Tips voor het inrichten van je vakantiehuis

Als je een vakantiehuis hebt kunnen kopen, ben je waarschijnlijk een gelukkig mens. Zo een plekje aan zee of in het bos biedt je fantastische mogelijkheden om te relaxen. En je kunt er zo vaak heen als je wilt. Maar wat als je dat mooie huisje ook wilt gaan verhuren. Waar moet je dan rekening mee houden?? Waar moet je op letten bij het inrichten van je vakantiewoning?

Vakantiehuis inrichten tips

Er zitten grote verschillen tussen de inrichting van de eigen woning en vakantiehuis

Er zitten nogal wat verschillen tussen een woonhuis en een vakantiehuis. In een woonhuis woon, werk en slaap je meestal. Het is je thuisbasis, een plek waar je thuis komt. Over het inrichten van een woning doe je vaak jaren. Je richt je huis in volgens de nieuwste woontrends, snufjes en eigen smaak.  Schilderijen, kamerplanten, antiek, snuisterijen en vooral foto’s en je herinneringen bepalen grotendeels de sfeer.  Net zoals jouw gezinssituatie en persoonlijke situatie verandert, verandert de woning met je mee.  Dit in tegenstelling tot de inrichting van een vakantiehuis welke je vaak éénmalig aanschaft en vele tientallen jaren mee gaat. 

Deze tips voor het inrichten van je vakantiehuis werken

Zoals gezegd, een vakantiewoning moet vooral praktisch ingericht zijn. Je moet niet alleen de beschikbare ruimte zo goed mogelijk benutten, het huisje moet ook goed en eenvoudig schoon te houden zijn. Zo kunnen ruimtebesparende meubels zoals een opklapbank of uitschuifbare tafel uitkomst bieden in huisjes met beperkte ruimte. De keuken moet zo praktisch mogelijk ingericht worden en dan kan bijvoorbeeld een hete lucht oven of magnetron uitkomst bieden. Maar tegelijkertijd, een vakantiewoning moet ook sfeer hebben en licht zijn. Deze tips om een vakantiehuis in te richten, helpen zeker bij de juiste keuzes. Het helpt je ook als je geschikte verlichting voor je huisje wilt kopen.

De juiste kamerplanten aanschaffen

Ook in een vakantieverblijf kunnen kamerplanten de boel aardig opfleuren. Maar niet iedere kamerplant is geschikt voor in zo een accommodatie. Tip, kies sterke en groene kamerplanten zoals de Ficus Lyrata of de Kentia Palm. Ga eens naar een tuincentrum met een groot assortiment groene en bloeiende kamerplanten en laat je deskundig adviseren.  Koop daar behalve de meest geschikte planten ook plantenvoeding. Een leuke kamerplant kan een verschil uitmaken, thuis en op vakantie.

Je vakantiewoning aan derden verhuren?

Indien het vakantieverblijf niet alleen voor eigen gebruik is, zijn er extra zaken om zeker rekening mee te houden. Niet alleen kan je dan beter geen persoonlijke spullen in het huis bewaren, je moet je huisje misschien ook anders gaan inrichten. Zo kan het best zijn dat je met het aanschaffen van tweedehands meubels een goede zet doet. Gebruikte meubels zijn veel goedkoper en zijn uitstekend geschikt voor een vakantiewoning met verhuur. Als een gast onverhoopt met koffie of eten morst op een bankstel of stoel, zijn de gevolgen niet zo groot. En dat is zeker ook handig als je gezinnen met kinderen en honden in je huisje ontvangt. Echter, de aanschaf van bijvoorbeeld een 2e hands wasmachine of koelkast is af te raden. Koop voor witgoed en dergelijke altijd producten met garantie en service. Dan is er altijd snel hulp als bijvoorbeeld een koelkast, wasdroger of wasmachine onverhoopt uitvalt.

Je huis leuk aankleden met wandkleden

Wanddecoratie maakt ook in een chalet of vakantiewoning een groot verschil. Zekere in een groot vakantiehuis kan een mooi wandkleed een bepaalde sfeer oproepen. Over sfeermakers gesproken, een spiegel of schilderij kan ook voor extra sfeer zorgen. Zaak is wel om niet te overdrijven en subtiel gebruik te maken van sfeermakers. 

De tuin

Een tenslotte, een tuin bij een vakantiehuis kan van grote meerwaarde zijn. Zeker als er ook nog een terras is met diverse zitjes, kan de vakantie niet meer stuk. Ook de keuze van het juiste tuinmeubilair is niet echt eenvoudig. Kies je voor een duurzaam product zoals teak of robinia? O kies je voor een tuintafel en stoelen van roestvrij aluminium?  Kies je voor veel tegels of voor veel groen? Alles heeft zijn voor- en nadelen. Als je het vakantiehuis verhuurt, is het zaak de tuin zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te houden en tegelijkertijd aantrekkelijk. Kies voor tuinplanten die niet buitensporig hard groeien en groene bodembedekkers. Zorg voor zon- en schaduwplekken. Een tuin bij een vakantiehuis is aantrekkelijk naar vergt het nodige onderhoud. Zo zie je maar, ieder voordeel heeft ook zijn nadeel.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]

Je tuin opknappen voor de zomer? 4 tips

Het is een klusje wat je vaak uitstelt totdat het écht nodig is: het zomerklaar [...]

Een frisse start voor je oude woonkamer: renovatietips

Loop je al een tijdje met het idee rond om je woonkamer een grondige opknapbeurt [...]

Wanneer verdien je je zonnepanelen terug?

Het installeren van zonnepanelen is een investering die steeds meer huishoudens overwegen. Maar een belangrijke [...]

Woontrend: organische vormen in het interieur

In een wereld die steeds hectischer en digitaler wordt, zoeken we steeds vaker naar manieren [...]

Leibomen kopen: een groene oase voor je tuin

Leibomen zijn de perfecte oplossing voor iedereen die op zoek is naar een combinatie van [...]

Hoe overwin je de uitdagingen bij het kopen van een nieuwe tv?

Het kopen van een nieuwe televisie kan een uitdagende onderneming zijn. Met de snelle technologische [...]