Vloerisolatie voordelen: alle voordelen van vloerisolatie

In het kader van verduurzaming van de woning kiezen mensen steeds vaker voor vloerisolatie. Vooral wanneer je het combineert met isolatie van het dak en de spouwmuren levert het een aantrekkelijke besparing van energie op. Daardoor wordt ook de uitstoot van CO2 verlaagd. Dit laatste draagt bij aan het beperken van de opwarming van de aarde. Vloerisolatie wordt daarom niet alleen toegepast door mensen met een koophuis, maar ook door woningcorporaties en andere verhuurders van woningen. Maar zijn er nog meer voordelen aan vloerisolatie?

Vloerisolatie warm huis

Minder kans op vocht in huis

Een belangrijk voordeel van vloerisolatie is dat je minder kans hebt op vocht in huis. Vocht dringt namelijk niet alleen via de muren een woning binnen maar dit kan ook via de vloer. Onder de meeste huizen zit een zogenaamde kruipruimte. Deze is gemaakt om leidingen en kabels die onder de woning liggen bereikbaar te maken. Maar hier kan uiteraard vocht staan en dat kan vervolgens doordringen in huis. Als je kiest voor vloerisolatie is het risico op schade door vocht kleiner. Je merkt dat er een vochtprobleem is wanneer bijvoorbeeld de planken van een houten vloer beschadigd raken zonder dat er een duidelijke oorzaak van ‘buitenaf’ aan te wijzen is. 

Meer wooncomfort

Vooral in de winter kunnen vloeren koud zijn. Dat is natuurlijk niet prettig als je bijvoorbeeld ’s morgens uit bed stapt en op kousenvoeten door het huis loopt. Als je kiest voor vloerisolatie wordt de vloer minder koud en onaangenaam en hoef je dus niet meten pantoffels of schoenen aan te trekken. Je kunt als je vloerisolatie laat aanbrengen ook meteen kiezen voor vloerverwarming. Dit kan ook op een duurzame manier als je woning is aangesloten op een warmtenet. Zo lever je dus niet alleen een bijdrage aan duurzaamheid maar vergroot je dus ook je wooncomfort. 

Waardevermeerdering door vloerisolatie

Een ander voordeel van vloerisolatie is dat de waarde van de woning erdoor toeneemt. Een koper hoeft immers minder geld te investeren om het huis te verduurzamen. De overheid wil dat alle woningen in Nederland worden verduurzaamd zodat er minder energie nodig is om ze te verwarmen. Deze inspanning is nodig omdat er in de toekomst steeds minder gebruik gemaakt zal worden van fossiele brandstof. Vanaf 2050 wil Nederland volledig klimaatneutraal zijn. Door te kiezen voor vloerisolatie lever je een belangrijke bijdrage aan dit streven. 

Een hoger energielabel voor de woning

Wanneer een huis wordt verkocht of opnieuw verhuurd moet er een energielabel worden overlegd. Hierin staat hoe energiezuinig de woning is. De hoogste score is A. Die wordt alleen behaald als het huis op alle fronten optimaal is aangepast om energiezuinig te zijn. Veel woningen in Nederland hebben nu nog een lager energielabel. Het streven is om alle huizen minimaal een label C te laten krijgen. Als je vloerisolatie laat aanbrengen dan krijgt de woning meer punten en is de kans op een hogere score dus groter. Er zijn zelfs al banken die alleen nog een volledige hypotheek verstrekken als een huis minimaal label C heeft. Door te isoleren maak je je woning dus aantrekkelijker voor kopers en is de kans groter dat je het huis sneller verkoopt of tegen een hogere prijs.

Subsidie voor vloerisolatie

Naast het feit dat vloerisolatie de nodige voordelen heeft kun je vaak ook besparen op de kosten. In bepaalde gevallen kun je subsidie krijgen voor verduurzamende maatregelen voor je huis. Meer informatie hierover is te vinden via je gemeente of de provincie. Hierdoor profiteer je nog sneller van de besparing op je energierekening omdat je minder kosten hoeft terug te verdienen. Een andere mogelijkheid om te besparen is samenwerken met buren. Als een aannemer meerdere woningen in een blok of straat kan isoleren dan zal hij vaker bereid zijn om daar een goede prijs voor te vragen. Zo profiteren alle bewoners van lagere kosten. Ook is de kans groter dat de klus sneller klaar is. Aannemers geven graag voorrang aan een grotere opdracht die ze uiteindelijk meer oplevert. 

Is vloerisolatie verplicht?

Natuurlijk ben je niet verplicht om je vloer te laten isoleren. Vloerisolatie is een goede manier om je woning te verduurzamen, maar er is geen sprake van een verplichting. Wel kan het zo zijn dat je huis op een bepaald moment van het aardgas afgaat en overgaat om een ander systeem om de woning te verwarmen. Als het huis niet goed geïsoleerd is dan kan het zijn dat zo’n alternatief systeem niet voldoende is om het in huis aangenaam warm te krijgen. Goede isolatie is essentieel om genoeg warmte te halen uit bijvoorbeeld een warmtenet.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]