Thuiswerken: optimale concentratie op je werkplek

De komende tijd zullen we veel blijven thuiswerken, maar ook in de verdere toekomst zullen we meer ‘plaatsonafhankelijk’ gaan werken. Dat stelt ons in staat om vrijer te leven, al kleven er natuurlijk ook nadelen aan thuiswerken. Hoe zorg je er nu voor dat thuiswerken voor jou zo goed mogelijk gaat, hoe blijf je productief? In dit artikel bekijken we dit aan de hand van verschillende tips. Neem ze door en pas ze toe, dan ga jij thuiswerken misschien wel nog meer waarderen dan je al deed. Misschien niet iedere dag, maar wel (veel) meer!

Thuiswerken: optimale concentratie op je werkplek

Ritme en regelmaat: routines

Hoewel de vrijheid om je dag zelf in te delen in het begin misschien fijn lijkt, uiteindelijk hebben we allemaal, al is het in bepaalde mate, routine nodig. Een structuur om optimaal te kunnen presteren en bovenal geconcentreerd aan het werk te kunnen gaan. Kom je ‘s ochtends je bed uit, vergeet dan niet te ontbijten. Ook aankleden helpt bij deze routines. Je bent zo direct klaar voor de dag, zonder dat je de hele dag in je pyjama blijft zitten. Het lijken misschien kleine dingen, maar ze geven de start van jouw thuiswerkdag een ritme.

Planmatig werken: to-do list en breaks

Je zult merken dat je thuis proactiever kunt zijn dan op kantoor. Heb je het goed gepland, dan is er immers minder afleiding dan op kantoor. Het beste plan je door een to-do list te maken, het liefst tijdgebonden, met de taken die je vandaag gaat doen. In het begin van de dag is je concentratie vaak het hoogst, als dat voor jou geldt, is het slim om belangrijke taken in de ochtend te plannen. Plan ook de pauzes tussen het werken door in. Door even pauze te houden, voorkom je concentratieverlies en blijf je de hele dag door scherp. Ook ‘s middags even een uurtje sporten kan, zolang je het maar van tevoren bepaalt. Wil je toch bepaalde taken af hebben, plan dan ‘s avonds nog een uurtje in. Niet meer dan gepland, dat maakt je de volgende dag minder productief.

Stevige lunch in huis hebben

Zorg dat je ‘s avonds boodschappen doet. Op die manier heb je overdag voldoende eten in huis en hoef je niet na te denken over de lunch. Ga je overdag naar de supermarkt, plan dit dan van tevoren in. Anders kost de lunch jou teveel tijd, en heb je tegelijkertijd niet eens echt pauze gehad omdat je bezig bent gebleven. Probeer bovendien zoveel mogelijk op dezelfde tijden te blijven eten. Zo houd je jezelf scherp en blijft routine en structuur behouden.

Een optimale thuiswerkplek: cruciaal

Ook werken vanuit de luie stoel of een comfortabele bank lijkt misschien verleidelijk, maar het is alles behalve productief. Ook lichamelijk kan langdurig een verkeerde houding zorgen voor onnodige klachten. Zorg daarom op je thuiswerkkantoor voor een goed bureau en de juiste bureaustoel. Bij voorkeur is dit bureau ook nog verstelbaar, zodat je het kunt instellen op exact de juiste hoogte én je er een sta-bureau van kunt maken. Wil je hiervoor liever niet het huis uit, online kantoormeubelen bestellen kan ook. Het feit dat een comfortabele en ergonomisch verantwoorde werkplek beter is, neemt echter niet weg dat je gerust een keer van plek mag wisselen. Zo zorgt ook een wisseling van omgeving voor een positieve bijdrage aan jouw productiviteit.

Gezin en andere huisgenoten: afspraken zijn cruciaal

Maak goede afspraken met je partner of andere huisgenoten over thuiswerken. Zij moeten weten dat jij thuis bent om te werken, niet voor andere zaken. Door hier helder en open over te communiceren zorg jij ervoor dat je tijd krijgt om productief te zijn. Immers: hoe eerder jouw planning klaar is, hoe eerder jij tijd hebt om te besteden aan je gezin en anderen.

Planning klaar: tijd om te stoppen met werken

Hoewel het thuis gemakkelijk is om nog heel even door te werken, is het beter om te stoppen zodra de planning klaar is. Ook wanneer je merkt dat de resultaten een dag minder zijn, of concentratie ontbreekt, kan het soms beter zijn om te stoppen. Je neemt even rust en begint de volgende werkdag weer helemaal fris. Houd jezelf aan de vooraf bepaalde uren en planning, dan blijf jij continu pro-actief en houd je genoeg vrije tijd over om uit te rusten.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]