Tuin inrichten: STAPPENPLAN & ALLE TIPS

Een tuin inrichten: of het nu gaat om een nieuw of bestaand huis waarvan jij de tuin opnieuw wil inrichten, het blijft een uitdaging. Een uitdaging die, met het juiste stappenplan en handige tips, een stuk gemakkelijker wordt. Hoe bepaal je de indeling, de hoeveelheid onderhoud en de tuinmeubels, planten en bestrating in de tuin. Op al deze vragen vind je antwoord in deze blog met tips voor het inrichten van je tuin. Dus, welke vorm jouw tuin ook is: hier vind je antwoorden die jou verder helpen met jouw tuin inrichten.

Tuin inrichten: STAPPENPLAN & ALLE TIPS

Stap 1: begin met een wensenlijst voor de tuin

Voordat je begint is het goed om na te denken over een wensenlijst. Wat moet er zeker in de tuin komen, en wat wil je zeker niet. Op bijvoorbeeld Pinterest kun je alvast inspiratie opdoen, zodat je in de latere stappen deze wensen gemakkelijk kunt verwerken in de tuin indeling en het tuinontwerp. Bovendien zijn het ook handige handvatten wanneer je een hovenier of architect inschakelt voor het ontwerpen van de tuin.

Stap 2: maak een grondplan voor de tuin

Met een grondplan maak je eenvoudig een totaaloverzicht van de tuin. Je tekent de tuin volledig op schaal op papier. Aan de hand van deze basis kun je vervolgens de verschillende onderdelen intekenen, waaronder het gazon, de bestrating, erfafschediging en borders. Het is slim om op voorhand het lege grondplan een aantal keer te kopieren. Op die manier kun je experimenteren met verschillende indelingen. Bovendien hoeft de eerste schets op die manier niet direct perfect te zijn. 

Tuin indeling tip: de beste plek voor het terras

Een terras komt vrijwel altijd in de achtertuin. Houd het terras bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de woning. In sommige gevallen is het vanwege zonlicht slimmer het terras achterin de tuin te plaatsen, maar houd er dan rekening mee dat je altijd ver moet lopen. Heb je een grotere tuin, dan zijn twee terrassen hiervoor ook een slimme optie. Op die manier kun je de hele dag in de zon zitten, ideaal. In grotere tuinen wordt dit tweede terras dan ook vaak gecombineerd met een buitenkeuken, zodat je in de zomer alles bij de hand hebt. Ook heeft het tweede terras altijd een overkapping, zodat je ‘s avonds langer buiten kunt blijven.

  • Zo bepaal je de grootte van het terras: gebruik een flinke stapel oude kranten om het terras uit te leggen. Je krijgt zo meer gevoel bij de grootte, en ook bij de ruimte die er op het terras is om jouw tuinmeubelen kwijt te kunnen.

Tuin indeling tip: let op de ligging van de tuin

De ligging van de tuin bepaalt ook de hoeveelheid zon in de tuin. Ook de grootte van het huis en aanwezige bomen bepalen de hoeveelheid zon. Zonliefhebbers kiezen voor een terras in de zon, anderen voor een terras dat voornamelijk in de schaduw ligt. Afhankelijk van de kant waar je tuin ligt kun je dus bepalen waar jouw terras moet komen.

Stap 3: bepaal de stijl en vormen van de tuin

Om tot een mooie, evenwichtige tuin indeling te komen is het van belang om te bepalen of je rechte of ronde vormen wilt gebruiken. Een combinatie is ook mogelijk, maar zorgt met name in kleinere tuinen voor een voller, drukker effect. In grotere tuinen wordt dan weer vaker gekozen voor ronde vormen, die de tuin minder kolossaal, en daarmee gezelliger laten lijken. Heb je een smalle, lange tuin, bijvoorbeeld bij een herenhuis, dan zijn strakke lijnen vaak het mooist. Je kunt dan kiezen voor een terras in het midden om de lengte van de tuin te doorbreken.

Stap 4: tuinmeubelen uitkiezen voor de tuin indeling

Nadat je de stijl van de tuin hebt bepaalt kun je gaan kijken naar de tuinmeubelen. Je kunt hierbij de tuinmeubelen aanpassen op het terras, of de tuin indeling aanpassen op de meubelen. Kies een materiaal dat past bij de stijl van de tuin. Zo werkt hout bijvoorbeeld goed in iedere stijl tuin. Een veelvoorkomende houtsoort is Douglas hout, uitermate geschikt voor tuinmeubels door de duurzame eigenschappen. Bovendien is het een betaalbare houtsoort, waardoor een Douglas hoekbank, tuinset of barset betaalbaar is én erg lang mee gaat. Twijfelde je bovendien nog over één of twee terrassen, met tuinmeubelen van Douglas hout wordt het qua budget wel erg interessant. Tot slot: veel Douglas tuinmeubels kunnen op maat worden gemaakt, waardoor ze worden afgestemd op jouw tuin indeling.

Tuin indeling tip: waar komt de moestuin of kruidentuin?

Tegenwoordig is een moestuin of kruidentuin onwijs populair. Wil jij er ook een in jouw tuin, dan is het aan te raden deze in de buurt van de achterdeur aan te leggen. Je kunt zo direct de groenten of kruiden rooien en deze vervolgens gebruiken tijdens het koken. Bovendien is het handig wanneer je de moestuin of kruidentuin water moet geven én kun je hem altijd goed in de gaten houden.

Stap 5: bepaal de hoogteverschillen in de tuin

Wellicht heb je al nagedacht over hoogteverschillen in de tuin. Deze hoogteverschillen in de tuin indeling kunnen de tuin groter laten lijken. In de meeste gevallen worden borders, perkjes en bloembakken gebruikt voor deze hoogteverschillen. Zorg dat de stenen van de border of de kleur van de vaste bloembak matcht met de tegels. Op die manier zorg je voor het mooiste, meest rustige effect in de tuin.

Tuin indeling tip: houd rekening met schaduwplekken

Bepaal op het grondplan goed op welke plekken veel of juist weinig lichtinval is. De inval van licht zorgt er namelijk voor dat bepaalde bloemen en planten er wel of niet kunnen groeien. Je zult dus even op moeten zoeken welke bloemen in planten je op welke plek in de tuin kunt poten. Het werkt het best schaduw aan te geven op het grondplan met een marker. Je maakt dan de meest schaduwrijke plekken het donkerst. Een tuincentrum of hovenier kan je helpen met het kiezen van de juiste beplanting.

Stap 6: aan de slag (of toch liever uitbesteden?)

Als het goed is ben je nu klaar, of in ieder geval vol ideeen om jouw tuin indeling te kunnen maken. Dit is dan ook het moment waarop jij aan de slag kunt met de aanleg. Dit kun je zelf doen, maar natuurlijk is uitbesteden aan een hovenier of tuinarchitect ook mogelijk. Houd er rekening mee dat je dan natuurlijk wel arbeidsloon kwijt bent, iets dat je zelf bespaart.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]