Tiny house kopen: aandachtspunten & stappenplan

Veel mensen zouden nooit overwegen om in een piepklein huis te gaan wonen. En toch worden tiny houses steeds populairder. Dat komt doordat er heel veel voordelen zijn aan het wonen in een klein huisje. Voor je besluit om over te gaan tot het verhuizen naar je eigen tiny house zijn er wel een aantal aandachtspunten waar je even naar wilt kijken. Daarnaast bespreken we ook het stappenplan dat jou kan helpen naar een succes met je eigen tiny house.

Tiny house

Tiny house: koop een complete setup

Net als bij de bouw of koop van een gewoon huis is het verstandig om wat onderzoek te doen naar wat je precies wilt als je overweegt om in een tiny house te gaan wonen. Misschien val jij echter in de categorie ‘impulsief’ of ‘noodzaak’ en wil je NU verhuizen naar je eigen schattige woning midden in de natuur. In dat geval staat er zeker een tiny house te koop met grond waar je zonder al te veel gedoe snel in kunt trekken. 

Let op: tiny house op eigen grond?

Eén van de grootste moeilijkheden rondom tiny houses is de manier waarop ze erkend worden door de wetten en regels die in Nederland gelden. Het is in Nederland verplicht om op een woonadres ingeschreven te staan in het bevolkingsregister. Dat kan soms lastig zijn als je in een tiny house woont omdat deze meestal gezien worden als vakantiewoningen. Je kunt wel een permanent tiny house laten bouwen op jouw eigen stukje grond. Dan moet je zorgen dat het kan met het bestemmingsplan van de grond en de juiste vergunningen regelen.

Voldoende privéruimte

Uiteraard heb je in een klein huisje veel minder plek voor van alles en nog wat. Dat betekent dat je er beter niet kunt gaan wonen met personen die je soms even niet wilt zien. In een tiny house is het moeilijk om je terug te trekken in je eigen space – tenzij je er alleen woont. Daardoor is het lastig om een tiny house te delen met huisdieren, kinderen of andere wezens die veel ruimte nodig hebben.

Voldoende opbergruimte

Doordat er geen plekken zijn in een tiny house waar je spullen kunt wegmoffelen moet je heel georganiseerd leven. Alles hoort zijn plek te hebben en zo gauw je klaar bent met het gebruik dan moet je dingen weer daar terugzetten waar ze horen – anders wordt het een zooitje. Ook dat is makkelijker als je alleen woont dan wanneer je een kleine ruimte deelt met andere mensen. Dan gebeurt het snel dat de één vindt dat een object nog in gebruik is terwijl het de ander al in de weg ligt.

Tiny house voordelen

Het is natuurlijk niet alleen nadelig om weinig ruimte te hebben, anders zouden niet steeds meer mensen kiezen voor een tiny house. Eén van de grote voordelen van leven in een klein huis is dat je sneller naar buiten gaat. De meeste tiny houses staan op prachtige plekken en doordat je binnen in huis bijna niet vrij kunt bewegen is het veel makkelijker om even buiten de benen te strekken. Deze beweging en frisse lucht doen iedere tiny house bewoner enorm goed.

Geld besparen met een tiny house

Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen beginnen te kijken naar tiny houses is het kostenplaatje. Uiteraard is het goedkoper om een piepklein huis te bouwen. Veel mensen kunnen het gewoon in één keer betalen en als je toch een lening nodig hebt dan zijn de maandlasten vaak laag en is het snel afgelost. Daarnaast zijn ook de vaste lasten van je tiny house veel lager dan de kosten van een normaal huis. Je bent bijvoorbeeld veel minder kwijt aan onderhoud omdat er simpelweg niet zoveel te onderhouden valt. 

Een duurzaam tiny house

Naast de lage kosten voor de bouw en het onderhoud van een tiny house zul je ook veel besparen op je gas-, water- en lichtrekening. De ruimte van een tiny house is namelijk makkelijk te verwarmen en verlichten. Veel bewoners van kleine huisjes hebben zelf bijna helemaal geen uitgaven omdat ze door middel van zonnepanelen, regentonnen, een compost toilet en een houtkachel bijna zelfvoorzienend zijn.

Tiny house voor een minimalistische levensstijl

In een tiny house zul je meer opruimen maar minder schoonmaken en onderhouden. Je zult minder bezitten en uitgeven en meer vrijheid ervaren. Je zult meer tijd over hebben en minder kosten maken. Als je na deze overwegingen nog niet weet of een tiny house iets voor jou is dan kun je altijd een tijdje huren om het uit te proberen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]