Tandartspraktijk inrichten: zo pak je dat aan

Als je je eigen tandartspraktijk gaat starten dan denk je natuurlijk na over de inrichting. Voorheen waren praktijken overwegend wit, strak en steriel. Die tijd is wel een beetje voorbij, hoewel steriel en veilig werken in de behandelruimte natuurlijk nog steeds heel belangrijk is. Er zijn een paar aandachtspunten waar je op moet letten als je keuzes maakt voor de inrichting.

Tandartspraktijk inrichten

Zorg voor een prettige sfeer

Als mensen naar de tandarts gaan dan zijn ze vaak niet op hun gemak. Veel mensen ervaren de nodige stress bij tandartsbezoek. Je kunt deze stress wat verminderen door een prettige sfeer te creëren in de wachtkamer. Zorg voor wat gedimde verlichting zodat mensen in de wachtkamer niet het gevoel hebben dat ze al in de spreekkamer zitten. Zachte achtergrondmuziek kan voor wat afleiding zorgen. Een stapeltje tijdschriften waar de wachtende patiënten gedachteloos in kunnen bladeren is vaak ook erg welkom. Een speelhoekje voor de kinderen kan ervoor zorgen dat ook zij zich wat beter op hun gemak voelen. 

Goede verlichting in de spreekkamer

In de spreekkamer moet je natuurlijk goed kunnen werken. Goede verlichting is daar dus onontbeerlijk. Een goede lamp boven de behandelstoel is natuurlijk een must. Maar zorg er ook voor dat er voldoende daglicht naar binnen kan vallen. De ramen kun je afschermen met lamellen. Deze kun je naar believen open en dicht doen. Zorg ervoor dat inkijk wordt voorkomen, bijvoorbeeld met plakstroken op de ramen die je op de juiste hoogte aanbrengt zodat er vanaf de straat geen zicht is op dat wat er in de spreekkamer gebeurt. 

Zorg voor goede hygiëne

Hygiëne is natuurlijk heel belangrijk in een tandartspraktijk. Zorg dus voor een goede scheiding van gebruikte en steriele materialen. Zorg dat afval wordt weggegooid in een afgesloten bak. Handen wassen is natuurlijk heel belangrijk, ook als je bij alle handelingen die je met patiënten doet handschoenen draagt. Het mondkapje is inmiddels standaard bij de tandarts en assistente. Sinds de uitbraak van corona laten veel tandartsen hun patiënten spoelen met waterstofperoxide voordat ze in de stoel plaatsnemen. Ook dit draagt bij aan het verkleinen van het risico op het overdragen van ziektes, overigens niet alleen corona. 

Een fijne ruimte voor het personeel

Personeel in een tandartspraktijk maakt soms heftige dingen mee. Heftige emoties, variërend van paniek tot agressie. Daarom is het belangrijk om een ruimte te hebben waar het personeel zich even kan terugtrekken om te ontspannen met een kop koffie of om even na te praten. Deze ruimte mag onder geen beding toegankelijk zijn voor patiënten. Bij voorkeur is de deur op slot of alleen van binnenuit te openen. Een kantoortje waar de tandarts of zijn administratief assistent de administratie kan doen is natuurlijk ook onontbeerlijk. 

Kleedkamers voor het personeel

In de tandartspraktijk wordt uiteraard in werkkleding gewerkt. Zorg voor een comfortabele ruimte waar medewerkers zich kunnen omkleden. Uiteraard is er een aparte ruimte voor de heren en voor de dames. In deze ruimte hoort een spiegel zodat de medewerker kan checken of hij of zij er goed en representatief uitziet. Goede verlichting is hier belangrijk, evenals haakjes om kleding aan op te hangen. Ook moet er een ruimte zijn waar het personeel veilig zijn jas kan ophangen en een tas met persoonlijke eigendommen kan neerzetten. Vanzelfsprekend is deze ruimte onder geen beding toegankelijk voor patiënten en andere onbevoegden. 

Klanten werven voor je praktijk

Hoewel er een groot tekort is aan tandartsen in Nederland en je dus geen gebrek zult hebben aan klanten kan het handig zijn om een startende praktijk via het internet onder de aandacht te brengen. Je kunt gebruik maken van tandarts reclame via Google. Deze advertenties worden getoond aan internetgebruikers. Als zij op de link klikken worden ze direct doorgeleid naar je website. Zorg dus ook dat je een goede website hebt met duidelijke informatie over de praktijk en wat je je patiënten te bieden hebt. Deze website kun je zelf maken maar als je dat niet ziet zitten is het verstandig om hiervoor een webdesigner in de arm te nemen. Maak van tevoren een plan met wat je op je website wilt laten zien. Je stelt je team voor en je geeft informatie over de behandelingen die patiënten bij jou in de praktijk kunnen laten doen. Vergeet vooral niet om je contactgegevens en de openingstijden van de praktijk op de website te vermelden.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]