Subsidies zonnepanelen: dit is er mogelijk

Als huiseigenaar moet je serieus gaan nadenken over het verduurzamen van je woning. Binnen tien jaar wil Nederland hierin grote stappen zetten. Er zijn verschillende manieren om een woning duurzamer te maken. Je kunt de muren, de vloer en het dak isoleren. Een warmtepomp laten installeren om je huis mee te verwarmen zodat je geen aardgas meer nodig hebt. En dan is er nog een belangrijke stap die je kunt zetten: overstappen op zonne-energie. Op steeds meer daken worden zonnepanelen geplaatst. Hiermee kun je zelf stroom opwekken. In veel gevallen is dit voldoende om in je eigen behoefte te kunnen voorzien.

Subsidies zonnepanelen

Investering terugverdienen

Doordat je geen of in ieder geval veel minder stroom afneemt van je energieleverancier bespaar je aanzienlijk op de kosten. Hierdoor kun je de kosten voor aanschaf en installatie van zonnepanelen in enkele jaren terugverdienen. Maar er is nog een punt waar je op moet letten als je besluit om over te stappen op zonnepanelen: zonnepanelen subsidie. Als particulier zijn er namelijk mogelijkheden om een tegemoetkoming in de kosten te ontvangen als je deze verduurzamingsmaatregel neemt. De Rijksoverheid heeft hiervoor speciale regelingen in het leven geroepen waarvan je kunt profiteren. 

Waar vind ik informatie over subsidie voor zonnepanelen?

Je kunt voor informatie over de mogelijkheden voor subsidie op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terecht bij je gemeente of bij de provincie. Online kun je deze informatie ook vinden, onder andere op de website van Zonduurzaam. Hier vind je een duidelijk overzicht van de mogelijkheden voor het aanvragen van subsidie. Let er wel op dat je de subsidie op tijd aanvraagt. Doe je dat niet dan kom je mogelijk niet meer in aanmerking. Zorg dus dat je goed bent geïnformeerd voordat je tot aanschaf overgaat. 

Gemeentelijke subsidies voor zonnepanelen

Enkele jaren geleden was er een landelijke subsidieregeling voor particulieren die zonnepanelen wilden laten plaatsen. Er kon via de provincie subsidie worden aangevraagd. Inmiddels is dit gelokaliseerd naar de gemeenten. Zij kunnen op lokaal niveau vaak beter inschatten hoe de subsidie het beste kan worden ingezet. Als je voor een tegemoetkoming in aanmerking wilt komen kun je hierover dus informatie inwinnen door contact op te nemen met je gemeente. 

Soorten subsidie

Een gemeente mag zelf bepalen hoe ze de subsidie voor verduurzaming verdelen. Dit kan bijvoorbeeld projectgewijs door subsidie voor een bepaalde wijk toe te kennen. Maar je kunt vaak ook op individuele basis voor een bedrag aan subsidie voor zonnepanelen in aanmerking komen. Bijvoorbeeld als je een nieuwbouwhuis hebt gekocht en er al tijdens de bouw maatregelen worden genomen zoals het plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast kun je natuurlijk ook voor een bestaande woning een aanvraag indienen als je zonnepanelen laat plaatsen. Let er dan op dat dit soms vooraf moet. Je kunt dan geen bedrag meer claimen als je de panelen al hebt laten plaatsen voordat je hiervoor subsidie hebt aangevraagd. 

Waardevermeerdering van je woning

Het laten aanbrengen van zonnepanelen met subsidie is op zich al lucratief. Hiermee verdien je de gedane investering immers nog sneller terug. Maar het zorgt er ook voor dat je woning energiezuiniger wordt. Dat leidt vrijwel altijd tot een waardevermeerdering. Als je besluit je woning te verkopen dan kijken kopers ook naar de hoogte van de energierekening voor het huis. Als ze er zuinig kunnen stoken en gebruik kunnen maken van zonnepanelen dan zorgt dit vaak voor een hoger bod. De kosten van gas en elektriciteit worden steeds hoger, dus een zuinig en goed geïsoleerd huis is een pré. De energiezuinigheid van een woning wordt vastgelegd in het energielabel. Hoe hoger dit is, hoe gunstiger voor de verkoop of verhuur van een huis. 

Controleer of er nog subsidiegeld is

Veel gemeenten stellen per 1 januari van een nieuw jaar een bedrag vast in de begroting dat voor subsidies voor verduurzaming kan worden uitgekeerd. Als je in de loop van een jaar voor een uitkering in aanmerking wilt komen dan kan het gebeuren dat de pot leeg is. Dan zit er niets anders op dan te wachten tot het nieuwe jaar. Nu hoef je natuurlijk ook weer niet meteen op 2 januari je aanvraag de deur uit te doen. Gemeenten hebben over het algemeen voldoende subsidie beschikbaar om gedurende het grootste deel van het jaar de subsidies gewoon te kunnen uitkeren.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]

Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]