Trampoline kiezen: hier moet je op letten bij de aanschaf

Een trampoline is natuurlijk het ideale speelgoed voor je kinderen. Maar bij de aanschaf van een trampoline komt wel het een en ander kijken. Een trampoline moet natuurlijk wel veilig zijn. Bovendien zit er een prijskaartje aan de trampolines, dus wil je geen miskoop doen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten voor de aankoop van een trampoline.

Trampoline kiezen

De grootte

Om de grootte van de trampoline te bepalen, moet je met verschillende dingen rekening houden. Uiteraard is de grootte van je tuin van belang, maar ook de leeftijd van de kinderen speelt een rol. Een kleine trampoline heeft als voordeel dat je er minder hoog op kunt springen, maar je kind valt wel sneller op de rand. Bij een grote trampoline kost het meer moeite voor je kind om zijn of haar evenwicht te bewaren, maar kunnen er wel vriendjes meespelen. Als je een trampoline bij Trampolines.nl koopt, bijvoorbeeld, word je uitgebreid geadviseerd over welke maat trampoline het beste bij jou past.

De vorm

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar de vorm van de trampoline is erg belangrijk. Zo neemt een ronde trampoline meer ruimte in beslag dan een rechthoekige. Bovendien zijn veel tuinen tegenwoordig erg strak en modern, waardoor een rechthoekige trampoline daar beter bij past. Goed om te weten, is dat een ronde trampoline over het algemeen veiliger is, aangezien de veren overal even strak gespannen zijn en kinderen zo automatisch in het midden van de trampoline blijven. Wel kun je op een rechthoekige trampoline hoger springen, omdat de springmat beter kan worden benut. Als je niet kunt kiezen, ga dan voor een ovale trampoline.

Ingraven of niet?

Of je je trampoline wilt ingraven of niet, is erg persoonlijk. Het grootste voordeel van een ingegraven trampoline, is dat je er gemakkelijk op komt. Tevens biedt een ingegraven trampoline meer mogelijkheden. Je kinderen kunnen er met een aanloop op springen, bijvoorbeeld. Op een trampoline die niet is ingegraven, kun je over het algemeen hoger springen, aangezien er meer lucht onder stroomt. Echter zit een ingegraven trampoline net boven de grond, waardoor ook daar lucht onder kan stromen. Zolang je een net om de trampoline heen hangt, is een trampoline die niet is ingegraven net zo veilig als een ingegraven trampoline.

Wel of geen net?

Een net om de trampoline voorkomt dat kinderen hard vallen als ze een verkeerde sprong maken. Toch heeft niet iedereen met een trampoline er een net omheen. Een net is niet zo mooi en kost geld. Toch is het in het geval van een niet-ingegraven trampoline wel verstandig om een net te gebruiken. Bij een ingegraven trampoline is de kans dat je kind hard valt een stuk kleiner. Veel mensen gebruiken dan ook geen net in dat geval. Echter is het ook bij een ingegraven trampoline wel aan te raden om een net te gebruiken. 

De framedikte 

Wat betreft de framedikte van de trampoline geldt: hoe dikker die is, hoe hoger de kwaliteit. De meeste trampolines hebben een framedikte van 1,2 – 1,5 millimeter. Er zijn er echter ook van 1,8 millimeter. Ook is het fijn als het frame al gegalvaniseerd is. Dan is het goed tegen roest beschermd. Al met al gaat een trampoline met een hoge framedikte die al gegalvaniseerd is een stuk langer mee dan trampolines die dat niet hebben.

De veren

Zoals al eerder genoemd, is de spanning van de veren bij een ronde trampoline gelijkmatig verdeeld. Dit is vooral gunstig als je kleine kinderen hebt die moeite hebben om hun balans te bewaren. Ze worden als het ware naar het midden van de trampoline gedreven, waardoor de kans op ongelukken verkleint. Bij een rechthoekige trampoline is de spanning ongelijk verdeeld. Deze trampolines zijn niet geschikt voor kinderen onder de 6 jaar, aangezien zij nog niet genoeg balans hebben.

De rand

Bij het kiezen van de rand van je trampoline, moet je vooral letten op het materiaal en de dikte van de vulling. De meeste trampolineranden zijn gemaakt van PVC. Je kunt hierbij het beste een zo dik mogelijke rand kiezen. Dikke randen bieden niet alleen meer bescherming, ze gaan ook nog eens langer mee. Wel is het zo dat alle randen op den duur versleten raken. Maar aangezien randen van de trampoline eenvoudig los te krijgen zijn, is dat geen ramp.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]