Verzwaringsdeken: voordelen, nadelen & effecten

Een verzwaringsdeken zorgt voor een minder onrustige, en betere slaap. Je bent hierdoor ‘s ochtends meer uitgerust en kunt het maximale uit je dag halen. Doordat het belang van goede nachtrust steeds duidelijker is geworden, is ook de populariteit van verzwaringsdekens de afgelopen jaren enorm gestegen. Met name het laatste jaar is de verzwaringsdeken bezig aan een opmars. In deze blog bekijken we wat een verzwaringsdeken is, bekijken we de voordelen, nadelen en effecten van verzwaringsdekens. Zo weet je of een verzwaringsdeken ook voor jou gaat werken. Een verzwaringsdeken kopen, kijk dan eens bij Slaapt.nl.

In deze complete gids vind je de volgende informatie:

 • Wat is een verzwaringsdeken?
 • Werken verzwaringsdekens?
  • Verzwaringsdeken & Autisme
  • Verzwaringsdeken & ADHD
  • Verzwaringsdeken & Angst
  • Verzwaringsdeken & Slapeloosheid en slaapstoornissen
 • Hoe zwaar moet een verzwaringsdeken zijn?
 • Hoe groot moet je verzwaringsdeken zijn?
 • Wordt een verzwaringsdeken vergoed door mijn zorgverzekering?
 • Belangrijke informatie over het gebruik
 • Een verzwaringsdeken kopen
Verzwaringsdeken: voordelen, nadelen & effecten

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is, zoals de naam het al zegt, zwaarder dan een regulier deken. De druk die dit verzwaarde deken geeft bootst een therapeutische techniek na. Deze therapeutische techniek heet ‘deep pressure stimulation’ en ontspant het zenuwstelsel. De zachte druk die je voelt kan helpen bij het verlichten van pijn, kan helpen angsten te verminderen en kan de stemming helpen verbeteren. Dit zijn vrijwel allemaal gevolgen van een betere nachtrust, waar een verzwaringsdeken voor zorgt. 

Een verzwaringsdeken is doorgaans gevuld met kleine objecten, denk dan bijvoorbeeld aan kleine schijfjes of kraaltjes van polypropyleen plastic of glas. Verzwaringsdekens met het meeste ‘dekbedgevoel’ zijn gevuld met katoen dat gemengd is met gewichten.

Het gewicht van een verzwaringsdeken ligt tussen de 5 en 15 kilo voor volwassenen. Er zijn voor kinderen lichtere dekens beschikbaar, die hen helpen beter te slapen.

De meeste verzwaringsdekens bestaan uit een stuk, al kun je ook kiezen voor verzwaringsdekens met een losse buitenhoes. Het voordeel hiervan is dat het deken gemakkelijker te wassen is en sneller droogt. Kies daarom zelf welk soort verzwaringsdeken past bij jouw situatie en wensen.

Werken verzwaringsdekens?

Verschillende studies tonen aan dat een verzwaringsdeken een positief effect heeft op de slaap, wat zorgt voor andere bij-effecten waardoor je op de dag beter presteert. Hoewel meer onderzoek nodig is, zijn voor verschillende aandoeningen reeds resultaten bekend.

Verzwaringsdeken & Autisme

Autisme gaat in veel gevallen, vooral in de kindertijd, gepaard met slaapstoornissen. In 2014 is een studie gedaan naar het effect van een verzwaringsdeken op deze slaapstoornissen die verband houden met autisme. Er was geen toename van de totale slaaptijd, maar toch kozen zowel de kinderen als hun ouders een verzwaringsdeken boven een normaal dekbed. Daaruit blijkt dat zij een verzwaringsdeken fijner vonden.

Verzwaringsdeken & ADHD

Ook voor kinderen met ADHD blijkt een verzwaringsdeken een positief effect te hebben op de slaapproblemen van kinderen met ADHD. Na 14 dagen begon het deken een positief effect te vertonen op de slaap van kinderen met ADHD. Hoewel meer onderzoek op dit vlak zeker nodig is, lijkt het proberen zeker de moeite waard.

Verzwaringsdeken & Angst

De grootste resultaten worden met een verzwaringsdeken behaald in de behandeling van angst. Het lijkt er namelijk op dat de diepe drukstimulatie de autonome opvinding, een van de veroorzakers van angst, vermindert. Dit kan er dus ook voor zorgen dat bij jou de angstsymptomen verder verminderd worden door gebruik van een verzwaringsdeken.

Verzwaringsdeken & Slapeloosheid en slaapstoornissen

Verzwaringsdekens lijken uit onderzoek een positief effect te hebben op de tijd die het kost om in slaap te vallen en het aantal keren wakker worden gedurende de nacht. Het verzwaringsdeken werd bovendien vaker gekozen boven een normaal dekbed. Hoewel het echte effect meer onderzoek vergt, lijken deelnemers te kiezen voor een verzwaringsdeken. De gemoedstoestand wordt daardoor beter, met een positief effect op de kwaliteit van de slaap als gevolg.

Hoe zwaar moet een verzwaringsdeken zijn?

Een verzwaringsdeken moet het juiste gewicht hebben voor een optimaal resultaat. Je neemt daarvoor 10 procent van je gewicht als gewicht voor het deken. Val je precies tussen twee gewichten in, kies dan het zwaardere verzwaringsdeken. 

Hoe groot moet je verzwaringsdeken zijn?

Het beste is het wanneer een verzwaringsdeken het volledige lichaam bedekt. Dat betekent dat je van je tenen tot je nek onder het deken moet liggen. Neem bij voorkeur een verzwaringsdeken dat precies even groot is als je bed. Het deken mag namelijk niet naast het bed hangen, want daardoor kan het deken van het bed af glijden, waardoor het naast je bed komt te liggen. Neem ook voor kinderen een deken in de exacte bedmaat, en niet groter, zoals je bij een normaal deken gewend bent.

Wordt een verzwaringsdeken vergoed door mijn zorgverzekering?

Verzwaringsdekens worden op dit moment niet vergoed door zorgverzekeraars. Dit komt omdat de dekens op dit moment gezien worden als alternatief hulpmiddel. Voor een vergoeding door zorgverzekeraars is meer wetenschappelijk onderzoek nodig. Er zijn lopende onderzoeken, dus niet uitgesloten is dat dit in de toekomst wel zal gebeuren.

Belangrijke informatie over het gebruik

Hoewel verschillende onderzoeken aantonen dat een verzwaringsdeken een positieve invloed hebben op de slaap, kan het zijn dat dit voor u geen effect heeft. Heeft u bovendien ademhalings-, cardiovasculaire of bloedsomloopproblemen, raadpleeg dan eerst een arts voor gebruik van een verzwaringsdeken. Hetzelfde geldt voor mensen die diagnose scoliose of diabetes hebben.

Een verzwaringsdeken kopen

Een bekende online aanbieder van verzwaringsdekens is Slaapt.nl. Je kunt bij Slaapt.nl een verzwaringsdeken kopen in het juiste formaat, met het juiste gewicht. Bovendien kun je 30 dagen proefslapen, waardoor je zelf kunt ervaren hoe een verzwaringsdeken voor jou werkt. Ervaar je net als veel anderen de positieve effecten van het deken, dan kun je het deken houden. Zo niet, dan kun je het deken kosteloos retourneren. Heb je slaapproblemen of last van slapeloosheid, dan is het zeker het proberen waard.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]