Sparen voor verbouwing: zo pak je dat aan

Wil je gaan verbouwen? Dan heb je daar natuurlijk geld voor nodig. Dit kan door te sparen. Je kunt ook geld lenen om een verbouwing te bekostigen, of je hypotheek uitbreiden. Sparen is echter het gemakkelijkst als je het geld hebt. Zo hoef je niets af te lossen en heb je geen verdere kosten zoals rente. Wel zo handig, dus. Als je je spaargeld gebruikt, is het echter wel verstandig om van tevoren op een aantal dingen te letten. In deze tekst kun je daar wat meer informatie over krijgen. Heb je nog niet gespaard voor je verbouwing en wil je dit wel gaan doen? Dan zijn enkele tips die je in deze tekst kunt lezen handig voor jou.

Sparen voor verbouwing

Kosten duidelijk in beeld hebben

Als je gaat sparen voor een verbouwing, is het natuurlijk belangrijk dat je ongeveer weet wat de kosten zullen zijn. Het kan handig zijn om dat visueel te maken. Zet op een rijtje wat er allemaal nodig is en bekijk hoeveel dit ongeveer zal kosten. Ook is het verstandig om een offerte aan te vragen aan aannemers en anderen die zullen helpen bij de verbouwing. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je hoeveel je zult moeten sparen. 

Een manier van bekostiging kiezen op basis van je kostenplan

Als je eenmaal een idee hebt van de kosten, kun je gericht gaan sparen. Kom je erachter dat het sparen lang zal duren en overweeg je bijvoorbeeld toch om een deel te lenen? Maak dan voor jezelf duidelijk welk bedrag je wilt gaan lenen en zorg dat dit in orde komt. Ga je voor sparen? Focus je dan op de verbouwing en spaar bij voorkeur niet voor meerdere dingen tegelijk. Zo is het duidelijk hoelang het ongeveer duurt en kun je eerder met de verbouwing beginnen. 

Een spaarrekening openen

Als je nog geen spaarrekening hebt, kun je deze openen. Een spaarrekening openen is een goed idee als je een gericht spaardoel, zoals een verbouwing, hebt. Zo kun je namelijk een onderscheid maken tussen je betaalrekening en je spaarrekening. Op die manier is het duidelijk hoeveel geld er al opzij gezet is voor de verbouwing. Daarnaast krijg je bij de meeste spaarrekeningen een klein rentebedrag over je spaargeld. 

Een spaarrekening kiezen

Als je een spaarrekening opent, zul je ten eerste een bank moeten kiezen. Vergelijk verschillende banken en kies er een om een spaarrekening bij te openen. De kans is groot dat je al een betaalrekening hebt. In dat geval zul je de spaarrekening waarschijnlijk openen bij de bank van je betaalrekening. Je kunt echter ook een andere keuze maken. Buiten het kiezen voor een bank, moet je ook een type spaarrekening kiezen. Er zijn namelijk verschillende spaarrekeningen. Het is een goed idee om je hierin te verdiepen. Hieronder worden enkele spaarrekeningen genoemd die interessant kunnen zijn als je spaart voor een verbouwing. 

Gewone spaarrekening (internetspaarrekening) of depositospaarrekening

Bij een gewone spaarrekening kun je altijd geld opnemen of storten. Omdat je deze zelf via internet kunt beheren, heet dit ook wel de internetspaarrekening. Voor een verbouwing is dit natuurlijk handig. Je kunt namelijk altijd geld storten en het opnemen als je het nodig hebt. Om die reden is een depositospaarrekening waarschijnlijk niet geschikt als je gaat verbouwen. Als je daarvoor gaat, staat je geld namelijk een tijdje vast. Mocht je later willen verbouwen en al wat geld hebben dat je daarvoor weg wilt zetten, dan kan het wel interessant zijn. Je krijgt namelijk een hogere spaarrente bij dit type rekening. Dit heeft ermee te maken dat het geld er langer staat. Daarnaast kun je niet zomaar aan je geld. Je komt dus niet zo snel in de verleiding om je geld ergens anders voor te gebruiken. Zo bereik je je spaardoel eerder. 

Je goed verdiepen

Eerder werd al gezegd dat je het beste eerst alle kosten op een rijtje kunt zetten. Ook werd er gezegd dat je je kunt verdiepen in verschillende typen spaarrekeningen. Het is dus verstandig om overwogen keuzes te maken. Dit geldt ook voor het kiezen van een bank. Zeker als je nog niet bij een bank aangesloten bent, kan het zo zijn dat dit een moeilijke vraag is. Bekijk wat jij belangrijk vindt, zoals de hoogte van de spaarrente en voorwaarden van verschillende banken. Op basis daarvan kun je voor jezelf een keuze maken.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]