Spouwmuurisolatie: voordelen en nadelen

Met de stijgende energieprijzen loont het om spouwmuurisolatie te laten plaatsen. De terugverdientijd van deze manier om comfort toe te voegen aan een woning wordt steeds korter. In dit artikel duiken we in de voordelen en nadelen van spouwmuurisolatie. We kijken naar de aangename factoren, maar ook minder aangename factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je spouwmuurisolatie laat aanbrengen. Eenmaal uitgevonden of spouwmuurisolatie een goede oplossing voor jou is, vraag dan altijd prijzen aan bij meerdere aanbieders van spouwmuurisolatie. Je zorgt op die manier voor de beste deal.

Spouwmuurisolatie

Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?

Het isoleren van de spouw heeft verschillende voordelen. Hieronder de belangrijkste.

  • Lagere energiekosten: ongeveer 15% van de warmte in een woning gaat verloren via de muren. Zelfs wanneer je beschikt over goede dakisolatie en isolerende ramen blijven de muren een belangrijke plek van warmteverlies. Je begrijpt dus dat minder warmteverlies automatisch leidt tot een lagere energierekening.
  • Meer comfort: onder comfort verstaan we een egale, gelijkmatige temperatuur in de volledige woning. Hierbij is niet de ene ruimte koud en de andere warm, maar heeft elke ruimte een aangename temperatuur. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat meer comfort wordt toegevoegd aan de woning. De isolatie houdt warmte in de winter beter vast, maar houdt ook warmte in de zomer buiten.
  • Beter voor het milieu: minder energie verbruiken heeft ook voordelen voor het milieu. Zo worden de meeste woningen nog opgewarmd door fossiele brandstoffen, waarvan bij minder warmteverlies minder nodig is.
  • Houd geluid buiten én binnen: spouwmuurisolatie helpt vaak ook bij geluidsisolatie van de woning. Je houdt op die manier geluid buiten de deur, maar ook geluid van binnenuit komt minder snel naar buiten.
  • Weinig impact: het isoleren van de spouw gebeurt vaak van buitenaf. Daardoor is de overlast tot een minimum beperkt. Vaak duurt het isoleren van een woning ook maar maximaal 1 werkdag, waardoor je snel kunt profiteren van het resultaat. Ook de gevel verandert niet van uiterlijk. Via kleine gaten in de buitenmuur wordt de isolatie aangebracht. Heel anders dan wanneer dit van binnenuit gebeurt.

Wat zijn de nadelen?

Het isoleren van de spouw heeft verschillende nadelen. Hieronder de belangrijkste. Er zijn nadelen waar je enkel rekening mee moet houden, anderen maken het onmogelijk in jouw situatie spouwmuurisolatie aan te brengen in de muren van de woning.

  • Vocht- en schimmelplekken in huis: het continue verbeteren van de isolatie in een woning kan ervoor zorgen dat vocht- en schimmelplekken ontstaan. Dit kan komen doordat warme lucht met condens de woning niet uit kan. Het regelmatig ventileren en luchten van de woning is dan ook erg belangrijk wanneer je spouwmuurisolatie aanbrengt of uberhaupt de isolatie in de woning verbetert.
  • Minder frisse lucht in huis: hoe beter de isolatie, hoe minder frisse lucht de woning binnenkomt. Daardoor is het belangrijk te zorgen voor voldoende ventilatie, bijvoorbeeld mechanische ventilatie, wanneer je de isolatie verbetert. Je creëert daarmee niet alleen een goed geisoleerde woning, maar zorgt ook voor een gezonde plek om te wonen en eventueel thuis te werken.
  • Niet alle spouwmuren kunnen geïsoleerd worden: het is helaas niet in iedere woning mogelijk om de spouwmuren te isoleren. Kort gezegd zijn de factoren de volgende: de gevel mag geen dampremmende laag hebben, en ook bij geglazuurde bakstekenen is het niet mogelijk om spouwmuurisolatie aan te brengen. Ook kan het soms niet wanneer reeds oude spouwmuurisolatie aanwezig is.

Laat een specialist in spouwmuurisolatie uitzoeken of het mogelijk is om de woning achteraf te isoleren met spouwmuurisolatie. Dit kan met een endoscopisch onderzoek. Hierbij worden kleine gaten geboord in de muur, waarna met een camera de staat, breedte en huidige vulling van de spouw kan worden bekeken. Dit bepaalt uiteindelijk of de spouwmuur geïsoleerd kan worden.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat is de functie van gaten in de bladeren van de Monstera?

De Monstera, ook bekend als de gatenplant of Monstera deliciosa, is een populaire kamerplant vanwege [...]

4 Tips voor een goed onderhoud van je huis

Een goed onderhouden huis brengt meerdere voordelen met zich mee. Zo is het niet alleen [...]

De laatste tuintrends: maak van jouw tuin een stijlvolle oase

De tuin is dé plek om te ontspannen, te genieten van de natuur en je [...]

Nieuwe droomkeuken? Zo kun je deze realiseren

Het realiseren van je droomkeuken is een spannend en bevredigend project. Een keuken is niet [...]

Een gezellig buitenverblijf creëren met stijlvolle tuinmeubels: hoe pak je dat aan?

De tuin is een heerlijke plek om lekker te zitten tijdens de warmere zomerdagen. Daarnaast [...]

Zijn je leidingen thuis vaak verstopt? Hier zijn wat oorzaken en oplossingen

Niets is zo irritant als een gootsteen die niet doorloopt, een toilet dat niet goed [...]

4 redenen waarom je een vloerkleed in huis moet nemen

Een vloerkleed kan een geweldige toevoeging zijn aan elk interieur. Of je nu op zoek [...]

Woningrenovatie: hoe pak je dat aan?

Het renoveren van een woning biedt een unieke kans om nieuw leven in een oud(er) [...]

Screens: alle voordelen van screens voor je ramen

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je wooncomfort en het verlagen van je energiekosten, [...]