Tips voor een natuurlijke inrichting

Yes, je hebt een nieuwe woning en kan gaan inrichten! Of is jouw woning gewoon toe aan een opfrisbeurt? We zijn steeds vaker bezig met duurzame en natuurlijke producten, en dat kun je ook meenemen in de inrichting van jouw (nieuwe) woning. Hoe je dat doet? Dat lees je hier!

Natuurlijke inrichting

Materialen

Het gebruik van natuurlijke materialen is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor onszelf. Hout geeft ons bijvoorbeeld veel rust en warmte en is een fijn materiaal om voor verschillende meubels te gebruiken. Let wel op of het een keurmerk heeft, anders is het misschien niet natuurlijk. Maak een mooie eettafel, tv-meubel of bed van natuurlijk hout. Of wat dacht je van planken aan de muur, een bijzettafeltje of een gave kledingkast? Met hout kun je eindeloos aan de slag en het is verkrijgbaar in allerlei kleuren en maten.

Kleuren

De kleur van de muren heeft veel invloed op de uitstraling van jouw woning. Wil je een natuurlijke uitstraling? Kies dan voor zachte, lichte kleuren zoals lichtgroen, lichtgrijs of beige. Wil je echt uitpakken? Ga dan voor banen in verschillende kleuren op de muur. Kies ook hier voor zachte kleuren, zodat het niet té wordt. Om rechte banen te verven, is het van belang dat je rechte strepen afplakt op de muur. Dit kun je doen met behulp van een lijnlaser. Superhandig!

Lichtinval

Bij een natuurlijke inrichting is het licht ook heel erg belangrijk. En wat is er natuurlijker dan zonlicht? Met de juiste raamdecoratie kun je zorgen dat er in de zomer niet te veel licht binnenkomt en in de winter juist zoveel mogelijk zonnestralen. Om genoeg zonlicht te combineren met voldoende privacy, heb je shutters of jaloezieën nodig. Deze laten veel licht binnen, maar houden de ogen van de buren buiten. Ga voor houten shutters of jaloezieën en ze passen perfect bij de natuurlijke look in huis! Heb je in de zomer liever alles goed dicht? Kies dan voor verduisterende gordijnen in een natuurlijke kleur om zoveel mogelijk zonlicht en warmte buiten te houden. Bijkomend voordeel is dat dit ook gunstig is voor je energieverbruik!

Planten

Misschien wel het allerbelangrijkste voor een natuurlijke inrichting: planten. Van planten hebben we er nooit genoeg! Overal in huis is wel een leuke plek voor plant te vinden: naast de tv, boven het toilet, in het raamkozijn, in een grote mand op de vloer en ga zo maar door! Door de planten te clusteren in groepen, houd je het rustig. Anders kan het misschien te druk worden.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]