7 Tips om je maandlasten te verlagen

Als je je maandlasten weer eens onder de loep neemt dan schrik je misschien van de hoogte van je vaste maandelijkse uitgaven. Aan sommige dingen kun je niet veel doen. Je huur of hypotheek moet gewoon betaald worden. Ook de gemeentelijke belastingen en belasting voor het waterschap moet ieder huishouden gewoon betalen. Maar er zijn wel andere posten waarop je kunt bezuinigen. Met deze 7 tips kun je geld besparen waardoor je makkelijker rondkomt of kunt sparen voor iets leuks of een noodzakelijke aankoop.

Maandlasten verlagen

1. Past je telefoonabonnement nog bij je verbruik?

Heb je een abonnement voor je mobiele telefoon met een grote bundel aan Gigabytes terwijl je tegenwoordig ook regelmatig thuis werkt? Dan kun je vaak gebruik maken van je Wifi. Een abonnement met een beperkt datagebruik van bijvoorbeeld 2GB en onbeperkt bellen sluit je al af voor 10 euro per maand. Je moet dan wel zelf een smartphone kopen, maar ook die heb je al voor minder dan 300 euro, zeker als je kiest voor een refurbished telefoon die over het algemeen prima voldoen. 

2. Neem je abonnementen door

Welke tijdschriften vallen er op je mat? En lees je deze allemaal nog? Als dat laatste niet het geval is dan wordt het natuurlijk tijd om een abonnement op te zeggen. Vaak kun je voor een tijdschrift wat je wel graag leest een korting krijgen. Neem contact op en geef aan dat je overweegt om op te zeggen. Om je ‘binnen boord’ te houden als abonnee wordt er dan vaak een aantrekkelijk aanbod gedaan waardoor je flink kunt besparen.

3. Doe bewust boodschappen bij de supermarkt

Als je naar de supermarkt gaat, doe dan bewust je boodschappen. Werk bij voorkeur met een lijstje dat je thuis maakt zodat je weet wat je nodig hebt. Let op aanbiedingen om te besparen. Producten als wasmiddel, shampoo, doucheschuim en schoonmaakmiddelen zijn zo vaak in de aanbieding dat je deze nooit voor de normale prijs hoeft te kopen. 

4. Betaal je niet te veel voor je zorgverzekering?

De premie voor de basisverzekering verschilt flink als je zorgverzekeringen vergelijkt. Als je vrijwel nooit gebruik hoeft te maken van zorg dan kun je overwegen om je eigen risico vrijwillig te verhogen. Een vrijwillig eigen risico van 500 euro levert een besparing op van 180 euro per jaar. Natuurlijk moet je er dan wel voor zorgen dat je dit bedrag kunt betalen mocht het toch nodig zijn. Voor meer bespaartips kun je contact opnemen met de klantenservice van VGZ of een andere zorgverzekeraar. 

5. Vervang oude huishoudelijke apparaten

Oudere huishoudelijke apparaten zoals een wasmachine, koelkast of vrieskast gebruiken vaak meer energie dan nieuwe apparaten. Overweeg vervanging als je huidige apparaat een laag energielabel heeft. De besparing op stroom en water kan je flink wat opleveren. Ook kun je je afvragen of je een apparaat nog wel nodig hebt. Een vrieskast waarvan je vrijwel altijd maar 1 lade in gebruik hebt kun je prima vervangen door een kleiner model. Die verbruikt minder stroom en neemt ook minder ruimte in beslag. 

6. Besparen op je hypotheeklasten

De hypotheekrente is anno 2021 historisch laag. Als je je hypotheekrente jaren geleden hebt laten vastzetten dan is de kans groot dat je veel meer betaalt dan vandaag de dag. Tussentijds aanpassen levert je een boete op, maar deze kan in bepaalde gevallen worden ‘gemiddeld’ waardoor je per saldo toch voordeliger uit bent. Bespreek dit met je hypotheekadviseur, zeker als de rentevaste periode binnen enkele jaren afloopt. Hypotheekverstrekkers wijzen je hier meestal niet zelf op, zij hebben er immers belang bij als je het hogere rentepercentage blijft betalen. 

7. Maak je nog voldoende gebruik van betaalde kortingen?

In bepaalde gevallen kun je met een betaalde korting gebruik maken van verlaagde tarieven. Denk aan een Dalurenabonnement voor de trein of de bus. Maar maak je daar nog wel genoeg gebruik van om je korting terug te verdienen? Misschien is je situatie veranderd waardoor je minder vaak met het openbaar vervoer reist. Dan is het misschien wel voordeliger om voor die reizen het normale tarief te betalen. Ook kan een ander abonnement dat beter bij je reisgedrag past misschien een oplossing zijn. Het is zeker de moeite waard om daar eens kritisch naar te kijken.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]