Tradescantia verzorgen: zo pak je dat aan

De Tradescantia – ook wel vaderplant genoemd – is een kamerplant afkomstig uit de tropische gebieden van Noord- en Zuid-Amerika. De plant staat vooral bekend om zijn zilveren en paarse bladeren. Net als iedere plant, moet je deze goed verzorgen. Dus, heb jij een Tradescantia in huis of wil je er graag een kopen? Hieronder lees je hoe je je Tradescantia het beste kunt verzorgen.

Tradescansia verzorgen

Water geven

Je kunt een Tradescantia het beste één keer per week water geven. Wel is het goed om tussendoor te kijken of de grond nog vochtig genoeg is. Dit doe je door je vinger twee knokkels diep in de grond te steken. Als de grond na een paar dagen al droog is, moet je de plant wat meer water geven. Maar als de Tradescantia aan het eind van de week nog echt nat is, moet je deze voortaan wat minder water geven. In de zomer heeft de plant meer water nodig dan in de winter.

Licht en zonlicht

Een Tradescantia heeft veel licht nodig. Zet de plant daarom op een lichte plek in huis. Maar let op: te veel zonlicht is niet goed voor de plant. Plaats de Tradescantia daarom op een zonnige plek waar regelmatig schaduw komt. Bovendien is het goed om te weten dat een Tradescantia met lichte bladeren beter tegen zonlicht kan dan een met donkere bladeren. Voor beide soorten geldt echter dat je ze niet meteen na aankoop in de zon moet zetten. De eerste dagen kunnen ze beter acclimatiseren op een plek waar veel schaduw is.

Extra voeding

Geef in de lente- en zomermaanden wat extra voeding aan de Tradescantia. In de herfst en de winter in dit niet nodig. In die maanden verbruikt de plant niet zoveel en geef je deze al snel een overdosis, waardoor de grond een te hoge zuurgraad krijgt. Hierdoor kunnen de wortels geen water meer opnemen en zal de plant sterven. 

Algemene kamerplantvoeding is prima voor deze plant. Begin wel pas zes tot acht weken na de aanschaf met de extra voeding. Tot die tijd zitten er namelijk nog genoeg voedingsstoffen in de potgrond. 

Een Tradescantia verpotten

Het moment van verpotten speelt een belangrijke rol. Dat kun je namelijk het beste meteen na aanschaf of in het voorjaar doen. In het voorjaar groeit de plant namelijk het hardst, waardoor eventuele beschadigingen aan de wortels sneller herstellen. De pot waar je de plant in zet, moet groter zijn dan de originele plantenbak. Voor het verpotten kun je gebruik maken van normale potgrond. 

Let op: de Tradescantia groeit erg snel. Als je wilt voorkomen dat de plant enorm groot wordt, kies dan voor een wat kleinere pot. Daarnaast zal de plant snel over de rand van de pot gaan hangen. Het is dus verstandig om een wat hogere pot te kopen of om de Tradescantia regelmatig bij te snoeien.

Verkleurde bladeren verwijderen

Door verandering van het licht of door ouderdom van de plant, kan het zijn dat de bladeren een gelige kleur krijgen. Die gele bladeren kun je eenvoudig van de plant aftrekken. Hetzelfde geldt voor uitgedroogde bladeren. Op de plek van het verwijderde blad zal een nieuwe stengel met een nieuw blad groeien. Door het verwijderen van de oude bladeren, zorg je er dus voor dat je een volle en gezonde plant krijgt. 

Stekken

Net als veel andere planten, wordt de Tradescantia na verloop van tijd minder mooi. Gelukkig is hier een oplossing voor. Je kunt ze namelijk zelf stekken, waardoor er nieuwe planten groeien. Het stekken van een Tradescantia is erg gemakkelijk. De stengels van de plant hebben verbuigingen. Wanneer deze verbuigingen contact maken met de grond, zullen ze na een tijdje wortelschieten. Knip de plant net onder zo’n verbuiging af en plaats deze in een vochtige grond of glas water. Vaak ontstaan er binnen een week al wortels. Zorg wel dat het stukje van de oude stengel niet te lang is. Anders gaan de wortels namelijk sneller rotten. 

Extra informatie over de Tradescantia

Voorkom dat kinderen en huisdieren van de plant eten, dat kan namelijk misselijkheid veroorzaken. Neem bij inname van de plant direct contact op met je huisarts of dierenarts.

Controleer je plant daarnaast regelmatig op ziektes – denk aan luizen en ander ongedierte. Hoe eerder je de ziekte opmerkt, hoe beter je deze kunt bestrijden. Kijk vooral onder en tussen het blad. Als je ongedierte tegenkomt, behandel dat dan zo snel mogelijk met een chemisch of biologisch middel dat ongedierte bestrijdt.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]