Gebruikte of nieuwe heftruck kopen: de verschillen

Wanneer je op zoek bent naar een heftruck dan kun je natuurlijk een nieuwe kopen bij een dealer. Maar een alternatief is een gebruikte heftruck. Deze zijn goedkoper en voldoen in de meeste gevallen nog prima. Het grote voordeel is natuurlijk dat de prijs van een tweedehands heftruck een stuk lager ligt dan die van een nieuwe. Het is wel belangrijk dat je goed onderzoek doet voordat je een gebruikte heftruck aanschaft. Zo voorkom je een miskoop.

De aandachtspunten bij het kopen van een nieuwe heftruck

Bij de aanschaf van een nieuwe heftruck moet je je goed oriënteren welke heftruck voor jou het beste past. Belangrijk is bijvoorbeeld waar je de heftruck gaat gebruiken en waarvoor. Zoek je een heftruck voor in een gesloten magazijn of juist voor gebruik op een buitenterrein. Vervolgens is het van belang dat je het laadvermogen van de heftruck weet. Het is zonde om je te oriënteren op heftrucks en er vervolgens achter te komen dat ze niet geschikt zijn voor het doel waarvoor je ze wilt inzetten. 

Veilig rijden met een heftruck

Bedenk dat rijden en werken met een heftruck training en behendigheid vereist. Het is niet voor niets dat heftruckchauffeur een erkend diploma is. Je mag vanaf een leeftijd van 16 jaar met een heftruck rijden, maar je moet hiervoor dus een vaardigheidsdiploma bezitten. Heb jij of je medewerker dit niet dan ben je strafbaar. Daarnaast ben je sowieso aansprakelijk als er een ongeluk gebeurt met misschien wel lichamelijk letsel als een onbevoegde bestuurder op de heftruck zat. 

Verschillende soorten heftrucks

Heftrucks zijn er in soorten en maten. Er zijn kleine, goed wendbare heftrucks, die meestal in loodsen en grote magazijnen worden gebruikt. Ze zijn geschikt voor relatief kleine hoeveelheden materialen, zoals ingepakte pakketten die naar een vrachtwagen moeten worden gereden. Ook zijn ze ideaal voor het op zijn plaats zetten van voorraden. Dan zijn er zware heftrucks die gebruikt worden op bouwplaatsen. Deze worden gebruikt om zware materialen te verplaatsen. Denk aan betonnen platen of blokken, of onderdelen van een bouwsteiger. Ook is er verschil in de hoogte die een heftruck kan bereiken. Hier moet je dus rekening mee houden als dit voor jouw bedrijf van belang is. 

Waar moet je op letten als je kiest voor een gebruikte heftruck?

Koop gebruikte heftrucks alleen bij een erkende dealer. Zo voorkom je dat je een heftruck aanschaft met gebreken en dan kunnen de kosten snel oplopen. Oriënteer je van tevoren over prijzen van tweedehands heftrucks, zodat je weet met welk bedrag je rekening moet houden. Wordt een gebruikte heftruck voor veel minder dan de gangbare prijs aangeboden dan kun je er op voorhand vanuit gaan dat het om een voertuig gaat waar iets aan mankeert wat de verkoper verzwijgt. 

Hoe weet ik dat een handelaar in gebruikte heftrucks betrouwbaar is?

Wanneer je een heftruck wilt kopen, is het belangrijk om informatie in te winnen over het bedrijf dat jouw heftruck gaat leveren. Zeker als het gaat om een gebruikt exemplaar wil je zekerheid hebben over bijvoorbeeld garantie en eventueel de mogelijkheid om de heftruck om te ruilen als je niet tevreden bent. Je kunt online zoeken naar referenties over handelaren in gebruikte heftrucks. Hieruit kun je vaak al veel opmaken. Zijn er veel klachten over een bedrijf, dan is het waarschijnlijk verstandig om voor een andere leverancier te kiezen. Zijn de kritieken lovend dan kun je bij deze dealer waarschijnlijk met een gerust hart een heftruck kopen, of het nu om een nieuwe heftruck gaat of over een gebruikte. 

De levensduur van een heftruck

Een heftruck kan tientallen jaren dienst doen. Dat geldt zeker ook voor gebruikte heftrucks. Je kunt wat dat betreft dus gerust voor een gebruikte heftruck gaan. Alles valt of staat met juist gebruik en tijdig onderhoud van de machine. Hiervoor kun je een professional laten langskomen bij je bedrijf die in één of enkele dagen alle heftrucks die je in gebruik hebt een onderhoudsbeurt geeft. De reden waarom gebruikte heftrucks zo populair zijn, is dat ze ondanks dat ze aan een tweede of misschien wel derde leven beginnen, oersterk zijn. Daardoor kun je een heftruck wel tientallen jaren gebruiken voordat hij definitief met pensioen gaat.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]