Soorten rolluiken – Welke rolluiken passen bij jou?

Een inbraakveiligere woning, maar tegelijkertijd profiteren van alle andere voordelen van rolluiken? Je snapt het: rolluiken bieden veel voordelen en zorgen voor een blijvende meerwaarde voor jouw woning. In dit artikel bekijken we de verschillende soorten rolluiken, de verschillende materialen rolluiken, bedieningswijzen en natuurlijk alle voordelen van rolluiken. Op die manier heb jij een compleet beeld van alle mogelijkheden en ben je helemaal op de hoogte welk soort rolluiken het best past bij jouw woning.

Soorten rolluiken - Welke rolluiken passen bij jou?

Verschillende soorten rolluiken

Er zijn verschillende soorten rolluiken. We onderscheiden hierbij drie verschillende soorten rolluiken, met elk hun eigen kenmerken, voordelen en nadelen: inbouwrolluiken, opbouwrolluiken en voorzetrolluiken.

 • Inbouwrolluiken: als we praten over traditionele rolluiken wordt vooral gepraat over inbouwrolluiken. Hierbij wordt de as van het rolluik geplaatst in een holle ruimte boven de deur of het raam, waardoor deze niet zichtbaar is aan de buitenkant.
 • Opbouwrolluiken: de manier om een woning die niet is voorzien van rolluiken toch te voorzien van geïntegreerde rolluiken. Bij het plaatsen van nieuwe kozijnen vormt het rolluik hierbij één geheel. Zonder plaatsing van nieuwe kozijnen zijn opbouwrolluiken geen optie, en zullen voorzetrolluiken gekozen moeten worden.
 • Voorzetrolluiken: voorzetrolluiken worden voor de ramen of deuren geplaatst. De kast met daarin het rolluik wordt boven het raam of de deur komt boven het kozijn, op de buitenmuur. Daarmee zijn voorzetrolluiken de oplossing voor het installeren van rolluiken zonder de kozijnen te hoeven vervangen.

Verschillende materialen rolluiken

Nadat je een keuze hebt gemaakt uit de soorten rolluiken is het tijd om de materialen rolluiken te bekijken en hieruit een keuze te maken die past bij jouw situatie.

 • Kunststof rolluiken: een kunststof rolluik is de goedkoopste optie. Dit soort rolluik helpt vooral als zonwering, maar zorgt minder voor meer veiligheid.
 • Stalen rolluiken: een stalen, of aluminium rolluik is de veiligste keuze. Een stalen rolluik wordt vaak gekozen voor bedrijfspanden. Door de structuur zijn de rolluiken stevig en lastig open te breken.
 • Aluminium rolluiken: een aluminium rolluik is netter afgewerkt in vergelijking tot een stalen rolluik. Desondanks is een aluminium rolluik een veilige keuze voor bijvoorbeeld woningen. Een ander voordeel is dat aluminium ook een bredere overspanning aan kan, zonwerend, geluidswerend, isolerend en verduistrend is.

Elektrische bediening of handmatige bediening

Je hebt bij rolluiken de keuze tussen rolluiken met elektrische bediening of rolluiken met handmatige bediening. Elektrische bediening wordt vaak gekozen bij rolluiken van staal of aluminium door de zwaarte van het rolluik. Een rolluik met handmatige bediening is altijd voordeliger dan een rolluik met elektrische bediening. Bepaal zelf of jij kiest voor een slingerstang, koord, tijdschakelaar, afstandsbediening, draaischakelaar of sleutelschakelaar voor de bediening van het rolluik.

Voordelen van rolluiken

Hierboven heb je kennis gemaakt met de mogelijkheden. Het is belangrijk om alle voordelen helder op een rij te hebben. Je kunt zo de verschillende opties nog eens bekijken om het maximale uit de voordelen van rolluiken te halen.

 • Zonwering: door rolluiken te gebruiken als zonwering blijft de temperatuur in huis altijd aangenaam. Je hebt in de zomer minder airco nodig door warmte uit huis te weren. Dit bespaart energie, wat natuurlijk weer bijdraagt aan een beter milieu.
 • Voorkomen van inbraken: een rolluik beschermt een woning tegen inbrekers. Het is immers veel werk om een rolluik open te breken. Je hebt binnen rolluiken onderscheid tussen inbraakwerende en inbraakvertragende rolluiken. Echter, elk rolluik verhoogt de veiligheid van de woning.
 • Geluidswerend: rolluiken hebben een geluidswerende werking. Ideaal wanneer je overdag slaapt, langs een drukke weg woont of de buren regelmatig feestjes houden.
 • Isolerend: naast het buiten houden van warmte, houdt een rolluik natuurlijk ook warmte binnen en kou buiten. Dit met fijne temperatuur en minder stoken tot gevolg.
 • Verduisterend: heerlijk slapen dankzij het verduisterende effect van rolluiken. Ook ideaal wanneer je bijvoorbeeld overdag slaapt door nachtdiensten.
 • Privacy verhogend: met een rolluik sluit je gemakkelijk een hele ruimte af voor inkijk van buiten. Op die manier heb je alle privacy wanneer je veel inkijk hebt.

Energiebesparend: naast de isolerende en zonwerende werking, die voor energiebesparing zorgen, zijn er ook rolluiken die zelfvoorzienend zijn dankzij zonnecollectoren in het rolluik. Ook slimme rolluiken, die werken in combinatie met sensoren werken energiebesparend. Bijvoorbeeld doordat zij rolluiken automatisch open en dicht kunnen laten gaan wanneer de temperatuur verandert.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]

Tijd om je woning te verduurzamen? Dit zijn 4 tips hoe je dat het makkelijkste doet!

In een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter onderwerp vormt is het belangrijk dat we [...]

Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een [...]

Milieuvriendelijke kelderafdichting: duurzaamheid voor een droge kelder

Een van de cruciale aspecten van kelderafdichting is niet alleen de bescherming van je huis [...]

Dit moet jij weten over een garagedeur van aluminium

Veel woningen hebben een garage. Garages zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan [...]

Hoeveel kost een hal- en traprenovatie?

Bij het renoveren van een woning wordt vaak veel aandacht besteed aan woonkamers, keukens en [...]