slot moet ik kiezen?

Je hebt bij deursloten keuze uit verschillende soorten. Welk soort slot het beste past bij jouw situatie hangt af van het soort deur, het materiaal en de draairichting van de deur. In de meeste gevallen wordt gekozen voor een cilinderslot. Dit is een slot met cilinder, die vaak wordt bediend met een sleutel. In dit artikel bekijken we de meest voorkomende deursloten, behandelen de verschillen en toepassingen. Op die manier kun jij eenvoudig bepalen welk soort slot jij nodig hebt voor jouw situatie. Kortom: een volledige gids met alle deursloten.

Deursloten - Welk slot kiezen?

Introductie

Insteek- of oplegslot: de verschillen

De eerste keuze die je moet maken is of je op zoek bent naar een insteek- of oplegslot. Een insteekslot wordt in de deur gemonteerd, terwijl een oplegslot zichtbaar, aan de binnenzijde op de deur wordt gemonteerd. Vanzelfsprekend zijn insteeksloten dan ook het meest voorkomende type deursloten in Nederland.

Hoofdslot of bijzetslot: de verschillen

Naast insteek- en oplegsloten heb je de keuze uit hoofdsloten en bijzetsloten. Een hoofdslot vind je in het midden van de deur. Dit is de belangrijkste beveiliging van de deur. Naast het hoofdslot zitten in sommige gevallen één of meerdere bijzetsloten gemonteerd op de deur. Deze zitten in het midden van de bovenste en onderste helft van de deur. De sloten zorgen voor extra beveiliging van de deur wanneer één hoofdslot onvoldoende lijkt.

Soorten deursloten

Insteekslot

Een normaal insteekslot is veelal te vinden in stompe, houten dueren. Ze worden vaak gemonteerd in combinatie met het juiste beslag: veiligheidsbeslag, een sluitplaat, sluitkom en profielcilinder. Deze combinatie is de meest voorkomende in Nederland en wordt veel toegepast in de woningbouw en renovatiemarkt. Om het juiste insteekslot te kiezen zijn de doornmaat en PC-maat de belangrijkste maten. Heb je de juiste maat en wil je het bestaande insteekslot vervangen, dan is dit relatief eenvoudig zelf uit te voeren.

Insteek-smalslot

Naast normale insteeksloten worden ook smalle insteeksloten veel toegepast. Deze sloten, die hoger, smaller en minder diep zijn dan normale insteeksloten, komen vooral voor in kunststof deuren en metalen deuren. De meeste van deze deuren waar een smalslot wordt toegepast zijn opdekdeuren (deuren met een sponning). Voor insteek-smalsloten geldt dat de maatvoering belangrijk is. Hier geldt dat de maatvoering, oftewel de PC-maat en de doornmaat, zeer nauwkeurig gemeten moeten worden. Al bij kleine verschillen kan de montage van deze deursloten tot problemen leiden bij de montage. 

Oplegslot

Oplegsloten worden in de nieuwbouw vrijwel niet meer toegepast. Daardoor kom je dit soort deursloten tegenwoordig vooral nog tegen in oudere huizen in grote steden. Een oplegslot wordt vrijwel altijd op naar binnen draaiende deuren van hout geplaatst. Een oplegslot bestaat uit een slotkast en een opbouw-sluitkom. Ondanks het steeds minder voorkomen zijn oplegsloten nog goed verkrijgbaar. Vervangen is relatief eenvoudig en kan in veel gevallen zelf worden uitgevoerd.

Meerpuntssluiting

In veel nieuwbouw projecten, maar ook in de zakelijke markt, wordt vaak gekozen voor meerpuntsluitingen. Met SKG-goedkeuring is een meerpuntssluiting, met zoals de naam al zegt meerdere sluitingen, een veiliger alternatief van het insteekslot. Een voordeel van meerpuntssluitingen is dat al deze sluitingen vanuit één centraal slot worden bediend. Het beslag wordt dan ook centraal op de deur gemonteerd en sloten zijn niet zichtbaar. Het plaatsen en vervangen van een meerpuntssluiting vergt meer expertise. Je kunt hiervoor het beste een slotenmaker inschakelen. In de regio Dordrecht bijvoorbeeld slotenmaker Dordrecht die de meerpuntssluiting kan plaatsen of vervangen.

Klavierslot

Een klavierslot wordt steeds minder gebruikt op buitendeuren. Waar een klavierslot wel regelmatig wordt toegepast is op binnendeuren en kastdeuren, waarbij de sleutel veelal in de deur of kast blijft zitten. Een klavierslot is een slot, waarbij het slot direct met een sleutel wordt bediend. In het slot zit dus geen aparte cilinder. Dat maakt klaviersloten ook minder veilig dan bijvoorbeeld insteeksloten of meerpuntssluitingen.

Espagnolet

Espagnoletten worden regelmatig als slot gebruikt, maar dan vooral voor balkon- en tuindeuren. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen espagnoletten, bedoeld voor inbouw- en opbouw. Bij een inbouwespagnolet ligt de espagnolet verzonken in de deur, waar hij bij een opbouwespagnolet op de deur gemonteerd is. Een espagnolet kan worden bediend met een deurkruk of hendel. Een inbouwespagnolet vergt meer kennis, handigheid en materialen dan het vervangen van een opbouwespagnolet. Daardoor moet voor een inbouwespagolet vaak een slotenmaker ingeschakeld worden.

Andere deursloten

Naast de hierboven genoemde deursloten zijn er ook nog verschillende andere sloten. Deze sloten, waaronder bijvoorbeeld panieksloten, sloten met dagschoot blokkering, elektronische sloten en motor aangedreven sloten vallen, worden vaak gebruikt voor professionele toepassingen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan flats met algemene toegangsdeuren, openbare gebouwen of nooddeuren. Echter: ook voor particulieren stijgt de vraag naar elektronische sloten door een toename van aanbod. Deze elektronische sloten worden bijvoorbeeld bediend met een zogenaamde ‘druppel’ of een mobiele app.