Beplanting in een vijver is belangrijk. Zowel bij de aanleg van een nieuwe vijver, als wanneer je een bestaande vijver wil voorzien van nieuwe beplanting. Je kunt kiezen tussen losse planten, die je in de grond poot, maar ook voor plantenzakken, bakken met vijverplanten of manden met vijverplanten. In deze blog bekijken we de verschillende soorten vijverplanten, bekijken we de basis van een beplantingsplan en krijg je extra tips. Bijvoorbeeld over het beste moment voor nieuwe vijver beplanting of hoe je de beste situatie creëert wanneer er dieren in de vijver moeten zwemmen.
Beplantingsplan voor vijverplanten
Bij een beplantingsplan voor de vijver maak je een plan voor de verschillende soorten planten, de positie en stel je doelen voor het resultaat. Ook leer je over de beste plekken voor bepaalde planten. Te beginnen met de soorten vijverplanten: zuurstofplanten, waterlelies en moerasplanten voor in de vijver.
Zuurstofplanten
De belangrijkste vijverplanten zijn de zuurstofplanten. Voedingsstoffen worden direct opgenomen uit het vijverwater. Oftewel: ze filteren het water en zorgen ervoor dat het vijverwater helder blijft. Een stelregel is dat je per 1.000 liter vijverwater ten minste een mand, gelijk aan vier bosjes zuurstofplanten, nodig hebt. Goed om te weten is ook dat niet iedere soort zuurstofplant even goed groeit. Daarom is het handig een combinatie te maken tussen verschillende soorten. De bekendste soorten zijn de Waterpest (Elodea canadensis), Gedoornd hoornblad (Ceratophyllum demersum), Aarvederkruid (Myriophyllum spicatum), Glanzend fonteinkruid (Potamogeton lucens) en Bronmos (Fontinalis antipyretica).
Je kunt zuurstofplanten in het beplantingsplan het beste op 50 centimeter diepte plaatsen of poten. Werk je met plantmandjes, poot dan altijd één soort in elk mandje. Verschillende soorten samen doen het in de regel nooit goed.
Tip: kies voor een algenvrije vijver voor een zuurstofplanten pakket. Verschillende soorten zuurstofplanten voor in de vijver voor een speciale prijs.
Waterlelies
Hoewel je eerste gedachte aan waterlelies wellicht hun sierfunctie al zijn, zorgen ze ook voor schaduw in de vijver. Dit is belangrijk voor de vissen in de vijver, maar ook voor de temperatuur en de planten. Houd voor een volwassen waterlelie een diepte van 80 centimeter aan. Een jonge stek waterlelies kun je poten op 50 centimeter diepte. Je zult er rekening mee moeten houden dat jonge waterlelies (+/- 2 jaar) geen bloemen geven.
Er zijn verschillende soorten waterlelies. Elk soort heeft een bepaalde hoeveelheid zon nodig om te bloeien. De witte waterlelie (Nymphaea alba) bloeit al bij zo’n 6 zonuren per dag, terwijl de dieprode waterlelie (Nymphaea escarboucle) wel 8 tot 10 zonuren per dag nodig heeft. Bedenk dus goed hoeveel zon de vijver heeft om het soort lelies te kiezen.
Moerasplanten
Oever- of moerasplanten zorgen voor begroeiing aan de vijverrand. Moerasplanten komen vooral voor in landelijke of natuurlijke vijvers. In moderne vijvers hoeft de moerasplant niet altijd voor te komen, de natuurlijke rol is immers beperkt. Kies bij voorkeur voor één soort moerasplant, die je op 40 centimeter diepte poot. Dit geeft het mooist effect voor de vijver.
Tips voor het beplanten
- Bloeitijd: let bij het kopen van de vijver beplanting altijd op de bloeitijd. Je vindt deze vaak bij de productinformatie of op het etiket. Door verschillende soorten planten te combineren zorg je ervoor dat er het hele jaar door vijverplanten bloeien.
- Stinkende waterlelies: merk je dat de waterlelies bij aanschaf stinken. Snij dan met een scherp mes de rottende delen weg. Smeer de wonden in met houtskoolpoeder voordat de planten gepoot worden. Dit is een natuurlijk proces en kan geen kwaad voor de verdere groei van de planten.
- Hoeveelheid planten: kies voor niet teveel planten in de vijver. Houd een maximum van vijf grote planten per vierkante meter aan. Voor kleine planten geldt een maximum van tien per vierkante meter. Houd ook rekening met de grootte in de toekomst, zodat de vijver ook dan mooi blijft.
- Planten in het zicht: werk aan de zichtkant altijd met kleine, lage planten. Op die manier heb je goed zicht op de vijver. Aan de achterkant mogen dan weer grotere vijverplanten komen.
Een plek voor dieren
Ben je liefhebber van kleine dieren als kikkers, salamanders en padden in de vijver? Kies dan voor dichte begroeiing aan de achterkant van de vijver. Ze kunnen zich daar goed in verschuilen en komen tevoorschijn wanneer het rustig is in de tuin.
Wanneer vijver beplanten
De beste periode voor het beplanten van de vijver is de lente tot de herfst, oftewel de periode tussen april en oktober. De meest ideale periode is mei of juni, wanneer de planten zich door het weer snel kunnen ontwikkelen.
Meer inspiratie op Homeblend
Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratieZo zorg je voor een mooie en praktische glazen afscheiding op kantoor
In een kantooromgeving is het belangrijk om een goede afscheiding te hebben tussen verschillende ruimtes. [...]
sep
Woningwaarde verhogen: tips en logisch stappenplan
Of je nu je huis binnenkort wilt verkopen of gewoon de waarde voor de lange [...]
sep
Meer wellness in je eigen woning
In de Westerse samenleving hebben we veel kansen en de meeste mensen zijn ambitieus. Een [...]
aug
Last van slaapproblemen? Richt je slaapkamer dan opnieuw in
Het is bijzonder om te zien dat ieder mens qua uiterlijk uniek is, maar ook [...]
aug
Snel en goedkoop je tuin optisch vergroten
In Nederland wonen we met veel mensen in een klein gebied en dat is best [...]
aug
Interieurtips die met name in de zomer handig zijn
De zomers in Nederland worden langzaam maar zeker steeds intenser. Tegelijkertijd zie je dat veel [...]
aug
Vragen die je jezelf moet stellen voordat je gaat verbouwen
Verbouwen is soms noodzakelijk en meestal ben je hartstikke blij met het eindresultaat. Maar laten [...]
aug
Waarom inloopdouches zo populair zijn anno 2024
Inloopdouches zijn in 2024 niet meer weg te denken uit moderne badkamers. Steeds meer mensen [...]
aug
Geef je interieur een nieuwe look
Er zijn van die momenten dat je helemaal bent uitgekeken op je interieur. Maar alles [...]
aug