Trap veilig maken: 5 tips voor kindvriendelijke trap

Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken op trappen, bijvoorbeeld door uitglijden of het verliezen van evenwicht. Het is voor een veilige, kindvriendelijke trap, dan ook belangrijk dat de juiste houvast aanwezig is. In dit blog bekijken we daarom vijf tips om jouw trap veiliger te maken, zowel voor steile trappen als trappen die van zichzelf al behoorlijk veilig zijn. Ook het uiterlijke aspect nemen we natuurlijk mee, zodat jouw trap altijd mooi blijft. Zo zorgen we voor een win-win van uitstraling en veiligheid op de trap.

Tip 1: Anti slip tape op de trap

Uitglijden is een van de meest voorkomende ongelukken op de trap. Zeker met sokken of pantoffels aan kan de trap gevaarlijk zijn. Om ervoor te zorgen dat je minder snel uitglijdt kun je anti slip tape aanbrengen op de traptreden. Je plakt de anti slip tape over de volledige breedte van de trap, zo’n 2 centimeter van de voorkant van de trede. Je voorkomt op die manier dat je grip verliest en zo van de traptrade af glijdt. Hoewel zwart de meest gekozen kleur is voor anti slip tape voor op de trap, zijn er nog 7 andere RAL kleuren. Zo is er altijd een kleur die goed matcht met de rest van jouw interieur. Je zorgt met deze tape voor een veilige antislip trap. Je kunt de tape direct bestellen via deze link.

Tip 2: Traphekjes plaatsen

Natuurlijk horen ook traphekjes bij een kindvriendelijke trap. Je hebt hierbij verschillende uitvoeringen, zowel in uiterlijk als in techniek. Een veilig traphekje moet immers aan bepaalde onderdelen voldoen. Hier schreven we eerder een blog over op Homeblend, waarin je alles leest over een veilig traphekje kiezen. Zorg er in ieder geval voor dat je zowel boven als onderaan de trap een traphekje plaatst. Verder is een traphekje bevestigen met (veel) schroeven het veiligst en heeft altijd de voorkeur boven plakstrips. Zorg daarnaast dat de spleten tussen eventuele spijlen niet te groot zijn, ook dit kan gevaarlijk zijn.

Tip 3: Trapverlichting voor meer zicht

In de avond, nacht of ochtend kan het donker zijn in huis. Je weet dan niet precies waar de traptrede begint en eindigt, waardoor de kans op een misstap groot is. Die misstap kan vervelende gevolgen zoals een val als gevolg hebben. Daarom is het aan te raden om trapverlichting te plaatsen. Je kunt hierbij het functionele combineren met de luxe uitstraling die trapverlichting aan de trap geeft. Om energie te besparen kun je de trapverlichting aansluiten op een bewegingssensor. De verlichting gaat zo automatisch aan zodra jij in de buurt van de trap komt, waardoor je het nooit vergeet en hoeft te zoeken naar de schakelaar.

Tip 4: Trapleuning voor meer houvast

Zeker met kinderen op de arm, of wanneer zij zelf omhoog lopen, is het belangrijk om voldoende houvast te hebben. Monteer voor een stevige trapleuning een smetplank achter de trapleuning. De trapleuning blijft zo steviger zitten, voor extra veiligheid. Een andere tip met kinderen is om de trapleuning lager te bevestigen dan je normaal zou doen. Op die manier kunnen ook de kinderen goed bij de trapleuning.

Tip 5: Open trap dichtmaken met stootborden

Een open trap brengt risico’s met zich mee voor kinderen. Ze kunnen immers tussen de treden door glippen, wat je absoluut wil voorkomen. De beste oplossing hiervoor is het toevoegen van stootborden. Op die manier maak je van een open trap een dichte trap. Om een open trap te behouden en enkel tijdelijk, tot de kinderen groter zijn, een veilige oplossing te creëeren kun je ook een metalen beugel toevoegen. Deze komt in het midden van ieder open gat tussen de traptreden. Deze, niet perfecte oplossing, biedt tijdelijk meer veiligheid en kan daarna weer verwijderd worden.

Samenvatting: 5 tips voor een veiligere trap

  • Anti slip tape: het plaatsen van anti slip tape voorkomt uitglijden op de trap, verkrijgbaar in 8 kleuren en daardoor veilig en stijlvol.
  • Traphekjes: plaats onder en boven traphekjes zodat kinderen niet zonder jouw toestemming de trap op of af kunnen klimmen.
  • Trapverlichting: trapverlichting zorgt voor meer zicht op donkere momenten van de dag. Minder kans op uitglijden of een misstap maken op de donkere trap.
  • Trapleuning: een trapleuning zorgt ervoor dat kinderen en volwassenen zichzelf vast kunnen houden tijdens het traplopen.
  • Stootborden: een open trap dichtmaken met stootborden voorkomt dat kinderen tussen de traptreden door kunnen glijden.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]