Traprenovatie: zo kun jij jouw trap (laten) renoveren

Wil je je trap renoveren? Dit kan op verschillende manieren. Elk huishouden is natuurlijk anders en je trap moet natuurlijk hier wel bijpassen. Deze staat overigens in veel gevallen in je woonkamer en is duidelijk aanwezig. Maar wat kan je allemaal hiermee doen en wat kan je laten doen door een professional? Er zijn veel verschillende mogelijkheden, maar je moet natuurlijk wel weten hoe dit gedaan moet worden en waar je hulp nodig hebt. Daarom vindt je hier een overzicht voor het renoveren van je trap en wat je hierbij zelf kunt doen of beter kunt uitbesteden aan een ervaren klusser.

Traprenovatie: zo kun jij jouw trap (laten) renoveren

Traprenovatie met vinyl op de treden

Je kunt je trap eenvoudige renoveren door vinyl op de treden te leggen. Dit is een eenvoudige en relatief goedkope manier om je trap te renoveren. Daarnaast is dit eenvoudig zelf uit te voeren. Vinyl traprenovatie is zeer geschikt als je zelf aan de gang wilt gaan om je trap te renoveren. Het vinyl is bij grote bouwmarkten verkrijgbaar en eenvoudig bij te snijden met een stanleymesje. Voor de hobbyklusser is dit de perfecte uitkomst om je trap mee te nemen in de styling van je huis. De vinyl overzettreden zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar, zodat deze altijd passen bij je interieur. Er wordt vooral gewerkt met een natuurlijke kleuren houtkleur of één met meer grijstinten erin. Afhankelijk van waar je het vinyl haalt is het ook mogelijk om hierop te kunnen variëren.

Eiken traprenovatie

Naast vinyl is ook eiken een trendy materiaal om je trap te laten renoveren. Ook deze vorm kun je goed zelf uitvoeren, zolang je het materiaal maar op de juiste manier gebruikt. Zo moet eiken traprenovatie eerst acclimatiseren in de omgeving waar deze gebruikt wordt, dus laat voordat je hiermee aan de slag gaat het hout eerst 48 uur uit de verpakking in de kamer liggen om aan de luchtdichtheid en vochtigheid in je kamer te wennen. Dit is met name zodat het hout niet uitzet. Let op bij het zelf plaatsen dat je de juiste afmetingen hebt. Het opmeten van de breedte en diepte van de traptreden is belangrijk om de overzettreden goed te kunnen plaatsen. Heb je hulp nodig bij hoe je dit op een goede manier kunt opmeten, dan kun je beter de hulp inschakelen van een professional die je meteen kan helpen met het plaatsen van de traprenovatie.

Ongelijke trap renoveren

Niet alle trappen zijn op dezelfde manier. Sommige trappen staan in een open ruimte, dan andere weer in een afgesloten ruimte. Omdat de ruimte waar je in moet werken verschilt, verschilt ook de renovatie. Je hebt in een gesloten ruimte geen plek om de renovatie niet precies aan te laten sluiten op je treden. Niet alleen de ruimte waar de trap staat is belangrijk bij het renoveren, ook de trap zelf is hier belangrijk. De meeste trappen lopen rechts omhoog naar de bovenetage, maar je hebt ook wenteltrappen die in een draaiende beweging omhoog gaan. Bij dit soort trappen moet rekening houden met extra werkzaamheden, zoals dat de treden niet loodrecht zijn en je hier je traprenovatie op moet bijsnijden. Dit kan een lastig karwei zijn en is daarom alleen aan te raden zelf te doen als je enige kennis van klussen hebt. Ben je zelf niet echt bekend met de kluswereld, laat dan je draaiende trap renoveren door een erkend bedrijf. De professionals die je dan inschakelt weten waar ze op moeten letten om ervoor te zorgen dat je traprenovatie goed gelegd wordt en dat er geen stukken worden overgeslagen.

Kosten en tijd: wat kost een traprenovatie?

Wanneer je zelf gaat klussen kun je de materialen voor de traprenovatie kopen in een bouwmarkt en betaal je alleen voor de prijzen van je renovatieproducten. Andere zaken zoals het bewerken van je trap om deze geschikt te maken gerenoveerd te worden en de arbeid om deze te leggen zie je niet letterlijk terug op je bankafschrift, maar voel je wel wanneer je aan de slag bent. Hier moet je er wel rekening mee houden dat een foutje vrij duur kan zijn. Ben je vergeten je trap klaar te maken of heb je de traprenovatie verkeerd afgesneden, dan kun je opnieuw beginnen. Daarbij volgt dat je je snel kunt vergissen in hoeveel traprenovatie je nodig hebt, ondanks dat je alles netjes hebt opgemeten. Erachter komen dat je teveel hebt uitgegeven aan vinyl of eikenhout wat je toch niet gebruikt voelt net even iets pijnlijker dan een hoge offerte. Je trap laten renoveren door een bedrijf zorgt in het financiële plaatje voor meer overzicht en rust. In de offerte die je ontvangt staat alles aangegeven wat er gedaan wordt en zijn alle prijzen inbegrepen. Je hoeft dan niet meer te denken aan kosten van je traprenovatie en de arbeid die hier bij komt kijken. Let bij deze offerte wel op dat je weet wat er allemaal is inbegrepen. Het kan soms het geval zijn dat kosten van onder andere het voorbewerken van je trap niet in de offerte zijn meegerekend, waardoor deze er aan het eind nog bovenop komen.

Je kunt in deze kosten besparen door de oude bedekking er alvast af te halen, zodat de klusser deze alleen nog hoeft te bewerken. Qua tijd zit je bij beide varianten op ongeveer hetzelfde. Wanneer je de trap laat renoveren heb je te maken met het laten opmeten van je trap en deze klaarmaken voor renovatie, het wachten totdat je afspraak ingaat en even niet de trap kunnen gebruiken totdat deze af is. Ga je zelf renoveren, dan is dit ongeveer hetzelfde, alleen de tijd die je dan kwijt bent aan het inplannen van je afspraak ben je dan kwijt aan het halen van de juiste materialen. In beide gevallen zal deze traprenovatie ongeveer twee tot drie werkdagen duren, afhankelijk van hoeveel tijd je ervoor vrij hebt mocht je zelf gaan klussen. Ervoor kiezen of je zelf je trap gaat renoveren of dit laat doen is slechts een kwestie van hoe goed je zelf in klussen bent. In alle gevallen kun je zelf je trap renoveren, maar doe dit alleen wanneer je zeker weet wat je moet doen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]

Je tuin opknappen voor de zomer? 4 tips

Het is een klusje wat je vaak uitstelt totdat het écht nodig is: het zomerklaar [...]

Een frisse start voor je oude woonkamer: renovatietips

Loop je al een tijdje met het idee rond om je woonkamer een grondige opknapbeurt [...]

Wanneer verdien je je zonnepanelen terug?

Het installeren van zonnepanelen is een investering die steeds meer huishoudens overwegen. Maar een belangrijke [...]

Woontrend: organische vormen in het interieur

In een wereld die steeds hectischer en digitaler wordt, zoeken we steeds vaker naar manieren [...]

Leibomen kopen: een groene oase voor je tuin

Leibomen zijn de perfecte oplossing voor iedereen die op zoek is naar een combinatie van [...]

Hoe overwin je de uitdagingen bij het kopen van een nieuwe tv?

Het kopen van een nieuwe televisie kan een uitdagende onderneming zijn. Met de snelle technologische [...]