Veilig buiten spelen: zo zorg je dat kinderen veilig buiten kunnen spelen

Kinderen moeten voldoende mogelijkheden hebben om te spelen. Zo ontwikkelen ze vaardigheden waar ze als volwassene later veel aan hebben. Door te spelen leren kinderen samen te werken en andere sociale vaardigheden zoals correct omgaan met andere kinderen en leren dingen te delen en te overleggen zonder meteen de eigen zin door te drijven. Maar ook de motorische ontwikkeling van je kind is gebaat bij spel. Daarom wordt hier bij peuterspeelzalen en tijdens de kleuterjaren op de basisschool veel aandacht aan besteed.

Veilig buiten spelen

Kan mijn kind wel veilig buiten spelen?

Veel ouders maken zich zorgen of hun kind wel veilig buiten kan spelen. Als er sprake is van druk verkeer is het natuurlijk belangrijk dat je je kind pas zonder direct toezicht buiten laat spelen als het daar oud genoeg voor is. Je kind moet leren niet zonder op of om te kijken de straat op te rennen, ook niet als zijn bal de straat op rolt of als een vriendje of vriendinnetje al aan de overkant van de straat is. Het is belangrijk om kinderen te leren om ook in een autoluwe, kindvriendelijke buurt altijd goed op te letten en nooit zonder goed links en rechts te kijken een straat over te steken. Als dat er eenmaal in zit als automatisme zal je kind dit principe hopelijk overal toepassen, dus ook op plekken waar goed uitkijken voor het oversteken wel degelijk nodig is. 

Speelgoed voor je kind om mee buiten te spelen

Het is niet meer zo standaard als vroeger dat jongens buiten spelen met een voetbal en meisjes met een springtouw. Het is belangrijk dat je kind speelt met dat wat hij of zij leuk vindt. Meisjes die willen voetballen of jongens die met een springtouw willen spelen zijn inmiddels gelukkig breed geaccepteerd. Maar er zijn natuurlijk meer speelattributen waarmee je kind buiten kan spelen. Het mooiste is als dat kan op een veilige plek, zoals in een woonerf waar geen auto’s komen of waar alleen stapvoets mag worden gereden. Als dat niet mogelijk is zal je je kind moeten leren op de stoep te blijven en ook daar goed uit te kijken. Op de stoep lopen immers mensen die soms misschien slecht ter been zijn omdat het gaat om ouderen of minder validen. 

Luxe buitenspeelgoed voor je kind

Ouders die het zich kunnen veroorloven vinden het vaak leuk om hun kind iets bijzonders te geven om mee te spelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een elektrische kinderscooter of een kinderquad. Deze voertuigen zijn in principe veilig voor kinderen mits ze de voor het speelgoed aanbevolen leeftijd hebben bereikt. Als je kind voor het eerst zijn elektrische kinderscooter gebruikt is het natuurlijk wel aan te raden dat je daar als ouder bij bent en je kind hierin voor zover nodig begeleidt. De snelheid van rijdend kinderspeelgoed is weliswaar aangepast maar toch kan een elektrische kinderbuggy of scooter best nog een flinke snelheid bereiken en dan zit een ongeluk soms in een klein hoekje. Deze speelvoertuigen zijn om die reden ook niet geschikt om in huis te gebruiken. 

Leer je kind al van jongs af aan de verkeersregels

Het is belangrijk dat je kind leert welke regels in het verkeer gelden. Kinderen die alleen maar met de auto door hun ouders overal naartoe worden gereden hebben soms geen idee van de regels die op straat gelden. Er wordt op de basisschool wel aandacht aan verkeersonderwijs gegeven maar hier ligt natuurlijk ook een duidelijke taak voor de ouders. Zij moeten ervoor zorgen dat hun kind veilig op de fiets naar school kan als hij of zij daar de leeftijd voor heeft. Uit onderzoek blijkt dat brugklassers vaak de regels in het verkeer niet kennen en daardoor in gevaarlijke situaties terecht kunnen komen. Natuurlijk wil je niet dat dit jouw kind overkomt. 

Jong geleerd is oud gedaan

Een kind dat al van kleins af aan leert hoe het veilig buiten kan spelen zal minder snel betrokken raken bij een ongeluk. Jaarlijks komen er nog steeds tientallen kinderen om in het verkeer. Natuurlijk kun je niet alles voorkomen, ook een kind dat van zijn ouders een gedegen opvoeding kreeg om veilig buiten te spelen kan het slachtoffer worden van een ongeluk. Maar de kans wordt een stuk kleiner als je je kind de risico’s leert als hij buiten speelt, of dat nu met een ouderwetse bal is of met een moderne elektrische kinderquad.