Voor het inrichten van een tuin moet je veel keuzes maken. Welke materialen ga je toepassen, welke planten ga je plaatsen en hoe omhein je de tuin? Het gebruik van haagplanten is erg populair. Er zijn veel soorten haagplanten die onder andere kunnen dienen als grensaanduiding, decoratie of voor extra privacy. We verdelen de haagsoorten in drie groepen: wintergroene hagen, bladverliezende hagen en coniferen. Binnen deze groepen zijn de hagen nog verder te verdelen in de verschillende soorten, denk bijvoorbeeld aan een beuk of een laurierkers. Om jou meer informatie te geven over hagen, staan hieronder de verschillende soorten beschreven.
Wintergroene hagen
Wat is het?
Wintergroene hagen. De naam zegt het al; ook in de winter zijn deze hagen groen. Zo kun je dus het hele jaar door genieten van een groene heg in de tuin. Waar andere struiken en bomen hun bladeren verliezen, doen de wintergroene haagplanten dit niet. Dit maakt ook dat de bladhoudende hagen erg populair zijn. Ze worden vaak gebruikt als privacy haag, om schaduw te creëren of om de wind te breken. De haagplanten zijn onderhoudsvriendelijk en zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. De bladhoudende hagen zijn ook geliefd bij vogels, die er graag in nestelen. Bekende soorten wintergroene hagen zijn de laurier, de laurierkers, de hulst en meerdere bamboesoorten.
De voor- en nadelen
Het grootste voordeel van de wintergroene haag is dat de bladeren niet uitvallen. De haag heeft het hele jaar door een frisse en vrolijke uitstraling. Daarnaast heb je een stuk minder last van afval, vooral ten opzichte van de bladverliezende hagen. Het onderhoud is dan ook beperkt. Ook beschermt de haag tegen inkijk en soms zelfs tegen geluid. Maar omdat de plant altijd hetzelfde uiterlijk heeft, raken sommige mensen verveeld door altijd maar hetzelfde uitzicht. Een ander voordeel is dat de wintergroene hagen perfect dienen als decoratie. Ze zijn makkelijk te bewerken en te vervormen naar jouw wens.
Bladverliezende hagen
Wat is het?
Bladverliezende hagen zijn logischerwijs haagplanten die hun bladeren verliezen in de winterperiode. Er zijn verschillende soorten bladverliezende haagplanten. Je kunt denken aan onder andere de beuk, ligusters of de veldesdoorn. Ondanks dat deze allemaal bladverliezend zijn, zijn ze erg verschillend van elkaar. Zo verliest de beuk zijn bladeren pas in de lente, net voordat de nieuwe bladeren aan de plant komen. Ligusters hebben hele andere bladeren, langgerekt en ovaal die zelfs in een bonte variant geelgroen zijn. En de veldesdoorn krijgt kurklijsten op de stam en staat bekend om de mooie herfstverkleuring. Bladverliezende hagen zijn populair onder tuiniers, vooral vanwege de mooie herfstkleuren.
De voor- en nadelen
Het nadeel van een bladverliezende haagplant is het verliezen van bladeren. Dit kan in de herfst- en winterperiode voor veel tuinafval zorgen. Een bladverliezende haag vraagt daarom om meer onderhoud dan een wintergroene haag. Echter kun je deze bladeren weer gebruiken als voeding voor de haag en andere planten. Daarnaast brengen bladverliezende planten veel diversiteit in de tuin. Ieder seizoen heeft de plant andere kleuren. Vooral voor tuiniers en natuurliefhebbers is dit een pluspunt. In tegenstelling tot wintergroene hagen heb je niet hetzelfde uitzicht gedurende het hele jaar.
Coniferen
Wat is het?
Een conifeer is een robuuste haagplant. Coniferen zijn simpel te verzorgen en groeien meestal erg snel. Coniferen kunnen dan ook flink de hoogte in gaan, maar toch blijven ze vrij smal. De meeste coniferen zijn wintergroen en ook winterhard. Coniferen hebben naalden of schubben; ze hebben geen bladeren zoals andere haagplanten. Coniferen vallen dan ook onder de naaldbomen en hebben een andere uitstraling dan haagplanten met bladeren. De meest voorkomende coniferen in Nederland zijn de schijncypres, de taxus en de thuja.
De voor- en nadelen
Omdat coniferen wintergroen en -hard zijn, kunnen ze perfect dienen als privacy haag of windbreker. Tevens heb je met een conifeer dus weinig last van tuinafval. De naalden vallen beetje bij beetje van de plant af, niet allemaal tegelijk. Dit zorgt ervoor dat conifeer makkelijk te onderhouden zijn. Een nadeel kan zijn dat de coniferen een snelle groei ondergaan. Om de coniferen in vorm te houden moet je regelmatig snoeien. Toch kan het ook prettig zijn dat coniferen redelijk snel en hoog kunnen groeien. Vooral wanneer je erg gesteld bent op privacy is dit ideaal.
Meer inspiratie op Homeblend
Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratieZo zorg je voor een mooie en praktische glazen afscheiding op kantoor
In een kantooromgeving is het belangrijk om een goede afscheiding te hebben tussen verschillende ruimtes. [...]
sep
Woningwaarde verhogen: tips en logisch stappenplan
Of je nu je huis binnenkort wilt verkopen of gewoon de waarde voor de lange [...]
sep
Meer wellness in je eigen woning
In de Westerse samenleving hebben we veel kansen en de meeste mensen zijn ambitieus. Een [...]
aug
Last van slaapproblemen? Richt je slaapkamer dan opnieuw in
Het is bijzonder om te zien dat ieder mens qua uiterlijk uniek is, maar ook [...]
aug
Snel en goedkoop je tuin optisch vergroten
In Nederland wonen we met veel mensen in een klein gebied en dat is best [...]
aug
Interieurtips die met name in de zomer handig zijn
De zomers in Nederland worden langzaam maar zeker steeds intenser. Tegelijkertijd zie je dat veel [...]
aug
Vragen die je jezelf moet stellen voordat je gaat verbouwen
Verbouwen is soms noodzakelijk en meestal ben je hartstikke blij met het eindresultaat. Maar laten [...]
aug
Waarom inloopdouches zo populair zijn anno 2024
Inloopdouches zijn in 2024 niet meer weg te denken uit moderne badkamers. Steeds meer mensen [...]
aug
Geef je interieur een nieuwe look
Er zijn van die momenten dat je helemaal bent uitgekeken op je interieur. Maar alles [...]
aug