VERLICHTINGTIPS: ideale verlichting in de woonkamer

Voor velen is de woonkamer de belangrijkste plek in huis. Het is belangrijk dat deze ruimte de juiste verlichting heeft. Je wil lekker eten aan de eettafel, een krantje lezen op de bank of heerlijk relaxen met een goed boek in jouw relaxfauteuil. Voor elk moment moet de juiste verlichting in de woonkamer aanwezig zijn. In deze blog nemen wij jou, samen met Straluma, de grootste verlichtingszaak van Nederland, mee in de verlichtingtips woonkamer: dé verlichting tips die jij nodig hebt om van jouw woonkamer een echt gezellige plek in huis te maken. Hoog tijd om de verlichting eens goed te bekijken.

VERLICHTINGTIPS: ideale verlichting in de woonkamer

Basisverlichting voor in de woonkamer

Een functionele woonkamer heeft in de eerste plaats goede basisverlichting nodig. Dit is verlichting met een hoge lichtopbrengst, oftewel die zorgt voor veel licht. Dit kunnen bijvoorbeeld meerdere inbouwspots of opbouwspots zijn. Zo kun je snel zorgen voor meer licht wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar je sleutels. Het slimst is het om te kiezen voor dimbare basisverlichting. Je kunt de functionele verlichting dan dimmen wanneer je ‘s avonds lekker op de bank ligt. Hieronder vind je de drie populairste soorten basisverlichting:

  • Opbouwspots: de opbouwspot is een stijlvolle soort verlichting. Je moet er rekening mee houden dat ze vooral geschikt zijn voor hogere plafonds, en dat de spots zichtbaar zijn. Wel zorgt een opbouwspot in de juiste stijl voor een stijlvol uitzicht.
  • Inbouwspots: de juiste inbouwspots zorgen voor rustige uitstraling. Ze matchen met de rest van het interieur en zijn bovendien goed verborgen in het plafond.
  • Plafonnières & plafondspots: deze keuze voor functionele verlichting is de meest bekende, maar ook zichtbare vorm van verlichting. Tegenwoordig ook verkrijgbaar in verschillende vormen en qua uiterlijk matchen met elke interieurstijl.

Hanglampen voor boven de eettafel

De meeste mensen beginnen in de woonkamer met het vervangen van de hanglampen boven de eettafel. Het is belangrijk dat de hanglamp matcht met het model van de eettafel, de hoogte van de ruimte en de interieurstijl. In onze ogen mag een hanglamp boven de eettafel best een eye-catcher zijn, hij hangt immers volledig vrij in jouw woonkamer.

Hanglampen voor boven de ronde eettafel

Een ronde tafel is gezellig: je zit écht samen aan tafel en kunt ook iedereen gemakkelijk aankijken. Niet gek dus dat ronde eettafels steeds vaker een plek veroveren in Nederlandse huiskamers. Je kunt boven een ronde tafel kiezen voor één hanglamp, maar ook voor meerdere kleine lampen: oogt speelser dan één grote hanglamp.

Hanglampen boven de ovale eettafel

De ovale eettafel combineert het beste van de rechthoekige en ronde eettafel. Je hebt een lange tafel, maar toch de gezelligheid van een ronde tafel. Doordat een ovale eettafel aan de uiteinden minder breed is, zijn grote lampen boven een ovale eettafel lastig. Onze verlichtingtip woonkamer voor de ovale eettafel: kies meerdere kleine lampen naast elkaar.

Hanglampen boven de vierkante eettafel

Een vierkante eettafel: ideaal voor kleinere ruimtes. Je hebt ze al met een doorsnede van 60 cm, 80 cm en 100 cm. Voor de verlichting boven een vierkante tafel gelden dezelfde regels dan voor ronde eettafels. Kies daarom voor één hanglamp, of meerdere kleine hanglampen die je boven de eettafel op een bosje bij elkaar hangt.

Hanglampen boven de rechthoekige eettafel

Met stipt de populairste vorm eettafel is natuurlijk de rechthoekige eetkamertafel. Een groot voordeel is dat boven een rechthoekige eettafel vrijwel alles past. Je kunt kiezen voor een grote hanglamp, twee grote hanglampen of meerdere kleine hanglampen.

De juiste maat hanglamp voor boven de eettafel kiezen

Een belangrijke verlichtingtip voor in de woonkamer die wij jou willen meegeven is het bepalen van de juiste hoogte voor de hanglamp boven de eettafel. Bovendien bekijken we wat de optimale breedte is voor de hanglamp voor boven de eettafel. De onderkant van de lamp moet +/- 70 cm boven de eettafel hangen, dit geeft het mooiste effect voor de hanglamp boven de eettafel. Zorg dat er aan beide kanten van de tafel minimaal 30 cm overblijft. Voor een tafel van 200 cm geldt een maximale breedte van 140 cm voor de hanglampen. Voor het kiezen van de juiste maat hanglamp boven de eettafel kunt je het beste een krant uitknippen op de gekozen maat. Je hebt zo snel een goed gevoel van de verhouding van de hanglamp tegenover de eettafel.

De juiste verlichting boven jouw zithoek

Naast de eettafel is er nog een belangrijke plek in de woonkamer: de zithoek. Ook in de zithoek is het belangrijk om de juiste verlichting te kiezen. Kies voor een combinatie van verschillende lampen. Combineer direct licht met indirect licht en sfeerverlichting. Op die manier vind je gemakkelijk de juiste balans en maak je de zithoek speels ogend. Wil je dat de zithoek rust uitstraalt, ga dan op zoek naar hanglampen in één serie. Alle lampen ogen dan hetzelfde en hebben dezelfde woonstijl.

De juiste leeslamp naast de fauteuil of relaxstoel

Tot slot: bij een mooie fauteuil of relaxstoel hoort een bijpassende leeslamp. Je hebt hiermee gericht, functioneel licht bij de fauteuil. Je kunt hierdoor het boek goed lezen, maar behoudt tegelijkertijd de sfeer in de rest van de woonkamer. Je kunt hierbij kiezen voor een vloerlamp, een uplighter met lees arm of een tafellamp op een bijzettafeltje. Wat je ook kiest, maak het vooral functioneel voor jezelf. Geniet van een goed boek, en maak de lamp bijzaak.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]

Tijd om je woning te verduurzamen? Dit zijn 4 tips hoe je dat het makkelijkste doet!

In een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter onderwerp vormt is het belangrijk dat we [...]

Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een [...]

Milieuvriendelijke kelderafdichting: duurzaamheid voor een droge kelder

Een van de cruciale aspecten van kelderafdichting is niet alleen de bescherming van je huis [...]

Dit moet jij weten over een garagedeur van aluminium

Veel woningen hebben een garage. Garages zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan [...]

Hoeveel kost een hal- en traprenovatie?

Bij het renoveren van een woning wordt vaak veel aandacht besteed aan woonkamers, keukens en [...]