Veilig traphekje kopen: waar moet je op letten?

De meesten van jullie zullen een trap in huis hebben. Heb je ook nog kinderen, dan is een traphekje ontzettend belangrijk. In dit artikel bekijken we alle informatie rondom traphekjes: de verschillende soorten traphekjes, waarop letten bij de aanschaf van een traphekje en hoe moet je een traphekje installeren? Het antwoord op al deze vragen, plus twee cruciale vragen vind je in dit artikel: vanaf welke leeftijd een traphekje? En hoe veilig is een traphekje? Kortom, het meest volledige artikel om jouw zoektocht naar een veilig traphekje compleet te maken. Je verkleint met een veilig traphekje immers het risico op letsel.

Veilig traphekje kopen: waar moet je op letten?

Traphekje: vanaf welke leeftijd?

Een traphekje is nodig vóór een kind begint met kruipen. Een kind begint te kruipen wanneer het tussen de zeven en tien maanden oud is. Omdat jouw kind ook eerder kan beginnen met kruipen is het op tijd aanschaffen van een traphekje belangrijk. Je kunt op die manier ook vast wennen aan het gebruik van het traphekje, zodat je het later nooit vergeet. Je hebt een traphekje nodig tot het moment dat het kind zonder problemen trap kan lopen.

Traphekje: hoe veilig is het?

De veiligheid van een traphekje is afhankelijk van verschillende factoren. Het verkleint in ieder geval de kans op een ongeval op de trap. Zelf zul je goed moeten opletten of het traphekje altijd gesloten blijft. Ook zul je eventuele andere kinderen in jouw huishouden, maar ook je partner, moeten instrueren over het goed gebruiken van het traphekje. Om optimaal te beschermen tegen ongevallen plaats je meestal 2 traphekjes, één bovenaan de trap en één onderaan de trap. Je voorkomt op die manier dat je kind van de trap af gaat, maar ook dat hij of zij de trap op klimt vanaf beneden.

Traphekje kopen: waar op letten?

Natuurlijk, zoals eerder verteld is het juist gebruik ontzettend belangrijk voor het bepalen van de veiligheid van traphekjes. Echter, ook tussen de traphekjes zelf zitten verschillen. Zorg dat het traphekje dat je koopt voldoet aan de volgende punten:

 • Een minimale hoogte van 75 centimeter vanaf de vloer. Dit voorkomt dat het kind eroverheen klimt, of met zijn gewicht een verschuiving veroorzaakt of het traphekje open kan maken.
 • De ruimte tussen de vloer en de onderkant van het traphekje mag maximaal 6,5 cm zijn zodat het kind er niet onderdoor kan, of het traphekje kan verschuiven.
 • Eventuele verticale spijlen van het hekje moeten tussen de 4,5 en 6,5 centimeter van elkaar liggen. Horizontale spijlen zijn niet aan te raden. Een volledig dicht traphekje, van bijvoorbeeld stevig plexiglas mag ook.
 • Waneer een traphekje gaas heeft, mag de maaswijdte niet meer dan 7 mm zijn.
 • Het traphekje moet stevig zijn, en mag niet los schieten wanneer een kind eraan gaat hangen of ertegen valt. Bovendien moet een kind het niet kunnen openen, maar moet een volwassene het met een hand kunnen openen.

Verschillende soorten traphekjes

Je hebt de keuze uit verschillende soorten traphekjes. Veiligheid staat natuurlijk op één, al is ook het systeem ontzettend belangrijk, alsmede het uiterlijk. Kies een combinatie van deze drie factoren die past bij jouw huis voor de beste keuze in traphekjes.

 • Spijlenhekjes: een traphekje met spijlen is het bekendste, en meest populaire traphekje. Ze zijn er van hout, metaal en kunststof. Belangrijk is om de ruimte tussen de spijlen te controleren, maar ook de afstand tussen de muur, trap en de eerste spijl van het traphekje. Een spijlenhekje heeft meer ruimte nodig om open en dicht te gaan dan een vouwhekje, wat een vouwhekje handiger maakt met weinig ruimte.
 • Vouwhekjes: een vouwhekje bestaat uit kruislings over elkaar gemonteerde latjes die in elkaar vouwen wanneer je het traphekje opent. Je kunt er niet doorheen kijken, wat er onder andere voor zorgt dat het een van de veiligste traphekjes is. Door het vouwsysteem heb je bovendien geen ruimte voor en achter het traphekje nodig.
 • Rolhekjes: een traphekje met rolsysteem is relatief nieuw. Ze zijn flexibel in te stellen en nemen weinig ruimte in wanneer opgeruimd. Echter: er zijn nadelen zoals dat baby’s het vrij eenvoudig omhoog en omlaag kunnen trekken. Daarnaast is ook bediening met een hand lastiger en zijn de prijzen relatief hoog.
 • Tweedehands traphekjes: ook online, via Facebook of Marktplaats heb je veel keuze uit traphekjes. Omdat je de afgelopen jaren veel innovaties hebt gehad, en de veiligheid omhoog is gegaan, is kritisch kijken belangrijk. Kijk bijvoorbeeld eens naar welk soort traphekje jij nieuw zou kopen en zoek hem als tweedehands exemplaar.

Installatie verschillende traphekjes

Je hebt hierboven meer gelezen over de verschillende soorten traphekjes. Elk soort traphekje heeft een eigen manier van installeren:

 • Het volledige frame van het traphekje wordt vastgeschroeft.
 • Er worden muurcups bevestigd, het traphekje klemt hiertussen.
 • Het volledige traphekje wordt geklemd tussen de trap en de muur.

Voor de veiligheid geldt: hoe meer schroeven om het traphekje te bevestigen, hoe veiliger het traphekje is. Traphekjes met plakstrips raden we altijd af vanwege missende stevigheid.

Slimme tips voor veiligheid op de trap

Met kinderen is het plaatsen van een traphekje of meerdere traphekjes de eerste stap. Er zijn daarnaast nog andere handige tips om de veiligheid te verhogen:

 • Stroeve bekleding of antislip strips op de trap zorgen voor meer stabiliteit.
 • Voorkom spullen op de trap om struikelen en vallen te voorkomen.
 • Voldoende licht op de trap zorgt dat je alles goed kunt zien.
 • Houd altijd een hand bij de leuning wanneer je met je kind traploopt.
 • Een open trap is gevaarlijk voor kinderen, overweeg ze dicht te maken.
 • Oefen samen met jouw kind traplopen en laat ze niet rennen.
 • Denk ook aan een trapleuning voor kinderen, een normale is vaak te hoog.
 • Spelen doen kinderen niet in de buurt van de trap voor meer veiligheid.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]

De voor- en nadelen van visgraat laminaat

Een laminaatvloer is een populaire keuze, zeker als je het hebt over visgraat. Maar wat [...]

Prefab woningen: de voor- en nadelen van prefab woningen

Prefab woningen, ook wel prefabricated homes genoemd, zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze [...]

Materialen plantenbakken: voor- en nadelen per soort materiaal

Het kiezen van de juiste plantenbak kan een groot verschil maken voor zowel de esthetiek [...]

Rhododendrons: tips en voordelen van het verplaatsen van deze prachtige struiken

Rhododendrons zijn een populaire keuze in veel tuinen vanwege hun prachtige bloemen en weelderige groene [...]

Airco in de slaapkamer: waar moet je op letten?

Hartje zomer: heerlijk! We genieten massaal van de zon en de warme temperaturen. Toch vinden [...]

Zo kun je je woonkamer een snelle make-over geven

De woonkamer is het hart van het huis; een plek waar we ontspannen, entertainen en [...]

Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]