Trap renoveren: zo pak je dat aan

Je kunt de uitstraling van je huis een flinke boost geven door middel van een trap renovatie. Op dit moment is het dan ook een populaire manier om je huis op te knappen. Maar een traprenovatie doen is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor je het weet sta je in de bouwmarkt en koop je die mooie renovatiespullen, maar eenmaal thuis blijken de treden niet te passen en kun je weer opnieuw beginnen. Het is een slimme zet om een stappenplan aan te houden. En goed nieuws, hieronder staat het stappenplan speciaal voor jou al helemaal klaar!

Trap renoveren / Traprenovatie

Stap 1: Bepaal het type renovatie

Wanneer jij een trap wilt renoveren is het verstandig om een budget te bepalen. Aan de hand daarvan kun je kijken naar de verschillende renovatiemogelijkheden. Zo zijn er verschillende materialen die je kunt gebruiken, denk bijvoorbeeld aan eiken, laminaat en vinyl. Wanneer het budget laag is, is de kans dat je de hele trap kunt renoveren met een complete set overzettreden klein. Het scheelt een hoop geld wanneer je ervoor kiest om de trap te schilderen. Denk ook over de bekleding na. Er is een groot assortiment aan trapbekleding, dus je zult gegarandeerd vinden wat bij je huis en binnen het budget valt. 

Stap 2: Begin het renoveren met een kale trap

Tijd voor het echte werk; het renoveren. Maar voordat je echt aan de slag kunt, moet je eerst zorgen dat de trap helemaal kaal is. Haal alle bekleding eraf, of het nu verf, tapijt of laminaat is. Houd wel rekening met eventuele lijmresten. Deze kun je verwachten wanneer er maantjes of tapijt op de treden zitten. Probeer de lijmresten zo goed mogelijk te verwijderen, zodat de trap helemaal kaal is wanneer de nieuwe traptreden geplaatst worden. Dan krijg je namelijk het beste resultaat.

Stap 3: Meet de trap goed op

Er is een groot aanbod aan traptreden, iedere soort met zijn eigen afmetingen. Het is ontzettend belangrijk om te weten wat de afmetingen van jouw trap zijn, zodat je passende treden kunt aanschaffen. Als je trap een draai bevat, let dan extra goed. De breedtes kunnen dan namelijk erg verschillen. De standaardbreedtes van traptreden zijn 1 meter of 1.30 meter. Deze kunnen dus afwijken wanneer de trap een draai heeft. Wees niet te gierig wanneer je de materialen binnenhaalt. Dit geldt ook voor bij het aanschaffen van stootborden.

Stap 4: Investeer in betrouwbaar gereedschap

Wanneer je de afmetingen weet, is het tijd voor stap 4. Het gereedschap is van belang wanneer je zelf een trap gaat renoveren. Een handig hulpmiddel is een trapspin. Met een trapspin kun je de exacte maten van de trap aftekenen op de nieuwe traptreden. Dit is een extra uitgaven, maar de trapspin is het meer dan waard. Je kunt precies te werk gaan; je verspilt dus minder. Voor het zagen van de traptreden is het van belang dat je een geschikte zaag gebruikt.

Stap 5: Werk van boven naar beneden

Een handige tip en stap is om te werken van boven naar beneden. Wanneer je een traptrede op de trap plakt, moet deze nog een paar uur drogen. Hetzelfde geldt voor het schilderen van de trap. Door bovenaan te beginnen kun je ongestoord verder werken. Wanneer je ook de balustrade gaat renoveren, kun je deze het beste als eerste doen. Als er afval of rommel bij komt kijken, komt dat niet op de nieuwe trap terecht. Zorg er trouwens voor dat niemand gebruik hoeft te maken van de trap, dat werkt een stuk rustiger.

Stap 6: De afwerking

Om de renovatie van jouw trap af te sluiten is de afwerking uiterst belangrijk. Bezuinig niet te veel op de afwerking van de trap, want de afwerking zorgt juist voor de goede uitstraling. Hoe netter de afwerking, hoe mooier de trap. Om de trap helemaal af te maken kun je ervoor kiezen om ook een nieuwe trapleuning en nieuwe stootborden aan te schaffen. Alle elementen in dezelfde stijl en kleur geven het perfecte resultaat waar je als zelfklusser heel trots op mag zijn.

Vraag offertes aan

Ondanks een stappenplan en het juiste gereedschap kan het alsnog moeilijk zijn om een traprenovatie te laten slagen. Mocht het toch niet lukken, vraag dan offertes aan bij een klussenbedrijf of een gespecialiseerd traprenovatiebedrijf. Bij de meeste bedrijven is het mogelijk dat de klussers met jouw eigen gereedschap werken. Op die manier betaal je niet de hoofdprijs en is het jouw gereedschap niet voor niets aangeschaft. Slim is om verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken, zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]

Tijd om je woning te verduurzamen? Dit zijn 4 tips hoe je dat het makkelijkste doet!

In een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter onderwerp vormt is het belangrijk dat we [...]

Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een [...]

Milieuvriendelijke kelderafdichting: duurzaamheid voor een droge kelder

Een van de cruciale aspecten van kelderafdichting is niet alleen de bescherming van je huis [...]

Dit moet jij weten over een garagedeur van aluminium

Veel woningen hebben een garage. Garages zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan [...]

Hoeveel kost een hal- en traprenovatie?

Bij het renoveren van een woning wordt vaak veel aandacht besteed aan woonkamers, keukens en [...]