Verschillende soorten jaloezieën: hoe maak je een keuze?

De jaloezie is al een tijd één van de meest populaire vormen van zonwering en daarom zijn er ondertussen al een aantal verschillende soorten jaloezieën waaruit je kunt kiezen. Deze zijn elk geschikt voor andere situaties en ruimtes, dus de keuze is belangrijk. Het kan soms lastig zijn om de beste jaloezie uit te kiezen voor jouw situatie. Daarom kun je de volgende informatie over de verschillende soorten jaloezieën die het meest gangbaar zijn gebruiken om voor jou de juiste keuze te maken.

Verschillende soorten jaloezieën

Verschillende soorten jaloezieën

Als je aan een jaloezie denkt, dan denk je waarschijnlijk aan een vorm van zonwering die bestaat uit lamellen. Deze lamellen gaan open en dicht door ze te kantelen of door ze omhoog of opzij te trekken. Hierdoor heb je zelf exact in de hand hoeveel licht je naar binnen laat komen en hoeveel inkijk je tegen wilt houden. De verschillende soorten jaloezieën die we hier behandelen werken voornamelijk via dit systeem. Het onderscheid wordt gemaakt door te kijken naar de materialen waarvan ze gemaakt zijn en de manier waarop ze openen en sluiten. Hier vind je alle informatie over de verschillende soorten jaloezieën en over situaties waarin ze het beste worden toegepast.

Venetiaanse- en verticale jaloezieën

Eén manier om de verschillende soorten jaloezieën van elkaar te onderscheiden is door te kijken naar de manier waarop de lamellen zijn gemonteerd. En dan heb je de keuze tussen horizontale- en verticale lamellen.

Horizontaal

De standaard jaloezie heeft horizontale lamellen en dit wordt ook wel de Venetiaanse jaloezie genoemd. Deze kantel je met een stokje en trek je omhoog of laat je zakken met een ketting. Horizontale jaloezieën worden van een verscheidenheid aan materialen gemaakt en zijn in een hele brede prijsklasse te krijgen. Je kunt een Venetiaanse jaloezie al kopen voor een paar tientjes. Kies je voor een waterafstotend materiaal, dan zijn ze in alle ruimtes toe te passen, ook de badkamer en de keuken. Van alle verschillende soorten jaloezieën is deze bijzonder effectief en praktisch, maar niet altijd even sfeervol. Tegelijkertijd is deze optie vaak wel goedkoper dan de andere verschillende soorten jaloezieën.

Verticaal

Je wijst de verticale jaloezie gemakkelijk aan uit de verschillende soorten jaloezieën, omdat de lamellen verticaal hangen. Deze zijn dan meestal gemaakt van stof (andere materialen zijn ook mogelijk) en worden verzwaard met een gewicht. Ook hier draai je ze om licht binnen te laten of buiten te sluiten en heb je de optie om de jaloezieën volledig open te trekken of te sluiten. Deze optie geeft de ruimte vaak een romantische en zachte sfeer dan wanneer je Venetiaanse jaloezieën gebruikt. Tegelijkertijd worden ze meestal niet als volledige zonwering gebruikt en laten ze nog steeds licht door omdat de lamellen dun zijn. Voor slaapkamers of ruimtes die donker moeten zijn kun je misschien beter één van de andere verschillende soorten jaloezieën uitkiezen.

Echt hout of faux hout?

De verschillende soorten jaloezieën die we hier bespreken worden gemaakt van een verscheidenheid aan materialen. En als je dan van hout houdt, dan heb je de keuze uit twee mogelijkheden. Allereerst is er uiteraard het echte hout met een warme en sfeervolle uitstraling en uniek uiterlijk. Daarnaast is er faux hout, wat een kunststof is met een houtnerf erin verwerkt. Tegenwoordig kunnen ze deze zo maken dat je niet ziet dat het namaak is. Het grote verschil is dat kunststof onderhoudsarm is, dat het ook in natte ruimtes of zelfs buiten kan worden toegepast en dat het bijzonder lang meegaat. Daarnaast is het goedkoper. Je kunt uit de verschillende soorten jaloezieën van hout dus ook prima voor de faux soort kiezen. Dan heb je wel de lusten van hout, maar niet de lasten.

Honingraat of Romeins?

Er zijn ook verschillende soorten jaloezieën die geen lamellen hebben. Toch worden deze onder de jaloezieën geschaard, omdat je ze op eenzelfde manier optrekt en naar beneden haalt. Wil je van de verschillende soorten jaloezieën weten welke het sfeervolst zijn, dan is een jaloezie van stof een goede keuze. We hebben de verticale jaloezieën al besproken, maar er zijn nog twee verschillende soorten jaloezieën die meestal van stof worden gemaakt.

Honingraat

Dit type jaloezie krijgt zijn naam van de manier waarop de stof gevouwen is. Je trekt de jaloezie op of laat hem zakken en als je naar de zijkant kijkt, dan zie je dat er tussen de stoflagen een ruimte open is met de vorm van een honingraat. Dit type jaloezie is dus vrij dik en is bijzonder effectief. Kies voor een kwalitatieve donkere stof en er is geen sprake meer van inkijk of lichtinval. Kies juist voor een lichtere kleur en je houdt de zon tegen, maar het licht komt nog door. Van alle verschillende soorten jaloezieën is dit het type dat mogelijk nog het meest onbekend is. Je past het toe in ruimtes zoals de slaapkamer en de woonkamer. Voor de keuken en de badkamer kun je beter een jaloezie kiezen die minder gevoelig is voor vocht.

Romeins

De Romeinse jaloezie werkt precies hetzelfde als de honingraat jaloezie. Het bestaat ook uit stof, maar is niet gevouwen. De Romeinse jaloezie wordt omhoog getrokken en valt dan in een nette plooi. Dat maakt dit dan ook de meest romantische optie van alle verschillende soorten jaloezieën. Het is een uitstekende keuze voor de slaapkamer of voor een ruimte waar wat extra sfeer nodig is.

Welke van de verschillende soorten jaloezieën is geschikt voor jou?

Als je uit deze verschillende soorten jaloezieën een keuze wilt maken, dan is het belangrijk dat je jezelf de volgende vragen stelt.

  1. In welke ruimte wil je dat de jaloezieën komen te hangen? In de badkamer en keuken is het belangrijk dat het materiaal waterafstotend is, bijvoorbeeld, en in de slaapkamer heb je mogelijk een sfeervolle jaloezie nodig die het licht goed blokkeert. In de woonkamer wil je privacy creëren, maar is volledige verduistering mogelijk niet gewenst.
  2. Welke stijl heeft je interieur? Heb je een modern interieur? Dan zijn Venetiaanse- of honingraat jaloezieën een uitstekende keuze. Bij een industrieel interieur kun je metalen Venetiaanse jaloezieën overwegen. In klassieke en landelijke woningen is de Romeinse-, verticale- of houten jaloezie erg mooi.

Kijk op www.doehetbudget.nl en vraag naar de mogelijkheden.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]