10x Tips voor een optimale nachtrust

Goed slapen is heel belangrijk. Als je een goede nachtrust achter de rug hebt dan heb je genoeg energie om overdag te werken, naar school of studie te gaan of andere dingen te doen. Er zijn best veel mensen die niet goed slapen. Af en toe wakker liggen ’s nachts is natuurlijk niet zo erg. Als het vaker gebeurt is het wel een probleem. Met deze 10 tips slaap je beter.

Optimale nachtrust tips

1. Leg je telefoon weg

Leg minstens een half uur voordat je gaat slapen je smartphone weg. Turen naar het scherm zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap komt. Dit heeft onder andere te maken door het soort licht dat een smartphonescherm geeft. Dat geldt natuurlijk ook voor je tablet. Dus stop met gamen, sociale media of het beantwoorden van je zakelijke mail ruim voordat je gaat slapen. Zo kunnen je hersenen goed tot rust komen.

2. Slaap op een goed matras

Een goed matras is heel belangrijk. Je matras moet je goed ondersteunen tijdens de slaap. Kies voor een Vispring boxspring en zorg er daarbij voor dat je goed geadviseerd wordt welke matras qua stevigheid het beste bij je past. Ga ook altijd even proef liggen als je een nieuwe matras of boxspring koopt. Vaak kun je een boxspring op proef kopen, bevalt hij toch niet dan kun je hem omruilen. 

3. Zorg voor een goed geventileerde slaapkamer

Zorg dat het niet te warm is in je slaapkamer en laat als het even kan een raam op een kiertje open staan, ook in de winter. Frisse lucht zorgt voor een goede nachtrust. Zet dus bij voorkeur de verwarming in je slaapkamer niet aan. Als je het snel koud hebt in bed dan kun je beter kiezen voor een goede Caresse boxspring en een lekker dekbed waaronder je het snel warm genoeg krijgt om ontspannen in slaap te vallen. 

4. Een warme douche voor het slapen gaan

Een warme douche kort voordat je gaat slapen kan helpen om makkelijk in slaap te vallen. Veel mensen douchen graag ’s morgens om fris aan de dag te beginnen, maar ’s avonds douchen heeft zo zijn voordelen. Je bent dan ’s morgens ook minder tijd kwijt als je opstaat. Je kunt dan volstaan met even je gezicht op te frissen.

5. Kijk geen heftige beelden voordat je gaat slapen

Een indringende documentaire of film kijken kort voordat je gaat slapen is niet altijd verstandig. De kans bestaat dat je gaat ‘malen’ over wat je hebt gezien. Vandaag de dag kun je wat op tv komt vrijwel altijd op een later moment terugkijken. Kies er dan voor om het programma of de film die je wilt zien overdag te kijken of vroeger op de avond, zodat het je nachtrust niet verstoort. 

6. Ga niet slapen met een volle maag

Het is soms zo verleidelijk, ’s avonds om half elf nog even een broodje shoarma laten bezorgen of een pizza. Maar gaan slapen met een volle maag is geen goed idee. Je maag is dan druk bezig om het eten te verwerken en dat komt je nachtrust zeker niet ten goede. Een keer snacken ’s avonds kan best, maar maak er geen gewoonte van.

7. Drink niet te veel alcohol

Een glaasje wijn voor het slapen gaan wordt ook wel een ‘slaapmutsje’ genoemd. Maar lang niet iedereen slaapt goed na het drinken van alcohol. Als je alcohol drinkt kort voordat je gaat slapen dan val je inderdaad soms makkelijker in slaap. Maar de kans is groot dat je minder diep slaapt, waardoor je vrij snel weer wakker wordt, vaak veel vroeger dan het moment dat je wekker gaat. 

8. In slaap vallen met de radio

Als je een wekkerradio hebt of een tv op je slaapkamer dan kun je de sleeptimer instellen. Veel mensen vallen makkelijker in slaap als ze nog even tv kijken naar een ontspannend programma of naar muziek op de radio luisteren. 

9. Wees voorzichtig met slaapmedicatie

Heb je echt problemen met slapen dan kan de huisarts je een slaapmiddel voorschrijven. Vanwege het grote risico om hier verslaafd aan te raken schrijven artsen dit soort middelen zeer terughoudend voor. Je krijgt meestal maar enkele tabletten om te proberen of de slapeloosheid vanzelf weer overgaat. Als er een duidelijke oorzaak is zoals stress of een heftige gebeurtenis dan kan het helpen om een psycholoog te consulteren. 

10. Drink geen koffie kort voordat je gaat slapen

In koffie zit cafeïne. Dat is een stofje dat je wakker houdt. Drink dus kort voordat je gaat slapen geen koffie of kies voor cafeïnevrije koffie. Ook sommige theesoorten bevatten overigens grondstoffen die het lastiger maken om in slaap te vallen. Er zijn daarentegen ook speciale soorten ‘slaapthee’ die juist wel kunnen bijdragen aan een gezonde nachtrust.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]

Je tuin opknappen voor de zomer? 4 tips

Het is een klusje wat je vaak uitstelt totdat het écht nodig is: het zomerklaar [...]

Een frisse start voor je oude woonkamer: renovatietips

Loop je al een tijdje met het idee rond om je woonkamer een grondige opknapbeurt [...]

Wanneer verdien je je zonnepanelen terug?

Het installeren van zonnepanelen is een investering die steeds meer huishoudens overwegen. Maar een belangrijke [...]

Woontrend: organische vormen in het interieur

In een wereld die steeds hectischer en digitaler wordt, zoeken we steeds vaker naar manieren [...]

Leibomen kopen: een groene oase voor je tuin

Leibomen zijn de perfecte oplossing voor iedereen die op zoek is naar een combinatie van [...]

Hoe overwin je de uitdagingen bij het kopen van een nieuwe tv?

Het kopen van een nieuwe televisie kan een uitdagende onderneming zijn. Met de snelle technologische [...]