Soorten isolatiemateriaal: alle soorten isolatie

In een renovatie, verbouw of nieuwbouw zijn er ongelofelijk veel keuzes die je moet maken. Op dit moment een van de belangrijkste keuzes is de manier van isoleren, oftewel: welke soorten isolatie wil je toepassen. Elk soort isolatie heeft zijn eigen eigenschappen, doelen en kun je op een bepaalde specifieke plek verwerken. Om de juiste keuze te maken hebben we in dit artikel alle soorten isolatiematerialen verzameld in één artikel, en daarbij de voordelen en nadelen van elk soort isolatiemateriaal toegevoegd. Op die manier kun je jezelf optimaal voorbereiden en jezelf daarna wellicht (nog beter) laten adviseren. Een isolatiebedrijf kan je adviseren over welke vorm van isolatie past binnen je budget en waarmee je de grootste kans op besparing kan halen.

Isoleren tegen kou

Welke soorten isolatiemateriaal bestaan er?

Er zijn enorm veel soorten isolatiemateriaal. Deze kun je grofweg opdelen in drie groepen:

  • Minerale of anorganische materialen
  • Kunststoffen
  • Natuurlijke isolatiematerialen (duurzaam)

Onder deze soorten vallen de volgende isolatiematerialen (A-Z): Cellenglas, Cellulose, EPS Parels, EPS Isolatieplaten, Glaswol, Hennep, Houtwol, Kurk, Minerale wol, Polyesterwol, Polyethyleen, Rotswol, schapenwol, XPS isolatieplaten, EPS isolatieplaten, PUR spouwmuurisolatie, PUR isolatieplaten, PUR gespoten vloerisolatie en PIR isolatieplaten.

Minerale materialen

Mineralewol is traditioneel gezien wel het meest bekende isolatiemateriaal. We kennen het misschien wel als ‘dat vervelende isolatiemateriaal dat prikt’, want minerale materialen zijn geen pretje om te verwerken. De meeste zijn verkrijgbaar als deken, als rol of als platen die je vervolgens op maat kunt maken voor de te isoleren ruimte.

  • Steenwol: ook wel rotswol genoemd, is een veel gebruikt isolatiemateriaal in de verbouw en renovatiebouw. Steenwol is geschikt voor gevels, vloeren, daken en binnenwanden. Het biedt goede isolatie tegen warmte, kou en geluid.
  • Glaswol: net als steenwol is glaswol een populair isolatiemateriaal. Het is iets duurder dan steenwol, maar is fijner om te plaatsen doordat het minder irritatie en jeuk geeft op de huid. Glaswol is gemaakt van gerecycled glas, met daaraan enkele isolerende materialen toegevoegd.
  • Cellulair glas: cellulair glas, cellenglas of foamglas. Een sterk en duurzaam materiaal. De vorm waarin dit materiaal komt zijn blokken of platen, waardoor ze duurder zijn dan de twee bovenstaande materialen. Daarentegen is cellulair glas als isolatiemateriaal zeer sterk en duurzaam.

Kunststoffen isolatiematerialen

Onder kunststof isolatiematerialen vallen alle isolatiematerialen die vervaardigd worden met chemische processen in een fabriek. De kunststof isolatiematerialen winnen de laatste jaren aan populariteit. De bekendste vorm: de kunststof isolatieplaat, is namelijk ontzetten goed te verwerken in zowel nieuwbouw, verbouw als renovatie.

  • EPS: de term EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen, maar ken je misschien eerder onder de naam piepschuim of tempex. Dit isolatiemateriaal is goedkoop en biedt zowel goede isolatie tegen geluid als tegen warmte en kou.
  • XPS: het isolatiemateriaal XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen. Dit materiaal is ongeveer hetzelfde als EPS, maar dan blauw. Het is duurder, maar heeft tegelijkertijd ook betere isolatiewaardes. Door deze waardes, maar ook de vochtbestendigheid is XPS goed te gebruiken in vochtigere ruimtes.
  • PUR en PIR schuim: dit isolatiemateriaal bestaat uit twee-componenten die gespoten worden. PIR is hierbij de verbeterde versie van PUR. Beide materialen zijn ook in plaatvorm verkrijgbaar.
  • Noppenschuim of piramideschuim: deze platen of -panelen zijn te herkennen aan een noppen- of piramidestructuur. Daardoor worden deze vooral gebruikt voor akoestische isolatie en het verbeteren van de akoestiek in een ruimte. De panelen worden dan tegen de wanden of plafonds geplaatst.

Natuurlijke isolatiematerialen (duurzaam)

Organische of natuurlijke isolatiematerialen zijn een steeds populairdere keuze. Deze materialen zijn afkomstig uit de natuur, dus milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar. In tegenstelling tot andere materialen zijn geen ingewikkelde chemische processen nodig om de materialen te produceren. Ook in de plaatsing zijn natuurlijke materialen een fijne keuze.

