Soorten douglas hout: welk soort kies jij?

Douglas hout is het hout van de douglasspar, een hoge naaldboom. Deze boom komt van oorsprong uit Noord-Amerika en is sinds het begin van de twintigste eeuw ook onderdeel van de Europese bosbouw. Tegenwoordig groeien er grote hoeveelheden douglassparren in Scandinavie en West-Europa, onder ander in het Zwarte Woud in Duitsland. Douglas hout wordt ook in Nederland verbouwd. Het hout dat in Nederland verkocht wordt als douglas hout komt van Europese bomen. Er wordt ook hout van de douglasspar geïmporteerd uit de Verenigde Staten, maar dit staat hier bekend als Oregon pine. Oregon pine is vaak afkomstig van oudere bomen dan douglas hout.

Douglas hout

De eigenschappen van douglas

Douglas hout heeft een warme kleur die bij veel mensen geliefd is. Aanvankelijk is het hout roze-achtig of geelbruin. Onder invloed van het zonlicht krijgt het een meer oranje gloed. Douglas is een duurzame houtsoort, vooral in vergelijking met het hout van andere naaldbomen zoals vurenhout. Het is een voordelige optie voor mensen die op zoek naar een houtsoort die lang meegaat. Douglas hout bevat veel hars, wat het sterker maakt. Een nadeel van al dat hars is dat het hout ontvet moet worden voordat het gelakt kan worden.

De toepassingen van douglas hout

Omdat douglas hout een voordelige en duurzame houtsoort is die er bovendien aantrekkelijk uitziet, wordt het voor allerlei toepassingen gebruikt. In tuinen kun je het terugvinden in schuttingen, pergola’s en tuinmeubels. Daarnaast kun je de muren van je huis of schuur prima bedekken met planken van douglas hout. Van vloeren tot deuren en van balkons tot veranda’s: de mogelijkheden van deze houtsoort zijn bijna eindeloos. Voor al deze verschillende toepassingen zijn er allerlei verschillende soorten douglas hout in de handel. Het is goed om op de hoogte te zijn van de verschillende vormen van deze mooie houtsoort waar je uit kunt kiezen voor je bouwproject.

Een schutting van Douglas palen en balken

Voor het bouwen van een schutting kun je palen van douglas hout kopen. Als je de palen onbehandeld in de grond plaatst, zullen ze snel achteruitgaan. Je kunt de palen in plaats daarvan plaatsen boven op betonpoeren of in paalhouders. Het is in ieder geval van belang om ervoor te zorgen dat het hout tot 10 cm boven het maaiveld beschermd is tegen vocht. De horizontale balken van je schutting kunnen natuurlijk ook van douglas hout gemaakt worden. Om de balken of planken aan de onderkant te beschermen, kun je ze op betonbanden plaatsen.

Zweeds rabat

Voor het bouwen van een schutting of muur van douglas hout heb je de keuze uit meer dan alleen maar rechte balken en planken. Verschillende soorten planken zijn in een vorm geschaafd waardoor ze direct al mooi in elkaar grijpen. Een neutrale, gladde muur bouw je van sponningplanken. Voor een meer karakteristieke look kun je denken aan Zweeds rabat, ook wel potdekselplanken genoemd. Hiermee bouw je een schutting of muur waarbij iedere plank schuin afloopt en uitsteekt boven de plank eronder. Zweeds rabat van douglas hout wordt vaak afgewerkt met een zwarte finish.

Douglas hout met een rhombusprofiel

Douglas planken met een rhombusprofiel zijn een ander voorbeeld van planken die gemaakt zijn om in elkaar te passen. De planken in dit profiel hebben een groef aan de zijkant die de grens tussen planken duidelijk benadrukt. Bovendien hebben deze planken vaak in het midden van iedere plank een uitsparing. Een muur van tien planken ziet er daardoor uit alsof hij is opgebouwd uit twintig smalle latten. Planken met een rhombusprofiel kunnen zowel horizontaal als verticaal gebruikt worden voor een modern effect.

Je tuinhuis of schuur van douglas hout

Heb je de perfecte soort douglas hout gevonden om de muren van je tuinhuis of schuur te bouwen? Ook voor het dakbeschot bestaan er speciale planken van douglas hout die het je gemakkelijk maken. Deze in elkaar grijpende planken worden vellingdelen genoemd. Als je dakbeschot klaar is, zal het er van onderaf mooi en sfeervol uitzien. Ook voor de deur en de omlijsting van de ramen in je nieuwe tuinhuis is douglas hout zeer geschikt. Er zijn kant-en-klare deuren en raamkozijnen van dit materiaal in de handel. Hopelijk heb je van alle mogelijkheden van douglas hout inspiratie gekregen voor je eigen bouwproject!

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]