Van pasta tot pudding: 6 culinaire toepassingen van semolina

Semolina is griesmeel gemaakt van durumtarwe. Dit ingrediënt wordt in verschillende keukens over de hele wereld gebruikt voor de meest uiteenlopende gerechten en culinaire toepassingen. Van pasta tot pudding. In deze blog zullen we 6 populaire culinaire toepassingen van semolina bespreken. Ben je benieuwd waar dit veelzijdige meel zoal voor gebruikt wordt? Lees dan snel verder, want hieronder vind je de populairste toepassingen.

Pasta

Pasta

Eén van de bekendste manieren waarop semolina wordt gebruikt is bij het bereiden van pasta. Om een pastadeeg te maken, wordt de semolina vaak gemengd met water. Hierna kan het deeg dun worden uitgerold en in verschillende vormen worden gesneden. Denk aan lasagnebladen, spaghetti en tagliatelle. De semolina geeft de pasta een stevige textuur en een lichte nootachtige smaak. Het is dan ook niet zo vreemd dat semolina ook wel als pastabloem wordt verkocht. Zo ook de semolina / pastabloem van Baktotaal.

Couscous

Ook couscous wordt gemaakt van semolina. Dit gerecht gemaakt van griesmeel van durumtarwe komt van oorsprong uit Noord-Afrika. Bij de bereiding van couscous wordt de semolina tot kleine korrels gevormd. Deze worden vervolgens gestoomd en kunnen als bijgerecht of als basis voor een maaltijd worden geserveerd.

Paneermeel

Wist je dat semolina zeer geschikt is als paneermeel? Dankzij de grove textuur is het de ideale vervanger voor broodkruimels als paneermeel. Gebruik het bijvoorbeeld voor het paneren van vis of kip. Mocht je geen kant-en-klare paneermeel of oud brood in huis hebben, maar wel semolina, dan hoef je dus niet speciaal eerst nog naar de supermarkt. Je kunt de semolina prima gebruiken voor het paneren van jouw gerechten.

Pizzabodems

In sommige regio’s in Italië wordt semolina gebruikt bij het maken van pizzadeeg. Semolina geeft de pizzabodem een nootachtige smaak en een knapperige textuur. Het is ook mogelijk om de semolina met tarwemeel te mengen. Op deze manier kun je een pizzabodem maken met een net iets andere smaak, textuur en knapperigheid.

Pudding

Wil je een stevige en romige pudding maken? Semolina leent zich hier uitstekend voor. Het enige wat je hoeft te doen is de semolina, samen met wat suiker en andere smaakstoffen als vanille of citroen, in melk of water koken. De pudding wordt vervolgens gekoeld en geserveerd als een eenvoudig maar smakelijk dessert.

Gebak

Semolina zien we tot slot ook vaak terug als ingrediënt in gebak en desserts. Zo kent Griekenland bijvoorbeeld galaktoboureko. Dit traditionele dessert bestaat uit laagjes filodeeg gevuld met een romige pudding gemaakt van semolina, melk en suiker. Tevens kan semolina gebruikt worden om de textuur van cakes en dergelijke te verbeteren. Kortom, semolina is zeer veelzijdig! Je koop het gemakkelijk en snel online bij Baktotaal.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]