Tips voor het inrichten van je vakantiehuis

Als je een vakantiehuis hebt kunnen kopen, ben je waarschijnlijk een gelukkig mens. Zo een plekje aan zee of in het bos biedt je fantastische mogelijkheden om te relaxen. En je kunt er zo vaak heen als je wilt. Maar wat als je dat mooie huisje ook wilt gaan verhuren. Waar moet je dan rekening mee houden?? Waar moet je op letten bij het inrichten van je vakantiewoning?

Vakantiehuis inrichten tips

Er zitten grote verschillen tussen de inrichting van de eigen woning en vakantiehuis

Er zitten nogal wat verschillen tussen een woonhuis en een vakantiehuis. In een woonhuis woon, werk en slaap je meestal. Het is je thuisbasis, een plek waar je thuis komt. Over het inrichten van een woning doe je vaak jaren. Je richt je huis in volgens de nieuwste woontrends, snufjes en eigen smaak.  Schilderijen, kamerplanten, antiek, snuisterijen en vooral foto’s en je herinneringen bepalen grotendeels de sfeer.  Net zoals jouw gezinssituatie en persoonlijke situatie verandert, verandert de woning met je mee.  Dit in tegenstelling tot de inrichting van een vakantiehuis welke je vaak éénmalig aanschaft en vele tientallen jaren mee gaat. 

Deze tips voor het inrichten van je vakantiehuis werken

Zoals gezegd, een vakantiewoning moet vooral praktisch ingericht zijn. Je moet niet alleen de beschikbare ruimte zo goed mogelijk benutten, het huisje moet ook goed en eenvoudig schoon te houden zijn. Zo kunnen ruimtebesparende meubels zoals een opklapbank of uitschuifbare tafel uitkomst bieden in huisjes met beperkte ruimte. De keuken moet zo praktisch mogelijk ingericht worden en dan kan bijvoorbeeld een hete lucht oven of magnetron uitkomst bieden. Maar tegelijkertijd, een vakantiewoning moet ook sfeer hebben en licht zijn. Deze tips om een vakantiehuis in te richten, helpen zeker bij de juiste keuzes. Het helpt je ook als je geschikte verlichting voor je huisje wilt kopen.

De juiste kamerplanten aanschaffen

Ook in een vakantieverblijf kunnen kamerplanten de boel aardig opfleuren. Maar niet iedere kamerplant is geschikt voor in zo een accommodatie. Tip, kies sterke en groene kamerplanten zoals de Ficus Lyrata of de Kentia Palm. Ga eens naar een tuincentrum met een groot assortiment groene en bloeiende kamerplanten en laat je deskundig adviseren.  Koop daar behalve de meest geschikte planten ook plantenvoeding. Een leuke kamerplant kan een verschil uitmaken, thuis en op vakantie.

Je vakantiewoning aan derden verhuren?

Indien het vakantieverblijf niet alleen voor eigen gebruik is, zijn er extra zaken om zeker rekening mee te houden. Niet alleen kan je dan beter geen persoonlijke spullen in het huis bewaren, je moet je huisje misschien ook anders gaan inrichten. Zo kan het best zijn dat je met het aanschaffen van tweedehands meubels een goede zet doet. Gebruikte meubels zijn veel goedkoper en zijn uitstekend geschikt voor een vakantiewoning met verhuur. Als een gast onverhoopt met koffie of eten morst op een bankstel of stoel, zijn de gevolgen niet zo groot. En dat is zeker ook handig als je gezinnen met kinderen en honden in je huisje ontvangt. Echter, de aanschaf van bijvoorbeeld een 2e hands wasmachine of koelkast is af te raden. Koop voor witgoed en dergelijke altijd producten met garantie en service. Dan is er altijd snel hulp als bijvoorbeeld een koelkast, wasdroger of wasmachine onverhoopt uitvalt.

Je huis leuk aankleden met wandkleden

Wanddecoratie maakt ook in een chalet of vakantiewoning een groot verschil. Zekere in een groot vakantiehuis kan een mooi wandkleed een bepaalde sfeer oproepen. Over sfeermakers gesproken, een spiegel of schilderij kan ook voor extra sfeer zorgen. Zaak is wel om niet te overdrijven en subtiel gebruik te maken van sfeermakers. 

De tuin

Een tenslotte, een tuin bij een vakantiehuis kan van grote meerwaarde zijn. Zeker als er ook nog een terras is met diverse zitjes, kan de vakantie niet meer stuk. Ook de keuze van het juiste tuinmeubilair is niet echt eenvoudig. Kies je voor een duurzaam product zoals teak of robinia? O kies je voor een tuintafel en stoelen van roestvrij aluminium?  Kies je voor veel tegels of voor veel groen? Alles heeft zijn voor- en nadelen. Als je het vakantiehuis verhuurt, is het zaak de tuin zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te houden en tegelijkertijd aantrekkelijk. Kies voor tuinplanten die niet buitensporig hard groeien en groene bodembedekkers. Zorg voor zon- en schaduwplekken. Een tuin bij een vakantiehuis is aantrekkelijk naar vergt het nodige onderhoud. Zo zie je maar, ieder voordeel heeft ook zijn nadeel.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]