Trends in buitenverf 2022-2023

In eerdere artikelen doken we al in de kleurentrends van 2022-2023, dan natuurlijk vooral gericht op de trendkleuren voor binnenverf. Je hebt dan wellicht het interieur van jouw woning volledig volgens de laatste interieurtrends, maar laten we ook eens naar de buitenkant kijken. In dit artikel bekijken we daarom de trends in buitenverf, kleuren voor het buiten van een woning. De buitenverf trends voor 2022 en 2023. We kijken hierbij naar drie verschillende trends in buitenverf: zwart, als blijvende trend, klassiek, als terugkerende trend voor het weer authentiek maken van een huis, en Scandinavisch, niet als binnen trend, maar als buitenverf trend met de unieke Zweedse kleuren.

Moose Färg

Zwart: een tijdloze favoriet

Je kunt discussiëren of de kleur zwart mag in de trends voor buitenverf. Je kunt namelijk gerust zeggen dat zwart, of vaker nog antraciet een blijvend populaire kleur is. Je ziet deze kleur terugkeren in kozijnen en (buiten) deuren. Hierbij hoeven de kozijnen en deuren niet langer te zijn gemaakt van staal, want ook bij hout past deze kleur naadloos. De kleur zwart past tevens bij de voortdurende industriële trend, die toch langzaam wordt overgenomen door modern, luxe en strak. De buitenkant van een huis wordt hierbij door velen gezien als het verlengstuk van het interieur, waardoor je bij huizen met veel zwart of antraciet, deze kleur ook binnen veel zult terugzien.

Klassiek kleuren: authentieke keuze

Een nadeel van de eerste trend is dat donkere kleuren zoals grijs en antraciet relatief snel opnieuw geschilderd moeten worden. Ze hebben immers meer te leiden onder de zon dan lichtere alternatieven. Steeds vaker wordt daardoor gekozen voor lichtere kleuren en de meer ‘originele kleuren’ waarin een huis ooit is opgeleverd. Alle klassieke combinaties voor buitenverf zijn daarin weer helemaal terug. Vaak wordt gekozen voor een hoogglans verf, waardoor ook de authentieke details van de woning goed zichtbaar blijven. Echter: niet alleen voor klassieke, oudere huizen wordt dit veel toegepast. Ook bij nieuwbouw wordt vaker gekozen voor een klassieke kleurencombinatie, waarbij ook de bouwstijl wordt afgestemd op de stijl van de naastliggende woonwijk.

Scandinavisch: warme Zweedse kleuren

Je mag naast de eerder genoemde trends ook best afwijken van de standaard. Je ziet hierbij dat steeds meer mensen kiezen voor kleur. Hierbij worden de kozijnen of houten elementen van een woning geschilderd in Scandinavische kleuren, bijvoorbeeld de kleuren die woningen in Zweden of Noorwegen hebben. Klassiek zijn hierbij natuurlijk rood en blauw, maar ook Scandinavisch geel. Het bekendste merk in dit segment is Moose Färg met tal van Scandinavische kleuren. Het is hierbij belangrijk om de juiste verf te gebruiken voor een bepaalde houtsoort. Welke houtsoort matcht met welke buitenverf vind je tussen de houtsoorten in de database.

Handig: extra tips voor buitenschilderwerk

Je hebt nu de buitenkleuren trends ontdekt. Tijd om een keuze te maken, maar niet voor je de laatste belangrijke tips kent. Zo kun je direct aan de slag met buitenschilderwerk.

  • Kleur: zorg dat je vooraf goed nadenkt over kleur. Een kleurenpalet is mooi, maar zorgt dat alles perfect bij elkaar past. Het toepassen van een opvallende, contrasterende kleur in de vorm van een bloembak, muur of bankje zorgt voor een meer unieke uitstraling.
  • Kleurtinten: je ziet buitenverf natuurlijk vooral gedurende de dag. Door de zon op het schilderwerk lijkt het lichter dan binnen. Kies daardoor gerust voor een donkerdere kleur dan dat je binnen zou kiezen. Je zult merken dat je het verschil niet ziet.
  • Match met binnen: het is natuurlijk het allermooist wanneer binnen en buiten perfect op elkaar aansluiten. Zorg daarom dat je vooraf ook nadenkt over welke kleuren je binnen gaat toepassen en houd de vorige tip ook in de gaten.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]

Tijd om je woning te verduurzamen? Dit zijn 4 tips hoe je dat het makkelijkste doet!

In een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter onderwerp vormt is het belangrijk dat we [...]

Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een [...]

Milieuvriendelijke kelderafdichting: duurzaamheid voor een droge kelder

Een van de cruciale aspecten van kelderafdichting is niet alleen de bescherming van je huis [...]

Dit moet jij weten over een garagedeur van aluminium

Veel woningen hebben een garage. Garages zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan [...]

Hoeveel kost een hal- en traprenovatie?

Bij het renoveren van een woning wordt vaak veel aandacht besteed aan woonkamers, keukens en [...]