Veilig bouwen en verbouwen: stappenplan en tips

Bij bouwwerkzaamheden is de veiligheid van iedereen die zich op de bouwplaats begeeft heel belangrijk. Daarom wordt op veel bouwplaatsen het dragen van werkschoenen, een helm en soms een beschermende bril verplicht gesteld. Dit geldt niet alleen voor de werknemers maar ook voor diegenen die de werkplaats bezoeken, zoals bijvoorbeeld een opdrachtgever of bouwopzichter. Het dragen van goede werkschoenen voor zij die op een bouwplaats werkzaam zijn is heel belangrijk. Zo wordt de kans op letsel aan de voeten tot een minimum beperkt.

Veilig verbouwen

Verschillende soorten werkschoenen

Werkschoenen zijn te koop in verschillende klassen. Het hangt van de situatie op de werkplek af welke soort schoenen worden aanbevolen of verplicht gesteld. Het is belangrijk om passende schoenen voor uw werkgebied te dragen. Kies hierin bijvoorbeeld voor werkschoenen van Engelbert Strauss. Als er bijvoorbeeld risico is dat er zware of scherpe voorwerpen op uw voeten kunnen vallen of dat uw voeten bekneld raken, dan draagt u werkschoenen met een stalen neus. Die zorgen ervoor dat als er wat mis gaat, de kans klein is dat dit leidt tot blijvend letsel. Naast schoenen ook kleding kopen, ook daarvoor kun je terecht bij Engelbert Strauss. Geschikt voor kou in de winter, en zelfs op een warme manier buiten werken in de winter. Liever minder warme kleding, ook in de zomer kun je bij dit merk terecht voor kwalitatieve kleding.

Bescherm ogen en oren

Ogen en oren zijn kwetsbaar tijdens bouwwerkzaamheden. Het is daarom belangrijk om ze indien nodig te beschermen. Oogbescherming is aanbevolen bij onder andere las- en soldeerwerkzaamheden en bij het zagen van hout, metaal of andere materialen waarbij splinters weg kunnen springen. Gehoorbescherming is verplicht als het geluid van machines boven een bepaald maximum uitkomt, ook als de machine maar even wordt gebruikt. Goede voorbeelden zijn motorzagen. Bij het gebruik van zo’n zaag is het zeker aan te raden om gehoorbescherming te dragen. Schade aan ogen of oren is vaak onherstelbaar en kan soms langzaam steeds erger worden totdat doofheid of slechtziendheid is ontstaan waar niets meer aan te doen is. 

Steigerbouw volgens de voorschriften

Bij veel bouwprojecten wordt gebruik gemaakt van een steiger. Er zijn verschillende typen steigers. Voor welke wordt gekozen hangt af van de aard van de werkzaamheden en de hoogte van het pand. Een steiger mag pas worden betreden als deze is gekeurd. Dit staat vermeld op een kaart die bij de trap van de steiger moet hangen. Daar staat ook vermeld wanneer de steiger is gekeurd. Als een steiger langer staat moet hij meerdere keren worden gecontroleerd om te waarborgen dat deze nog veilig is. Een steiger mag in veel gevallen niet worden opgebouwd als er een stormachtige wind staat van meer dan windkracht 7. 

Maak gebruik van vakbekwame medewerkers

Wanneer u, als bedrijf of als particulier, een verbouwing laat uitvoeren is het zeer belangrijk om gebruik te maken van vakbekwaam personeel. Zij weten niet alleen hoe de werkzaamheden uitgevoerd dienen te worden maar zullen ook de voorgeschreven veiligheidsmaatregelen in acht nemen. U bent als opdrachtgever grotendeels verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkplek. Als er iets misgaat dan kan het gebeuren dat u aansprakelijk wordt gesteld. Schakel dus altijd erkende bedrijven in, zowel voor de basis bouwwerkzaamheden als voor overige werkzaamheden zoals het aanleggen van elektrische installaties of timmer- en schilderwerk. 

Zorg voor een haalbare planning

De veiligheid op de werkplek wordt beter gewaarborgd wanneer de vakmensen voldoende tijd krijgen om hun werk te doen. Zorg dus dat u uitgaat van een realistische planning. Haastige spoed is zelden goed is een gezegde dat ook zeker bij bouwwerkzaamheden opgaat. Een fout in de constructie kan leiden tot gevaarlijke situaties en hoge herstelkosten achteraf. Ook voelen de mensen die de werkzaamheden moeten uitvoeren zich een stuk veiliger als er niet te veel druk op de ketel zit. Natuurlijk moet er doorgewerkt worden, maar de voortgang hangt ook van de omstandigheden af. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat er bij bepaalde weersomstandigheden niet kan worden gewerkt zoals vorst, zware regenval of storm. 

Zelf verbouwen? Weet waar u aan begint

Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om de verbouwing van uw huis zelf aan te pakken. Maar bedenk goed waar u aan begint. Pak in ieder geval niet meerdere klussen tegelijk op, maak eerst af waar u mee bezig bent. Doet u dat niet dan loopt u het risico om maanden of zelfs jaren in een bouwput te moeten leven en dat houdt uiteindelijk niemand vol. Zijn er klussen die u niet zelf kunt, dan is het verstandig om hiervoor direct een deskundige vakman in te schakelen en het er niet op aan te laten komen dat er van alles mis gaat. Bovendien heeft deze deskundige vakman een VCA certificaat voor veilig werken.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Nieuwe droomkeuken? Zo kun je deze realiseren

Het realiseren van je droomkeuken is een spannend en bevredigend project. Een keuken is niet [...]

Een gezellig buitenverblijf creëren met stijlvolle tuinmeubels: hoe pak je dat aan?

De tuin is een heerlijke plek om lekker te zitten tijdens de warmere zomerdagen. Daarnaast [...]

Zijn je leidingen thuis vaak verstopt? Hier zijn wat oorzaken en oplossingen

Niets is zo irritant als een gootsteen die niet doorloopt, een toilet dat niet goed [...]

4 redenen waarom je een vloerkleed in huis moet nemen

Een vloerkleed kan een geweldige toevoeging zijn aan elk interieur. Of je nu op zoek [...]

Woningrenovatie: hoe pak je dat aan?

Het renoveren van een woning biedt een unieke kans om nieuw leven in een oud(er) [...]

Screens: alle voordelen van screens voor je ramen

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je wooncomfort en het verlagen van je energiekosten, [...]

Wat is belangrijk bij stoelen voor in de horeca?

Stoelen zijn een essentieel onderdeel van elk horecagelegenheid, of het nu gaat om een café, [...]

Bijpassende eettafel en bijzettafel: zo zorg je voor een bijpassend geheel

Het kiezen van meubels voor je woonkamer en eetkamer kan een uitdagende taak zijn, vooral [...]

Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]