Tuin bestraten: alle benodigdheden (+ Tips)

Denk je erover na om een gedeelte van je tuin te bestraten? Het is altijd goed om van tevoren te weten wat er zoal komt kijken bij zo’n klus. De eerste stap is natuurlijk het maken van een ontwerp waar je enthousiast van wordt. Er is zoveel meer mogelijk dan alleen een vlak terras. Overweeg ook eens om niveauverschillen aan te brengen in je tuin met bijvoorbeeld borders of bloembakken. Je kunt deze gemakkelijk zelf bouwen met stapelblokken van beton, ook wel muurelementen genoemd. Met een terras van je favoriete tegels en weelderige bloembakken wordt het heerlijk toeven in je tuin.

Tuin bestraten

Dit komt altijd van pas

Voordat je kan beginnen met het daadwerkelijk leggen van de stenen in je tuin, moet je een stevige onderlaag van zand aanleggen. Dat geldt voor zowel het aanleggen van een terras als voor het bouwen van een bloembak met stapelblokken. Voor dit doel is speciaal ophoogzand te koop. Denk er ook aan hoe je het zand gemakkelijk kunt verplaatsen, bijvoorbeeld met een kruiwagen. Andere benodigdheden die altijd van pas komen zijn piketpaaltjes en metseltouw. Hiermee kun je alle afstanden die je hebt afgemeten precies aangeven. Vergeet ook niet om jezelf te beschermen met werkhandschoenen en eventueel kniebeschermers. Als je lange opritrijlaan hebt, dan kan het voordeliger zijn om je oprit te asfalteren. In sommige gevallen voel je dit minder in de portemonnee.

De voorbereiding voor het maken van een terras

Als je een terras gaat aanleggen, moet je als eerste ruimte maken voor de basislaag van zand. Graaf daarom de grond weg tot een diepte van 15 cm plus de dikte van je tegels. Vervolgens stort je hier een laag zand in. Houdt er rekening mee dat het zand altijd inklinkt. Je volgende stap is dan ook om het aan te stampen, zodat je tegels straks mooi stabiel liggen. Dit kun je doen door zelf goed te stampen, maar ook met behulp van een speciale trilplaat. Je kunt vervolgens ook nog het zand nat maken en een halve dag laten rusten.

Het leggen van het terras

Je wilt natuurlijk een mooi vlak terras. Het werkt prettig om voordat je begint met bestraten enkele stenen neer te leggen die de juiste hoogte aangeven. In verband met de waterafvoer is het verstandig om je terras enigszins af te laten lopen, weg van je huis. Voor stenen die op één hoogte moeten liggen, gebruik je een lange waterpas. Bij het leggen van de tegels komt een tegeldonkey goed van pas. Dit gereedschap maakt het gemakkelijk om tegels op te pakken en dicht tegen elkaar neer te leggen. Gebruik een rubberen hamer om de gelegde tegels recht vast te slaan.

De afwerking van je terras

Het is nu tijd om opsluitbanden te plaatsen langs de randen van je terras. Deze smalle, hoge banden zorgen ervoor dat de tegels niet verzakken. Je plaatst de opsluitbanden in gegraven geulen. De laatste stap van het bestraten bestaat uit het opvullen van de voegen tussen je tegels. Hiervoor is mooi schoon voegzand verkrijgbaar dat je met een bezem tussen de tegels veegt. Laat ongeveer een week lang nog wat zand op het terras liggen, zodat geleidelijk aan alle voegen goed worden opgevuld.

De voorbereiding van je border of bloembak

Hoe werkt het bouwen van een muurtje van stapelblokken? Zoals gezegd ziet de voorbereiding er ongeveer hetzelfde uit als voor het leggen van een terras. Je moet dus als eerste een zandlaag creëren op de plaatsen waar je blokken gaat plaatsen. Deze laag hoeft niet zo dik te zijn als onder een terras. Op het zand leg je vervolgens opsluitbanden plat neer, die functioneren als de fundering. Als je een hoog muurtje wilt bouwen, is het verstandig om de opsluitbanden in cement te leggen. Zorg ervoor dat de opsluitbanden zo laag liggen dat de fundering mooi onzichtbaar blijft.

Werken met stapelblokken

Je bent er nu klaar voor om te gaan bouwen met stapelblokken. De eerste laag plaats je op de fundering van opsluitbanden. Laat iedere volgende laag blokken verspringen in een metselpatroon. Om de stapelblokken te halveren, kun je gebruik maken van een haakse slijper. Lijm de lagen stevig op elkaar met acrylaatkit of met een speciale steenlijm. Het is belangrijk dat de lijm goed de kans krijgt om te drogen. Wacht daarom steeds ongeveer vijf minuten voordat je een nieuw laag bouwt en bescherm je border tegen regen nadat je de laatste blokken hebt geplaatst.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]