Vijf tips voor het kiezen van een nieuwe eettafel

Het is tijd voor een nieuwe eettafel, maar waar ga je voor? Kies je voor een lange boomstamtafel, voor een ronde eettafel of een ovaal model? Voor welke stijl ga je en welke maat moet de eettafel hebben? In deze blog nemen wij je mee langs al deze vragen en delen we de beste tips voor het uitkiezen van een nieuwe eettafel. Op die manier ga jij goed voorbereid op pad naar de meubelboulevard. Of nog eenvoudiger, tegenwoordig shop je eenvoudig een nieuwe eettafel vanaf de bank. Kies een standaard model of stel jouw nieuwe eettafel helemaal samen, zoals jij dat wilt. Onze tip, doorloop eerst onderstaand stappenplan.

Vijf tips voor het uitzoeken van een nieuwe eettafel

Tip 1: bepaal de loopruimte rondom de eettafel

Het kan verleidelijk zijn, een grote eettafel in de kamer waar je met veel mensen aan kunt eten. Wees verstandig en kies een maat die past in de ruimte. Op deze manier heb je niet het gevoel dat de eettafel de volledige ruimte bezet en stoot je niet tegen de tafel. Wij rekenen als looppad altijd ongeveer 120 centimeter achter de stoelen. Op die manier kun je nog eenvoudig achter de stoelen langs lopen wanneer er iemand zit. Hoef je er niet achterlangs, dan is 70 cm doorgaans genoeg ruimte om te gaan zitten en op te staan.

Tip 2: kies een vorm die past bij de rest van je interieur

De rechthoekige eettafel is nog altijd de standaard, al wordt steeds vaker gekozen voor een ronde eettafel. Een belangrijk voordeel van een ronde tafel is de flexibiliteit die je hebt in het aantal personen rondom. Een nadeel is dat een ronde eettafel doorgaans meer ruimte inneemt dan een rechthoekige. Kijk ook naar de andere items in je interieur. Heb je bijvoorbeeld een rechthoekige salontafel, dan staat een rechthoekige eettafel beter. Bij meer ronde items matcht een ronde tafel natuurlijk erg goed.

Tip 3: meet de breedte van je stoelen

Bedenk vooraf goed welke stoelen onder de eettafel komen te staan. Wil je stoelen met armleuningen, houd er dan rekening mee dat deze breder zijn. Stoelen zonder armleuningen zijn doorgaans 45-50 centimeter breed. De minimale overige ruimte tussen de poten en tussen de stoelen moet toch wel minimaal 40 centimeter zijn. Op deze manier gerekend moet de minimale ruimte voor drie stoelen tussen de poten toch al snel 190 cm zijn. Voor stoelen met armleuningen moet je minimaal 50 centimeter rekenen. Echter verschilt dit sterk per eetkamerstoel, dus zorg ervoor dat je weet welke stoelen je wilt voordat je de tafel koopt. Er is niets vervelender dan dat het niet blijkt te passen. 

Tip 4: de dikte van het blad en de armleuning hoogte

Hoe dikker het tafelblad, hoe minder ruimte er doorgaans is tussen de onderkant van de eettafel en de vloer. En dik tafelblad zorgt er dus ook voor dat de ruimte tussen de zitting en de onderkant van het tafelblad minder wordt. Dit kan bij lange mensen voor uitdagingen zorgen. Naast voor je benen, is de dikte van het tafelblad ook van belang wanneer je kiest voor stoelen met armleuningen. Meet de afstand van bovenkant van de armleuningen tot de vloer. Zorg dat de afstand tot de onderkant van het tafelblad ten minste 1,5 centimeter meer is. Zo weet je zeker dat de stoelen zonder problemen onder de eettafel passen.

Tip 5: materiaal en kleurbepaling

Eettafels zijn er in verschillende materialen, van teakhout en eiken tot beton. Je kunt kiezen om de natuurlijke kleur van het materiaal te behouden, maar een andere kleur is ook goed mogelijk. De kleurkeuze is een kwestie van persoonlijke smaak, al houden wij vaak wel enkele richtlijnen aan. Het combineren van verschillende houtsoorten dichtbij elkaar werkt vaak niet. Combineer daarom teak met teak en eikenhout met eiken. Vraag bij twijfel stalen op en kijk of de combinatie mooi is. Kies je voor een kleur, kies dan een kleur die matcht met de basis van je interieur. Bijvoorbeeld de stijlaangevende kleur die op je muur zit. De kleine items in je woonkamer zul je immers vaak aanpassen, maar grote dingen minder snel. Zo voorkom je dat de eettafel na een aantal jaar niet meer matcht met de rest van je interieur.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]