  • Cellulose: cellulose vlokken zijn een isolatiemateriaal, vervaardigd uit oud papier. Het wordt gebruikt voor isolatie tegen warmte als tegen geluid. Het is toepasbaar in zowel vloeren, wanden als muren.
  • Hennep: hennep is een natuurlijk isolatiemateriaal, met zeer goede eigenschappen om te isoleren tegen kou en de winter en warmte in de zomer. Hennep helpt daarnaast ook in de vochtregulering in huis. Het feit dat hennep een natuurlijk materiaal is maakt het natuurlijk een duurzame keuze.
  • Houtwol: houtwol wordt gemaakt van de houtkrullen uit naaldbomen. Het voordeel van dit natuurlijke isolatiemateriaal is de goede akoestische isolatie, maar ook de hoge capaciteit om warmte op te kunnen slaan. Daardoor is houtwol zeer geschikt als thermische isolatie.
  • Kurk: kurk is tevens een natuurlijk, ecologisch isolatiemateriaal. Je ziet het wellicht regelmatig terugkomen in woondecoratie, maar ook als isolatie is het erg geschikt. Het zorgt namelijk voor thermische isolatie, maar is ook geluidsabsorberend. Door de vochtbestendigheid wordt het ook veel toegepast in vochtige ruimtes als badkamers.

Met welke doelen kun je isoleren?

Elk soort isolatiemateriaal heeft zijn eigen sterke kenmerken. We onderscheiden namelijk twee soorten doelen voor isoleren:

  • Thermische isolatie: dit houdt warmte buiten in de zomer en de kou buiten in de winter. Helpt om de energiekosten enorm te verlagen. Ook zul je merken dat de temperatuur veel constanter wordt, hetgeen het leefklimaat verbetert.
  • Geluidsisolatie / akoestische isolatie: houdt geluid binnen en verlaagt de hoeveelheid geluid buiten. Slimme isolatie verbetert daarbij ook nog eens de geluidskwaliteit, bijvoorbeeld met een eigen studio aan huis.

Welke vormen isolatiematerialen bestaan er?

Je kent nu alle materialen die gebruikt worden voor isolatie en de doelen die je kunt bereiken door isolatie aan te brengen. Tot slot bekijken we de vormen waarin je het isolatiemateriaal kunt aanschaffen. Die vormen kunnen we opdelen in drie soorten isolatie.

  • Isolatiedekens: een isolatiedeken wordt veel gebruikt bij daken. Met name vroeger werd deze flexibele vorm van isolatie veel toegepast.
  • Isolatieplaten: een isolatieplaat is minder flexibel dan een isolatiedeken, maar is ook preciezer. Je kunt de plaat immers precies om maat maken en zowel binnen als buiten isoleren. Daardoor wint deze vorm isolatiemateriaal aan populariteit.
  • Spuitisolatie / isolatieschuim: niets op maat snijden of op maat maken, met spuitisolatie of isolatieschuim breng je binnen no-time isolatie aan. Deze vorm van isolatie is populair bij o.a. daken en voorkomt koudebruggen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Zo zorg je voor een mooie en praktische glazen afscheiding op kantoor

In een kantooromgeving is het belangrijk om een goede afscheiding te hebben tussen verschillende ruimtes. [...]

Woningwaarde verhogen: tips en logisch stappenplan

Of je nu je huis binnenkort wilt verkopen of gewoon de waarde voor de lange [...]

Meer wellness in je eigen woning

In de Westerse samenleving hebben we veel kansen en de meeste mensen zijn ambitieus. Een [...]

Last van slaapproblemen? Richt je slaapkamer dan opnieuw in

Het is bijzonder om te zien dat ieder mens qua uiterlijk uniek is, maar ook [...]

Snel en goedkoop je tuin optisch vergroten

In Nederland wonen we met veel mensen in een klein gebied en dat is best [...]

Interieurtips die met name in de zomer handig zijn

De zomers in Nederland worden langzaam maar zeker steeds intenser. Tegelijkertijd zie je dat veel [...]

Vragen die je jezelf moet stellen voordat je gaat verbouwen

Verbouwen is soms noodzakelijk en meestal ben je hartstikke blij met het eindresultaat. Maar laten [...]

Waarom inloopdouches zo populair zijn anno 2024

Inloopdouches zijn in 2024 niet meer weg te denken uit moderne badkamers. Steeds meer mensen [...]

Geef je interieur een nieuwe look

Er zijn van die momenten dat je helemaal bent uitgekeken op je interieur. Maar alles [...]