Soorten tafelbladen en tafelpoten: de mogelijkheden

Als je thuis bent is niets zo fijn als gezellig met je gezin aan de eettafel te zitten om spelletjes te doen, lekker te eten of met elkaar bij te kletsen over de dag. Ook gebruiken sommige mensen de eettafel als bureau. Maar niet onbelangrijk: jouw eettafel moet wel geschikt zijn en passen bij de functie die jij hem geeft. Welke eettafel kun jij het beste neerzetten? In deze blog lees je alles over de verschillende mogelijkheden van tafelbladen en tafelpoten.

Soorten tafelbladen en tafelpoten

1. Een rond tafelblad

Ronde eettafels zijn momenteel niet weg te denken uit de interieurwereld. Ze zijn ideaal om met gezelschap aan tafel te zitten en voelen knus aan. Dat komt door de ronde vorm die oogcontact met alle tafelgasten mogelijk maakt. Je kunt iedereen aankijken en aanspreken. Dit zorgt voor veel sfeer in huis. Een ronde tafel breekt de ruimte, want vaak is de kamer opgebouwd uit hoeken. Met een ronde eettafel creëer je een verassend effect. Een ronde tafel is ook ideaal in kleine ruimtes. Het neemt minder ruimte in beslag dan hoekige eettafels. Je kunt makkelijk rond de tafel heen bewegen en je kunt je niet stoten aan bijvoorbeeld de hoek van de tafel.

2. Een rechthoekig tafelblad

In de meeste huishoudens zien we een rechthoekige tafel staan. Dat is helemaal niet gek. Er kunnen veel mensen plaatsnemen aan een rechthoekige tafel en is daarom handig voor grote families. Toch is het ook voor kleine huishoudens een goede investering. Door de vele lengtes en groottes van de tafelbladen kun je een tafel kiezen die het beste past in de ruimte en bij de rest van de inrichting. Een ander voordeel van de rechthoekige tafel is dat je de tafel tegen de muur zou kunnen schuiven. Of je kunt gebruik maken van een bankje om op te zitten, in plaats van stoelen.

3. Een ovaal tafelblad

Ovale eettafels komen steeds vaker voor. Een ovale eettafel heeft een speels en gezellig uiterlijk. Als je een eettafel zoekt die opvalt, is een ovale tafel perfect. Een ovale tafel is erg uniek; ovaal is een vorm die je een stuk minder tegenkomt dan rond of rechthoekig. Tevens kun je veel mensen kwijt, uitstekend voor grote gezelschappen dus. Vooral wanneer je organische vormen in de eetkamer wil verwerken, maar een ronde tafel toch nog een stapje te ver vindt, is een ovale eettafel een goede oplossing.

4. Een visgraat tafelblad

De visgraat eettafel is tegenwoordig erg in trek, maar nog niet bij veel mensen bekend. Visgraat is een erg uniek patroon en neemt een chique en luxe uitstraling met zich mee. Vooral een houten tafelblad met dit patroon zorgt voor veel warmte in huis. Misschien denk je dat een tafel met zo’n patroon moeilijk te combineren is, maar een visgraat tafel past binnen alle verschillende interieurstijlen. Het tafelblad met dit patroon is een echte eyecatcher.

5. U- en trapezium poten

Heb je een tafelblad gevonden maar weet je niet welke tafelpoten eronder moeten? Overweeg de u-poten, ook wel sledepoten genoemd. U-poten komen veel voor. De u-poot bestaat uit twee tafelpoten, gemonteerd aan de hoeken van een tafel, die aan de onderkant aan elkaar vast zitten, zoals de letter ‘u’. Het voordeel hiervan is dat de tafel sterk en stabiel staat en een ruime uitstraling heeft. De poten zijn ideaal voor onder een rechthoekige tafel. De u-poten zijn te vergelijken met de trapezium poten. Bij trapezium poten zijn de twee poten ook aan de onderkant verbonden met elkaar, maar staan de poten een beetje schuin naar binnen. Dit zorgt voor een minder ‘saaie’ uitstraling en creëert speelsheid.

6. X-poten

Net als de u-poten worden x-poten vastgemaakt aan de kopse kant van de tafel. De poten lopen schuin en kruisen elkaar. Dit zorgt voor een ‘x’ vorm. Ook de x-poten zorgen voor een stabiele en sterke tafel. Een x-poot heeft een moderne uitstraling. X-poten passen goed onder rechthoekige tafels.

7. Matrix poten

Matrix poten zijn ideaal onder ronde tafels. Een matrixpoot wordt in het midden aan de onderkant van de tafel gemonteerd. Dit heeft als pluspunt dat er zitplaatsen gevormd kunnen worden rond het hele tafelblad, zonder met je benen tegen een tafelpoot aan te komen. Een matrix poot ziet eruit als een dubbele x-poot, maar dan in het midden van de tafel vastgemaakt. Een ‘x’ staat horizontaal en de andere ‘x’ verticaal. Dit zorgt voor veel balans en stevigheid.

Bestellen maar

Nu je de mogelijkheden wat betreft tafelbladen en tafelpoten hebt gelezen is het tijd om jouw perfecte tafel samen te stellen. Dit kun je doen bij Mister Tafel. Kies de vorm van het tafelblad, het model van de poten en de kleuren; bestellen maar!

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]

Je tuin opknappen voor de zomer? 4 tips

Het is een klusje wat je vaak uitstelt totdat het écht nodig is: het zomerklaar [...]

Een frisse start voor je oude woonkamer: renovatietips

Loop je al een tijdje met het idee rond om je woonkamer een grondige opknapbeurt [...]

Wanneer verdien je je zonnepanelen terug?

Het installeren van zonnepanelen is een investering die steeds meer huishoudens overwegen. Maar een belangrijke [...]

Woontrend: organische vormen in het interieur

In een wereld die steeds hectischer en digitaler wordt, zoeken we steeds vaker naar manieren [...]

Leibomen kopen: een groene oase voor je tuin

Leibomen zijn de perfecte oplossing voor iedereen die op zoek is naar een combinatie van [...]

Hoe overwin je de uitdagingen bij het kopen van een nieuwe tv?

Het kopen van een nieuwe televisie kan een uitdagende onderneming zijn. Met de snelle technologische [...]