Verzwaringsdeken: de kenmerken, voordelen en nadelen

Er zijn heel veel mensen op de wereld te vinden die veel moeite hebben met slapen. De ene komt elke avond maar moeilijk in slaap en anderen worden talloze keren wakker gedurende de nacht. Het ene mens is het andere niet en dat maakt dat niet iedereen op dezelfde manier slaapt. Er bestaan ook hele onrustige slapers die de volgende ochtend als het ware andersom in bed wakker worden. Aangezien een goede nachtrust erg belangrijk is om gezond te blijven, is het van belang dat ook onrustige slapers een goede nachtrust hebben. Om hierbij te kunnen ondersteunen is er de verzwaringsdeken uitgevonden.

Verzwaringsdeken: de kenmerken, voordelen en nadelen

Verbeter je nachtrust met een verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken is een deken die ervoor zorgt dat je als onrustige slaper veel minder onrustig slaapt. Je kunt door met zo’n deken te slapen ervoor zorgen dat je veel beter slaapt en echt uitgerust wakker wordt. Zo’n deken is een stuk zwaarder dan een normale deken en is zo gemaakt dat deze gebruik maakt van therapeutische technieken. Door druk uit te oefenen kan het zenuwstelsel tot rust komen. Tevens helpt de druk pijn te verlichten en is het zelfs een manier om angsten drastisch te verminderen en zelfs wegnemen. In de deken zitten objecten die deze zwaarder maken. Denk hierbij aan kraaltjes van bijvoorbeeld plastic of glas wat gemengd wordt met katoen om het wel als dekbed te laten voelen.  

Eenvoudig de deken wassen

Een verzwaringsdeken kan tussen de 5 tot 15 kilo wegen. Deze zijn dan geschikt voor volwassenen. Kinderen hebben een lichtere deken nodig. Wanneer je een verzwaringsdeken wilt gaan gebruiken, is het verstandig te kijken of deze uit 1 stuk bestaat of dat deze een losse buitenhoes heeft. Het tweede type is namelijk veel eenvoudiger als het op wassen aankomt. Ook droogt deze veel sneller en kun je deze sneller weer in gebruik nemen. Op deze manier hoef je nooit zonder de deken te slapen en kun je wanneer je dit nodig hebt genieten van een ontspannen nachtrust. Pas wel op dat je niet verslaafd raakt aan de verzwaarde deken, zorg dat je ook zonder kunt slapen.

Voordelen van de deken

Het grootste voordeel aan een verzwaringsdeken is dat deze je op de een of andere manier kan kalmeren. Het zorgt ervoor dat je een stofje aanmaakt die je helpt beter te slapen. Tevens geeft een verzwaringsdeken je een geborgen gevoel. Door onder de deken te slapen, creëert je lichaam een gelukshormoon. Dit hormoon kan vervelende pijn verlichten, stress verminderen, depressies verminderen en je zelfvertrouwen en gevoel van veiligheid een boost geven. Het meest voor de hand liggende voordeel is natuurlijk dat je nachtrust er gewoon veel beter van wordt en je met een goed gevulde batterij aan je dag begint.   

Zelf een deken maken    

Wil je een verzwaringsdeken, maar wil je wel graag wat geld besparen? Het is mogelijk om zelf zo’n deken te maken. Je kunt online meerdere handleidingen vinden hoe je dit zelf moet doen. Let wel op dat je goed materiaal gebruikt en de deken niet te zwaar maakt. Als deze namelijk te zwaar is, kan dit juist weer een negatieve invloed op je lichaam zijn. Je kunt bijvoorbeeld sneller geïrriteerd raken of juist veel slechte slapen. Zorg ook dat je goede vulmiddelen pakt en er wel ook zacht materiaal aan toevoegt om toch het idee van een dekbed te krijgen. Het is ook mogelijk een zelfmaakpakket te kopen. Hiervoor kun je het beste online kijken.

Nadelen van de deken

Er zijn ook wel nadelen op te noemen van een verzwaringsdeken. Als je zo’n deken langdurig gebruikt, kan dit ervoor zorgen dat het effect uitgewerkt raakt. Het is ook mogelijk dat je helemaal niet meer zonder kan. Je hebt dan altijd je deken nodig om in slaap te vallen. Je moet dus echt wel opletten hoe vaak en wanneer je de deken precies gebruikt. Het is daarnaast ook erg belangrijk dat de persoon die onder de deken ligt er ook zelf weer onder weg kan komen. Er zijn ook bepaalde ziektes waarbij je beter geen verzwaringsdeken kunt gebruiken als je hier last van hebt. Denk daarbij aan longziekten, slaapapneu en diabetes.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Nieuwe droomkeuken? Zo kun je deze realiseren

Het realiseren van je droomkeuken is een spannend en bevredigend project. Een keuken is niet [...]

Een gezellig buitenverblijf creëren met stijlvolle tuinmeubels: hoe pak je dat aan?

De tuin is een heerlijke plek om lekker te zitten tijdens de warmere zomerdagen. Daarnaast [...]

Zijn je leidingen thuis vaak verstopt? Hier zijn wat oorzaken en oplossingen

Niets is zo irritant als een gootsteen die niet doorloopt, een toilet dat niet goed [...]

4 redenen waarom je een vloerkleed in huis moet nemen

Een vloerkleed kan een geweldige toevoeging zijn aan elk interieur. Of je nu op zoek [...]

Woningrenovatie: hoe pak je dat aan?

Het renoveren van een woning biedt een unieke kans om nieuw leven in een oud(er) [...]

Screens: alle voordelen van screens voor je ramen

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je wooncomfort en het verlagen van je energiekosten, [...]

Wat is belangrijk bij stoelen voor in de horeca?

Stoelen zijn een essentieel onderdeel van elk horecagelegenheid, of het nu gaat om een café, [...]

Bijpassende eettafel en bijzettafel: zo zorg je voor een bijpassend geheel

Het kiezen van meubels voor je woonkamer en eetkamer kan een uitdagende taak zijn, vooral [...]

Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]