Soorten schaduwdoek: keuzegids + VOOR- EN NADELEN

De heerlijke ochtend-, middag- of avondzon op het terras. Soms wil je even wat meer schaduw en verkoeling. In zo’n geval is een schaduwdoek ideaal. Je bevestigt een schaduwdoek boven je terras, waardoor je wordt beschermd tegen schadelijke UV-straling en hitte. Een schaduwdoek is ook nog erg eenvoudig te bevestigen, bijvoorbeeld aan de gevel of met losse palen. In deze blog maak je kennis met de verschillende soorten schaduwdoeken, de voor- en nadelen en welke jij uiteindelijk moet kiezen.

Schaduwdoeken Bol.com

Waarom kiezen voor een schaduwdoek?

Een schaduwdoek is goedkoper en betaalbaarder dan alternatieven. Een tuinoverkapping of veranda kost veel meer. Het voordeel tegenover een parasol is dat je hem niet hoeft op te zetten. Bovendien kun je kiezen voor een schaduwdoek dat qua maat precies over jouw terras valt. Daarnaast biedt een schaduwdoek bescherming tegen zon, zonnestraling, maar ook tegen regen en wind. Ook heb je geen parasolvoet en hoef je deze overkapping na een dag in de zon niet op te ruimen. Daarom is een schaduwdoek de ideale oplossing.

Verschillende soorten schaduwdoeken: waterdoorlatend of waterdicht

Er zijn grofweg twee verschillende soorten schaduwdoek: waterdoorlatend en waterdicht schaduwdoek. Het verschil tussen deze twee soorten zit hem in de structuur van het doek. Een waterdicht schaduwdoek heeft een dichtere structuur. Deze structuur zorgt er dan ook voor dat het vocht tegengehouden wordt.
Waterdoorlatend schaduwdoek

Een waterdoorlatend schaduwdoek is stevig en heeft een meer open structuur. Dit zorgt ervoor dat dit schaduwdoek water zal doorlaten. Het luchtdoorlatende zorgt ervoor dat het schaduwdoek meer windbelasting aan kan. Een waterdoorlatend schaduwdoek beschermt minder tegen UV-straling dan een waterdicht schaduwdoek. Goed om te weten: een waterdoorlatend schaduwdoek betekent niet dat hij helemaal geen water tegenhoudt, maar hij is doorgaans niet bestand tegen een fikse regenbui.

Waterdicht schaduwdoek

Een waterdicht schaduwdoek heeft een dichtere weefselstructuur. Dit zorgt voor optimale bescherming wanneer het regent. Hang het schaduwdoek wel zo op dat het water van het doek af kan lopen. Een waterdoorlatend schaduwdoek is beschermt meer tegen UV straling. De bescherming zit bij een waterdicht doek zo rond de 85%, waar een waterdoorlatend doek voor 90-95% beschermt tegen UV-straling. Het dichte karakter zorgt ook dat hij minder kan tegen harde windstoten.

Schaduwdoeken Bol.com

Vormen schaduwdoeken

Op elke plek in de tuin heb je andere wensen qua schaduw. Gelukkig zijn schaduwdoeken er in verschillende vormen. Een driehoekig schaduwdoek kun je eenvoudig overal bevestigen als zonwering. Ook biedt een schaduwdoek extra privacy wanneer je deze op de juiste manier bevestigt. Naast een driehoekig schaduwdoek zijn er ook vierkante en rechthoekige schaduwdoeken. Deze zorgen voor zonwering op een grotere oppervlakte. Bovendien vallen er geen hoeken weg en kun je kiezen voor een maat die precies gelijk is aan jouw terras.

Kwaliteit van het schaduwdoek: materiaaldikte, soort materiaal & afwerking

De kwaliteit van een schaduwdoek wordt bepaald door het materiaal, de dikte en de afwerking. De meeste schaduwdoeken zijn gemaakt van HDPE (Hoge Dichtheid PolyEthyleen). Dit is een kwalitatief materiaal met een goede sterkte. De dikte van het doek wordt aangeven in gram per vierkante meter gr/m2. Hoe hoger deze waarde, hoe minder wind doorlatend en waterafstotend. Een extra band aan de zijkant van het schaduwdoek zorgt voor maximale stevigheid. Wil je het doek stevig ophangen, zorg dan voor RVS bevestigingsmaterialen. Zo blijven ook deze haken volledig roestvrij, wel zo mooi.

Schaduwdoek: hele jaar door buiten laten hangen?

Een schaduwdoek kan veel regen en wind verdragen. Echter is het bij windsnelheden boven de 70 km per uur aan te raden het schaduwdoek naar binnen te halen. Ook sneeuw zorgt voor veel druk op het schaduwdoek en de punten waaraan het doek gemonteerd is. Het handigste is om het schaduwdoek dan ook na de zomer naar binnen te halen en in het voorjaar weer op te hangen. Zo zorg je ervoor dat het doek goed blijft en lang mee gaat.

Open en dicht schuiven: een harmonicadoek

Er zit één belangrijk nadeel aan een schaduwdoek: je kunt het niet open en dicht schuiven om tijdelijk meer zon te krijgen of schaduw te creëren. Dit kan wel wanneer je kiest voor een harmonicadoek, of harmonicaschaduwdoek. Dit hoek hang je op aan twee kabels, waarover je het schaduwdoek open en dicht kunt schuiven. Wil je in de zon zitten, dan laat je het doek open en wil je meer verkoeling, dan schuif je het doek eenvoudig dicht. Op die manier heb je het beste van twee werelden. Goed om te weten is dat een harmonicadoek is gemaakt van waterdoorlatend schaduwdoek, waardoor hij niet beschermt tegen regen.

Reinigen van een schaduwdoek

Een schaduwdoek is eenvoudig schoon te maken. Je kunt hier het beste het doek voor naar beneden halen. Vervolgens kun je het schoonmaken met wat warm water en een spons of zachte borstel. Zorg ervoor dat je nooit gebruik maakt van agressieve schoonmaakmiddelen of chemicaliën. Hierdoor verkleurt het schaduwdoek en krijg je vlekken. Laat het schaduwdoek goed drogen alvorens je het opvouwt en opbergt. Een niet goed droog doek gaat schimmelen en deze vlekken zijn er niet uit te krijgen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]