Steigerhouten tuinmeubelen: voordelen én nadelen

Steigerhouten tuinmeubelen? Al jaren wint steigerhout stevig in populariteit voor het gebruik in tuinmeubelen. Je hebt van elk denkbaar tuinmeubel wel een steigerhouten variant. Ook de ontwerpen worden steeds unieker. In dit artikel kom je achter alle kenmerken, voordelen en nadelen van steigerhout in het gebruik voor tuinmeubels. Waarom iedereen ineens kiest voor steigerhouten tuinmeubelen? Je leest het in dit artikel, volledig over steigerhout.

Steigerhouten tuinmeubelen: voordelen én nadelen

Voordelen steigerhouten meubels

Een steigerhouten tuinmeubel heeft verschillende voordelen, die we hieronder voor jou op een rij zetten. Zo weet jij waarom je moet kiezen voor steigerhouten tuinmeubelen.

  • Praktische houtsoort: doordat steigerhout al een leven achter de rug heeft het heel wat over zich heen gekregen. Het steigerhout bevat vaak cement, verf en deukjes van gevallen hamers en bakstenen. Dit gehavende steigerhout wordt geschuurd tot toonbaar steigerhout. Vervolgens wordt het steigerhout verwerkt tot nieuwe steigerhouten tuinmeubels. Handig: doordat de steigerhouten tuinmeubels niet perfect zijn kunnen kinderen er gerust en keer iets op laten vallen.
  • Steigerhout is ideaal in onderhoud: een steigerhouten tuinmeubel hoeft eigenlijk niet onderhouden te worden, maar kan behandeld worden met beits. Ook wanneer je een keer een grote vlek in het meubel hebt is het zo opgelost: even de schuurmachine erbij en de vlek is zo weggeschuurd.
  • Steigerhouten tuinmeubels op maat: doordat de meeste steigerhouten meubels na bestellen pas worden gemaakt heb je alle vrijheid in de maten. Natuurlijk is de ene maat wat gemakkelijker dan de ander, maar vrijwel alles is mogelijk.
  • Steigerhout werkt niet meer: normaal hout blijft werken. Daardoor worden de maten net even anders, of kunnen scheuren ontstaan in het hout. Doordat steigerhout al in de bouw is gebruikt komt er vrijwel geen hars meer uit, ideaal.
  • Een duurzame keuze: naast dat steigerhout lang mee gaat, is het ook nog erg goed voor het milieu. Op de bouw mag het dan afgeschreven zijn, in de tuin krijgt het een tweede leven. Beter dan dat het hout niet verder verwerkt zou worden!
  • Steigerhouten meubels zijn een tijdloze keuze: er is geen sprake van slijtage. Jouw tuinmeubel blijft zoals het geleverd wordt of wordt alleen maar mooier. Zeker wanneer steigerhout wordt gecombineert met staal is het een chique, tijdloze keuze.

Nadelen steigerhouten meubels

Een steigerhouten meubel heeft niet enkel voordelen, daarom benoemen we in dit onderdeel ook de nadelen van steigerhout voor gebruik in tuinmeubelen.

  • Holle of bolle steigerhouten planken: hoewel de steigerplanken al jaren op de bouw hebben gelegen kunnen ze toch iets werken. Ze kunnen hierbij iets hol of bol trekken, al wordt dit in de meeste gevallen voorkomen door de planken goed te laten drogen en ze met dwarslatten aan elkaar te verlijmen. Echter, het kan nog altijd voorkomen dat de steigerhouten planken iets hol of bol trekken.
  • Soms een klein kleurverschil tussen planken: hoewel elke plank wordt gedroogd en op kleur wordt geselecteerd kunnen er kleine verschillen zijn tussen planken. Ook beits kan helpen om het kleurverschil bijna volledig weg te halen. Echter, een volledig effen steigerhouten meubel creeeren is eigenlijk niet mogelijk.
  • Steigerhout is niet perfect: hoewel tuinmeubelen van andere houtsoorten ook echt niet perfect zijn en blijven is steigerhout dat ook niet. Door het gerecyclede hout kunnen er plekken, scheurtjes, barsten en krassen in zitten. Echter, je kiest natuurlijk voor de ruwe look van een steigerhouten tuinmeubel. Om er zeker van te zijn dat het hout is zoals verwacht kun je natuurlijk een showroommodel kiezen. Het nadeel is dan natuurlijk wel dat je niet kunt kiezen voor een meubel op maat.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]