Nieuwe elektra aanleggen in huis: stappenplan elektra vervangen

Als je zelf nieuwe elektra wilt gaan aanleggen dan is het belangrijk om deze werkzaamheden goed voor te bereiden. Het is immers niet de bedoeling dat je onder stroom komt te staan. Zodra je een schakelaar of stopcontact gaat aansluiten is het dus zaak om de elektriciteit uit te schakelen. Zo kun je veilig werken en loop je niet het risico dat je een schok krijgt. Sommige elektriciens zijn zo stoer dat ze ‘onder spanning’ kunnen werken, maar zeker als je onervaren bent is dat natuurlijk geen goed idee.

Elektra aanleggen en vervangen

Bereid je goed voor voordat je gaat klussen

Als je aan de elektrische installatie in je huis gaat klussen is het verstandig om je goed voor te bereiden. Werk bij voorkeur overdag, dan heb je voldoende licht van buiten. Moet je werken op een plek waar onvoldoende daglicht komt zorg dan voor een goede zaklamp of gebruik eventueel het lampje van je smartphone. Zorg dat je de lichtbron zodanig kunt plaatsen dat je je handen vrij hebt om te kunnen werken. Als je de stroom uitschakelt werkt de overige verlichting immers niet meer dus daar kun je dan niet meer op terugvallen. Op de tast werken is meestal geen optie. De kans is dan groot dat je kabels verkeerd aansluit zodat er kortsluiting ontstaat. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. 

Bepaal van tevoren goed waar je stopcontacten wilt

Voordat je lukraak gaten gaat boren in de muren om schakelaars en stopcontacten te plaatsen is het belangrijk om hier goed over na te denken. Waar heb je een aansluiting nodig? Natuurlijk moet in een kamer een schakelaar zitten voor het licht. Maar waar heb je stopcontacten nodig en op welke hoogte wil je deze geplaatst hebben? Denk hier eerst goed over na zodat je niet achteraf nog aansluitringen mist of juist stopcontacten hebt op plaatsen waar je er weinig of niets aan hebt. 

Kies voor kwaliteitsmateriaal

Het is belangrijk om te investeren in goed schakelmateriaal. Beter geef je wat extra geld uit dan dat je kiest voor inferieure kwaliteit. Het gaat immers om plaatsen waar normaal gesproken 230V stroom op staat en dat moet te allen tijde veilig zijn. Koop je stopcontacten, schakelaars en dimmers dus bij een winkel of webshop die verstand van zaken heeft. Zeker als je zelf niet zo heel veel kennis hebt van het aanleggen van elektra is dit heel belangrijk. Je moet immers veilig kunnen werken en de stroompunten die je aanlegt moeten bij gebruik veilig zijn. 

Stem het schakelmateriaal af op je interieur

Stopcontacten en schakelaars zijn vandaag de dag niet meer alleen verkrijgbaar in standaard wit. Je kunt ze dus afstemmen op je interieur. Soms is zwart een betere keuze of een nog andere kleur. Zeker als je online koopt kun je vaak kiezen uit verschillende modellen design stopcontacten en schakelaars. Als je een dimmer wilt gebruiken voor je verlichting, let er dan op dat deze geschikt is voor het soort verlichting dat je gebruikt. Voor een LED lamp gebruik je een ander soort dimmer dan voor een lamp die is voorzien van een ander type spaarlampen of die nog met gloeilampen werkt. 

Wanneer is een geaard stopcontact nodig?

Apparaten die veel stroom verbruiken hebben een geaard stopcontact nodig. Let daar dus op als je een stopcontact aanlegt. Voor een geaard stopcontact moet uiteraard ook een aardedraad worden getrokken. Apparaten zoals een wasmachine en keukenapparatuur sluit je aan op een geaard stopcontact. Gebruik nooit een verlengsnoer om je wasmachine te laten draaien. De stekkerdoos kan bij het gebruik heel warm worden en gaan smelten. Dit kan brand veroorzaken en dan is het leed niet te overzien. Let ook op de groepenverdeling in je meterkast. De meeste woningen hebben minimaal twee groepen voor de gewone stroomvoorziening voor verlichting en apparaten die relatief weinig stroom verbruiken. Maar grootverbruikers zoals de wasmachine, de wasdroger en de oven moeten echt een eigen groep krijgen om overbelasting te voorkomen. Uiteraard zal de stop er dan uit vliegen of de aardlekschakelaar, maar het schiet natuurlijk niet op. Als een extra groep echt niet mogelijk is, zorg er dan voor dat je bijvoorbeeld de wasmachine en de wasdroger niet tegelijk inschakelt. 

Laat de elektrische installatie aan een vakman over

Als je het erg spannend vindt om zelf elektra te vervangen, begin er dan niet aan. Je kunt het schakelmateriaal natuurlijk wel zelf kopen zodat je invloed hebt op het model stopcontact of schakelaar. Maar als je geen ervaring hebt is het misschien beter om een vakbekwame elektricien in te schakelen. Hij weet wat hij doet en kan zonder problemen jouw elektrische installatie voor je in orde maken. Je kunt deze vervolgens veilig gebruiken.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]