Soorten zonweringen: bekijk alle mogelijkheden

Zonwering is tegenwoordig te verkrijgen in alle soorten, maten en prijsklassen. Sommige mensen zien door de bomen het bos niet meer wanneer zij onderzoek doen naar verschillende soorten zonwering. Dit maakt het ingewikkeld om het juiste product te vinden dat voldoet aan de gestelde wensen. Hieronder een overzicht van mogelijkheden aan zonwering, zodat je tijdens je zoektocht naar de juiste soort beslagen ten ijst komt.

Soorten zonwering

Buitenzonwering

Buitenzonwering wordt allicht aan de buitenkant van een woning geplaatst. Er zijn verschillende soorten zonwering voor buiten, bijvoorbeeld een overkapping, zonneschermen, knikarmschermen en screens. Welke soort voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van waar je het voor wilt gebruiken. Wil je tijdens de warme zomerdagen ervoor zorgen dat de temperatuur binnen niet te hoog op loopt? Dan zijn screens en uitvalschermen the way to go. Als je op zoek bent naar een zonwering waarmee je heerlijk in de schaduw kan zitten in de tuin, dan zit je goed met een knikarmscherm. Deze zijn vaak groot genoeg om ook de binnentemperatuur comfortabel te houden!

Binnenzonwering

Binnenzonwering wordt, vanzelfsprekend, geplaatst aan de binnenkant van je ramen. Deze vorm van zonwering is gemaakt om te voorkomen dat zonlicht binnenkomt. Doordat deze zonwering binnen geplaatst wordt, maakt het onderdeel uit van je interieur. Om deze reden zijn er dus een tal van kleuren en stijlen verkrijgbaar, zodat jij een product aan kan schaffen dat compleet past bij jouw inrichting! Naast het weren van zonlicht zorgt het plaatsen van binnenzonwering ook voor extra privacy. Ben jij alleen op zoek naar een oplossing voor de hete temperaturen binnenshuis tijdens de zomer, dan zit je goed met buitenzonwering. 

Automatisch of handmatig

Zonwering is tegenwoordig ook te verkrijgen met allerlei functies. Je kan kiezen voor een handmatige bediening van je wering, maar bijvoorbeeld ook met een afstandsbediening of elektrische bediening! Wil je het al helemaal luxe hebben? Sommige zonwering is zelfs te bedienen met een commando! Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. 

Zonwering voor elk budget

De een heeft natuurlijk wat meer geld te besteden dan de ander, maar zonwering is verkrijgbaar voor elk budget! Sommige varianten zonwering zijn goedkoper dan andere grotere soorten. Een groot knikarmscherm is bijvoorbeeld behoorlijk prijzig, maar de voordelen van deze zonwering zijn ook te behalen met een parasol in de tuin voor schaduw en een uitvalscherm voor behouden van de binnentemperatuur. En voor de mensen die er niet op zitten te wachten om hun zonwering handmatig te bedienen, is een elektrische bediening (dat is een knop die je binnenshuis bedient) een goedkopere optie dan zonwering met een afstandsbediening!

Voordelen van zonwering

Naast het weren van zonnestralen, brengt het installeren van zonwering ook nog andere voordelen met zich mee! Een aantal zijn hierboven al benoemd: privacy en raamdecoratie, maar het helpt bijvoorbeeld ook met het voorkomen van zon op je beeldscherm (een irritatie waar iedereen wel eens last van heeft). Bovendien is er één voordeel dat je zeker over de streep trekt, een gunstige energierekening! 

Zomers weer zorgt vaak voor warme temperaturen binnen, waardoor veel mensen een airco uit de kast halen om het dragelijk te houden. Een goede zonwering kan echter zorgen voor een temperatuurverschil van wel vijf tot zeven graden! Die airco hoeft dus al een stuk minder hard te blazen. Kies je bovendien over een overkapping, dan heb je ook nog profijt van een lekkere schaduwplek in de tuin. En je denkt misschien dat een zonwering alleen van pas komt tijdens tropische temperaturen, maar ook in de winter heb je er wat aan. Door bepaalde soorten zonwering, screens en rolluiken bijvoorbeeld, ‘s avonds te sluiten hou je de warmte die de verwarming overdag opgewekt hebt binnen. Zo bespaar je dus ook van de winter wat euro’s op gas! 

Overzicht alle soorten zonwering

Als laatste staat hieronder een tabel met alle soorten zonwering, zodat jij weet waar je moet naar moet zoeken.

Buitenzonwering

Functie

Knikarmschermen

Schaduw buiten, zonwering binnen en isolatie

Uitvalschermen

Schaduw buiten, zonwering binnen en isolatie 

Markiezen

Zonwering binnen en decoratie buiten

Screens

Zonwering binnen, decoratie buiten, privacy en isolatie

Shutters

Zonwering binnen, decoratie buiten, privacy en isolatie

Rolluiken

Zonwering binnen, privacy en isolatie

Binnenzonwering

Functie 

Jaloezieën

Privacy, zonwering, decoratie en isolatie

Lamellen

Privacy, zonwering, decoratie en isolatie

Rolgordijnen

Privacy, zonwering, decoratie en isolatie

Plisségordijnen

Privacy, zonwering, decoratie en isolatie

Vouwgordijnen

Privacy, zonwering, decoratie en isolatie

Shutters

Privacy, zonwering, decoratie en isolatie

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]